« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2009-02-21 17:30:50
Temat: suszona żurawinaCzy na jakiś kompot lub inną formę czegoś do picia z suszonej żurawiny znany
jest przepis ?
Pozdrawiam dwaka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2009-02-21 19:14:31
Temat: Re: suszona żurawinaOn 21 Lut, 18:30, "Kazimierz Kasiński" <b...@i...pl> wrote:
> Czy na jakiś kompot lub inną formę czegoś do picia z suszonej żurawiny znany
> jest przepis ?
> Pozdrawiam dwaka
Nie wiem, czy suszonej ale jest Niemiroff - Kljukwa...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2009-02-21 21:15:35
Temat: Re: suszona żurawinaOn 21 Lut, 18:30, "Kazimierz Kasiński" <b...@i...pl> wrote:
> Czy na jakiś kompot lub inną formę czegoś do picia z suszonej żurawiny znany
> jest przepis ?
> Pozdrawiam dwaka
Kisiel żurawinowy - można zrobić rzadszy, taki do picia - po prostu
więcej wody i żurawin, a mniej mąki ziemniaczanej:
http://blogrenifera.bloog.pl/id,2692755,title,Kisiel
-zurawinowy-,index.html?ticaid=678bf
Uwaga: przed zastosowaniem suszone żurawiny radzę namoczyć w wodzie, w
której będziesz je gotował - potem krótko się gotują, bo po co długo?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2009-02-22 08:24:44
Temat: Re: suszona żurawinaOn 21 Lut, 18:30, "Kazimierz Kasiński" <b...@i...pl> wrote:
> Czy na jakiś kompot lub inną formę czegoś do picia z suszonej żurawiny znany
> jest przepis ?
> Pozdrawiam dwaka
Przepłukać wodą, zalać ciepłym syropem po paru dniach zalać spirytusem.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2009-02-23 11:38:41
Temat: Re: suszona żurawina> Czy na jakiś kompot lub inną formę czegoś do picia z suszonej żurawiny
> znany jest przepis ?
Gąsiorek do 3/4 wysokości napełnić suszoną żurawiną, zalać spirytusem,
szczelnie zakorkować i zostawić na 2 tygodnie. Zlać. Owoce przecisnąć przez
gazę. Przefiltrować. Na każdy litr nalewki zagotować syrop z 3 szkl. cukru i
2.5 szkl. wody, odszumować. Do gotującego się syropu dodać po 1 kropli
olejku migdałowego na każde pół litra gotowej nalewki. Połączyć z nalewką,
porozlewać do butelek, szczelnie zakorkować, wynieść w chłodne i suche
miejsce na co najmniej 2 - 3 miesiące.
Mariusz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |