Data: 2018-03-22 17:40:29
Temat: Re: świąteczne ciasto bergamotkowe
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
XL <i...@g...pl> wrote:
> <t...@g...com> wrote:
>
>> 1. Nagrzej piekarnik do temp. 160°C. Rozpuść 2 łyżki masła dodaj 2 łyżki
>> mąki wymieszaj do utworzenia pasty. Pokryj wnętrze foremki do pieczenia
>> zwracając szczególną uwagę na krawędzie i zakrzywienia.
>> Dla dodatkowego zabezpieczenia pokryj jeszcze
>
> Zbędna ekwilibrystyka.
> Pędzlujemy formę dokładnie olejem,
lub roztopionym masłem
> po czym, odpowiednio ją przechylając,
> posypujemy mąką (przez sitko) - albo po prostu wsypujemy mąkę i potrząsamy
> formą, jednocześnie obracając ją, aż przemieszczająca się mąka równo
> pokryje wnętrze przyklejając się do warstewki oleju
lub masła.
> Ewentualny nadmiar
> mąki wytrząsamy na papier i wsypujemy tam, skąd przyszła.
>
>> Przepis na jedna formę dla babki.
>
> Forma DO babki (NA babkę) może też być dla faceta.
>
>
>
I dla dziecka też!
--
XL
|