Data: 2018-03-26 15:39:43
Temat: Re: świąteczne ciasto bergamotkowe
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Roman Rogóż <r...@s...krakow.pl> wrote:
> W dniu 2018-03-22 o 17:40, XL pisze:
>> XL <i...@g...pl> wrote:
>>> <t...@g...com> wrote:
>>>
>>>> 1. Nagrzej piekarnik do temp. 160°C. Rozpuść 2 łyżki masła dodaj 2 łyżki
>>>> mąki wymieszaj do utworzenia pasty. Pokryj wnętrze foremki do pieczenia
>>>> zwracając szczególną uwagę na krawędzie i zakrzywienia.
>>>> Dla dodatkowego zabezpieczenia pokryj jeszcze
>>>
>>> Zbędna ekwilibrystyka.
>>> Pędzlujemy formę dokładnie olejem,
>>
>> lub roztopionym masłem
>>
>>> po czym, odpowiednio ją przechylając,
>>> posypujemy mąką (przez sitko) - albo po prostu wsypujemy mąkę i potrząsamy
>>> formą, jednocześnie obracając ją, aż przemieszczająca się mąka równo
>>> pokryje wnętrze przyklejając się do warstewki oleju
>>
>> lub masła.
>>
>>> Ewentualny nadmiar
>>> mąki wytrząsamy na papier i wsypujemy tam, skąd przyszła.
>>>
>>>> Przepis na jedna formę dla babki.
>>>
>>> Forma DO babki (NA babkę) może też być dla faceta.
>>>
>>>
>>>
>>
>> I dla dziecka też!
>>
>>
> Ech, moja mama po prostu smarowała formę papierem z kostki masła które
> zostało zużyte do ciasta lub masy :)
>
Też tak robię czasem, jednak zwykle za mało tego masła na papierku :-)
--
XL
|