Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia swieza melisa - co z nia zrobic? Re: swieza melisa - co z nia zrobic?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: swieza melisa - co z nia zrobic?

« poprzedni post
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!news.one
t.pl!newsgate.onet.pl!newsgate.pl
From: b...@d...com.pl (Herbatka)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: swieza melisa - co z nia zrobic?
Date: 12 May 2001 13:38:48 +0200
Organization: email<>news gateway
Lines: 83
Message-ID: <001001c0dad7$7480dd40$0200a8c0@tea>
References: <3...@n...vogel.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 989667528 20099 192.168.240.245 (12 May 2001 11:38:48 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 12 May 2001 11:38:48 GMT
X-Mailer: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-Received: from tea (pg79.poznan.sdi.tpnet.pl [213.76.223.79]) by
delta.sote.poznan.pl (8.9.3/8.9.3) with SMTP id NAA13311 for
<p...@n...pl>; Sat, 12 May 2001 13:35:31 +0200
X-Received: from tea (pg79.poznan.sdi.tpnet.pl [213.76.223.79]) by
delta.sote.poznan.pl (8.9.3/8.9.3) with SMTP id NAA13311 for
<p...@n...pl>; Sat, 12 May 2001 13:35:31 +0200
X-Received: from tea (pg79.poznan.sdi.tpnet.pl [213.76.223.79]) by
delta.sote.poznan.pl (8.9.3/8.9.3) with SMTP id NAA13311 for
<p...@n...pl>; Sat, 12 May 2001 13:35:31 +0200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:51616
Ukryj nagłówki

----- Original Message -----
From: rena <r...@a...net.pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Saturday, May 12, 2001 1:12 PM
Subject: swieza melisa - co z nia zrobic?
> mam caly peczek swiezej melisy - macie jakis pomysl co z nia zrobic?
> Rena

Reno, zdaje sie, ze w Twoim przypadku w gre wchodza jedynie przepisy
wegetarianskie, prawda ? Swieza melisse dodaje sie do roznych drinkow, dobra
jest tez w salatkach:
Salatka z avocado z serem
200 sera solan
1 owoc avocado
4 miesiste twarde pomidory
2 male cebule, lyzka soku z cytryny
garsc zielonych listkow melisy
Sos: 2-3 zabki czosnku (roztartego z sola)
lyzka soku z cytryny
1/2 lyzeczki zmielonego pieprzu
sol, szczypta cukru
4 lyzki oleju salatkowego
Obrane ze skorki pomidory i ser pokroic w cienkie plastry. Cebule drobno
posiekac. Avocado obrac, usunac pestke, pokroic wzdluz na cienkie plastry,
skropic sokiem z cytryny. Na 4 talerzykach ukladac plasterki sera na
przemian z plastrami avocado i pomidorow, posypac usiekana cebula, polac
sosem, udekorowac listami melisy

salatka szejka
3 pomarancze
4 cebule
po 1 straku czerwonej, zoltej i zielonej papryki
2 lyzki usiekanych listkow melisy
1 lyzka usiekanych zielonych listkow miety
2 lyzki zielonych wydrylowanych oliwek
Sos: 3 lyzki oliwy
lyzeczka musztardy
3 lyzki soku z cytryny
cwierc lyzeczki otartej skorki pomaranczowej
sol, pieprz, szczypta cukru
Skladniki sosu dokladnie wymieszac, przykryc, wstawic do lodowki. Skladniki
salatki kroimy w kostke, mieszamy z mieta i melisa i polewamy mocno
schlodzonym sosem, dekorujemy oliwkami.

Salatka aromatyczna
1/2 nieduzej glowki bialej kapusty
peczek rzodkiewek
mala cebula
2 lyzki usiekanych listkow melisy
lyzka usiekanej zielonej pietruszki
lyzka soku z cytryny
sol, pieprz, szczypta cukru, olej
Kapuste szatkujemy i posypujemy sola. Cebule drobno siekamy, rzodkiewki
kroimy w cienkie plasterki. Oodcisnieta lekko kapuste laczymy z reszta
skladnikow, kropimy sokiem z cytryny, doprawiamy sola, cukrem, olejem,
mieszamy i lekko schladzamy. Przed podaniem posypujemy usiekana natka.

Salatka wiosenna
2 ogorki
2 pory (tylko biala czesc)
2 lyzki usiekanych listkow melisy
lyzeczka usiekanych listkow miety
3-4 biale rzodkiewki ("sopel lodu")
zabek czosnku
szklanka jogurtu
lyzka oliwy
lyzka soku z cytryny
sol, pieprz
Roztarty z sola czosnek mieszamy ze sokiem z cytryny, oliwa i pieprzem.
Pokrojone ogorki i pory laczymy z plasterkami rzodkiewek i usiekanymi
listkami ziol. Zalewamy sosem i jogurtem, mieszamy, lekko schladzamy.
(wszystkie przepisy pochodza z ksiazki "Kuchnia pachnaca ziolami" Hanny
Szymanderskiej
Ja lubie takze sos jogurtowo-majonezowy z siekanymi listkami melisy i np.
miety - podaje go do jajek na twardo.
Jesli chcesz, to sprawdze jeszcze jakies przepisy i zastosowania melisy u
Gumowskiej - ale podalabym je wieczorem, bo ksiazki sa u mojej Mamy i
musialabym do niej potuptac :-)
Herbatka (naladowana energia sloneczna - niech zyje wiosna i szparagi)

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
12.05 rena
12.05 Herbatka
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?
SZOK
Kara wiezienia.