Data: 2018-03-26 11:08:06
Temat: Re: świąteczne ciasto bergamotkowe
Od: Roman Rogóż <r...@s...krakow.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2018-03-22 o 17:40, XL pisze:
> XL <i...@g...pl> wrote:
>> <t...@g...com> wrote:
>>
>>> 1. Nagrzej piekarnik do temp. 160°C. Rozpuść 2 łyżki masła dodaj 2 łyżki
>>> mąki wymieszaj do utworzenia pasty. Pokryj wnętrze foremki do pieczenia
>>> zwracając szczególną uwagę na krawędzie i zakrzywienia.
>>> Dla dodatkowego zabezpieczenia pokryj jeszcze
>>
>> Zbędna ekwilibrystyka.
>> Pędzlujemy formę dokładnie olejem,
>
> lub roztopionym masłem
>
>> po czym, odpowiednio ją przechylając,
>> posypujemy mąką (przez sitko) - albo po prostu wsypujemy mąkę i potrząsamy
>> formą, jednocześnie obracając ją, aż przemieszczająca się mąka równo
>> pokryje wnętrze przyklejając się do warstewki oleju
>
> lub masła.
>
>> Ewentualny nadmiar
>> mąki wytrząsamy na papier i wsypujemy tam, skąd przyszła.
>>
>>> Przepis na jedna formę dla babki.
>>
>> Forma DO babki (NA babkę) może też być dla faceta.
>>
>>
>>
>
> I dla dziecka też!
>
>
Ech, moja mama po prostu smarowała formę papierem z kostki masła które
zostało zużyte do ciasta lub masy :)
|