« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-11-08 19:12:14
Temat: surówka z kapustywitam
napaliłem sie na zieloną kapuste. kazałem zonie kupic, a teraz musze to
zjesc.
pół główki pokroiłem( poszatkowałem) drobniutko, przelałęm wrzątkiem.
poktoiłem w kosteczke nieregularną 2 cebule, wymieszałem wszystko razem.
jest tego dużo i smakuje jak karma dla królików. JAk uratowac tą surówke?
Pozdrawiam
ToMasz
PS
"na słodko" - odpada, mam cukrzyce :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-11-08 19:17:33
Temat: Re: surówka z kapusty
Użytkownik "ToMasz" <w...@p...KOM> napisał w wiadomości
news:dkqt9h$gna$1@inews.gazeta.pl...
> witam
> poktoiłem w kosteczke nieregularną 2 cebule, wymieszałem wszystko razem.
> jest tego dużo i smakuje jak karma dla królików. JAk uratowac tą surówke?
Ja nie zalewam wrzatkiem. Ale do rzeczy:) Mozesz do niej dodac: utarta
marchewke, lyzke oliwy z oliwek, pare kropel cytryny, lekko posolic,
wymieszac i gotowe:)
Pozdrawiam,
Atena Smolińska
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-11-08 20:37:33
Temat: Re: surówka z kapustyUżytkownik "Morrigan" <f...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:dkqtlq$7n4$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "ToMasz" <w...@p...KOM> napisał w wiadomości
> news:dkqt9h$gna$1@inews.gazeta.pl...
> > witam
>
> > poktoiłem w kosteczke nieregularną 2 cebule, wymieszałem wszystko razem.
> > jest tego dużo i smakuje jak karma dla królików. JAk uratowac tą
surówke?
>
> Ja nie zalewam wrzatkiem. Ale do rzeczy:) Mozesz do niej dodac: utarta
> marchewke, lyzke oliwy z oliwek, pare kropel cytryny, lekko posolic,
> wymieszac i gotowe:)
>
> Pozdrawiam,
> Atena Smolińska
Albo kiszony ogórek, będzie bardziej wyraźna w smaku.
Doprawiać można np. musztardą.
Pozdrawiam
Dorota
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-11-08 21:35:58
Temat: Re: surówka z kapusty
Le mardi 8 novembre 2005 ŕ 20:12:14, dans <dkqt9h$gna$1@inews.gazeta.pl> vous
écriviez :
> witam
> napaliłem sie na zieloną kapuste. kazałem zonie kupic, a teraz musze to
> zjesc.
> PS
> "na słodko" - odpada, mam cukrzyce :)
Przykro mi. Moze rozwod ?
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-11-08 21:47:55
Temat: Re: surówka z kapusty"ToMasz" <w...@p...KOM> wrote in message news:dkqt9h$gna$1@inews.gazeta.pl...>
witam
> napaliłem sie na zieloną kapuste. kazałem zonie kupic, a teraz musze to
> zjesc.
>
> pół główki pokroiłem( poszatkowałem) drobniutko, przelałęm wrzątkiem.
> poktoiłem w kosteczke nieregularną 2 cebule, wymieszałem wszystko razem.
> jest tego dużo i smakuje jak karma dla królików. JAk uratowac tą surówke?
Wymieszac z kombinacja octu, majonezu, cukru i musztardy - jak komu smakuje.
Doprawic sola i zmielonym czarnym pieprzem do smaku. Mozna dodac tez ze dwie grubo
utarte marchwie i jedna drobna pokrojona papryczka chili (byle nie za ostro...) Dac
postac pare godzin i zjesc.
--
><eM eL><
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-11-08 23:15:21
Temat: Re: surówka z kapustyToMasz wrote:
> pół główki pokroiłem( poszatkowałem) drobniutko, przelałęm wrzątkiem.
> poktoiłem w kosteczke nieregularną 2 cebule, wymieszałem wszystko razem.
> jest tego dużo i smakuje jak karma dla królików. JAk uratowac tą surówke?
sól, pieprz, ostra papryka grubo mielona, ocet, kminek, oliwa
> PS
> "na słodko" - odpada, mam cukrzyce :)
nie wierzę. Wiedziałbyś jak się z tą chorobą obchodzić. Jak naprawdę
masz, to idź na kurs dla cukrzyków, to ci wytłumaczą co i jak.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2005-11-09 00:10:41
Temat: Re: surówka z kapusty
"ToMasz" <w...@p...KOM> wrote in message
news:dkqt9h$gna$1@inews.gazeta.pl...
> witam
> napaliłem sie na zieloną kapuste. kazałem zonie kupic, a teraz musze to
> zjesc.
>
> pół główki pokroiłem( poszatkowałem) drobniutko, przelałęm wrzątkiem.
> poktoiłem w kosteczke nieregularną 2 cebule, wymieszałem wszystko razem.
> jest tego dużo i smakuje jak karma dla królików. JAk uratowac tą surówke?
>
Zielona kapusta?
Z kapust znam wloska, biala i czerwona.
To co zrobiles, proponuje wrzucic do gara i ugotowac w wodzie. Po odcedzeniu
doprawic sola pieprzem i uprzednio przygotowanym zasmazonym boczkiem
wedzonym pokrajanym w kostke z duza iloscia tluszczu.
-----
Mama mnie uczyla robic surowke z bialej kapusty, kroje na drobne paski, sole
i ugniatam /bez parzenia goraca woda/tak aby wypuscila sok. Nastepnie
doprawiam, ale niestety, nie moge uzyskac tego smaku, moze za kilka lat mi
sie uda.
Pozdr
MarekF
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2005-11-09 08:50:30
Temat: Re: surówka z kapustyUżytkownik "ToMasz" <w...@p...KOM> napisał w wiadomości
news:dkqt9h$gna$1@inews.gazeta.pl...
> witam
> napaliłem sie na zieloną kapuste. kazałem zonie kupic, a teraz musze to
> zjesc.
>
> pół główki pokroiłem( poszatkowałem) drobniutko, przelałęm wrzątkiem.
> poktoiłem w kosteczke nieregularną 2 cebule, wymieszałem wszystko razem.
> jest tego dużo i smakuje jak karma dla królików. JAk uratowac tą surówke?
>
8 filiżanek białej kapusty startej na grubej tarce jarzynowej
1/4 filiżanki drobno startej marchewki
2 małe cebule drobniutko posiekane
1/3 filiżanki cukru pudru [może być nieco mniej]
1/2 łyżeczki [do herbaty] soli
1/8 łyżeczki [do herbaty] pieprzu
1/4 filiżanki mleka [lub nieco mniej, jeśli majonez nie jest bardzo gęsty]
1/2 filiżanki majonezu [dobrze, żeby był gęsty-np."Dekoracyjny" WINIARY]
1 1/2 łyżki [do zupy] białego octu winnego
2 1/2 łyżki [do zupy] soku z cytryny
Startą kapustę i marchewkę wsypać do sporej miski, dodać posiekaną cebulę.
Cukier
wymieszać z solą, pieprzem, mlekiem, majonezem, octem, sokiem z cytryny do
uzyskania jednolitej konsystencji. Sosem polać warzywa i bardzo dokładnie
wymieszać.
Odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce.
Jest to jeden z przepisów na sałatkę coleslaw; robiłem wg tego przepisu,
wyszło bardzo dobre.
--
"Żałuj za dowcipy, synu!"
Tytus, Romek i A'Tomek, ks. VIII
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |