Data: 2018-03-22 17:37:44
Temat: Re: świąteczne ciasto bergamotkowe
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
<t...@g...com> wrote:
> 1. Nagrzej piekarnik do temp. 160°C. Rozpuść 2 łyżki masła dodaj 2 łyżki
> mąki wymieszaj do utworzenia pasty. Pokryj wnętrze foremki do pieczenia
> zwracając szczególną uwagę na krawędzie i zakrzywienia.
> Dla dodatkowego zabezpieczenia pokryj jeszcze
Zbędna ekwilibrystyka.
Pędzlujemy formę dokładnie olejem, po czym, odpowiednio ją przechylając,
posypujemy mąką (przez sitko) - albo po prostu wsypujemy mąkę i potrząsamy
formą, jednocześnie obracając ją, aż przemieszczająca się mąka równo
pokryje wnętrze przyklejając się do warstewki oleju. Ewentualny nadmiar
mąki wytrząsamy na papier i wsypujemy tam, skąd przyszła.
> Przepis na jedna formę dla babki.
Forma DO babki (NA babkę) może też być dla faceta.
--
XL
|