Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia szczaw

Grupy

Szukaj w grupach

 

szczaw

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-05-06 09:53:36

Temat: szczaw
Od: mishka <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam
Rodzice dostali od wuja pelna torbe szczawiu,macie pomysly co z tym
zrobic?Zupa czy cos,przyznam sie, ze nigdy ze szczawiem nie mialam nic do
czynienia.Licze na pomoc.
Od razu big thnx
mishka8&wp.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-05-06 09:59:40

Temat: Re: szczaw
Od: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "mishka" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:Xns920679A8444F3mishka8wppl@212.76.33.129...
> Witam
> Rodzice dostali od wuja pelna torbe szczawiu,macie pomysly co z tym
> zrobic?Zupa czy cos,przyznam sie, ze nigdy ze szczawiem nie mialam nic do
> czynienia.Licze na pomoc.
> Od razu big thnx
> mishka8&wp.pl

Zupa... a ja nie mam szczawiu taką mam ochotę...
gotujesz same średnio pokrojone liście. Zaprawiasz śmietaną. Wkrawasz
gotowane na twardo jajka. Koniec

--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-06 10:02:31

Temat: Re: szczaw
Od: Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de> szukaj wiadomości tego autora


> > Rodzice dostali od wuja pelna torbe szczawiu,macie pomysly co z tym
> > zrobic?Zupa czy cos,przyznam sie, ze nigdy ze szczawiem nie mialam nic do
> > czynienia.Licze na pomoc.
> > Od razu big thnx
> > mishka8&wp.pl
>
> Zupa... a ja nie mam szczawiu taką mam ochotę...
> gotujesz same średnio pokrojone liście. Zaprawiasz śmietaną. Wkrawasz
> gotowane na twardo jajka. Koniec

można zrobić z tego sos np. do flądry.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-06 10:14:55

Temat: Re: szczaw
Od: "Grzesio Ostrowski" <e...@N...poczta.gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

mishka <m...@w...pl> napisał(a):

> Witam
> Rodzice dostali od wuja pelna torbe szczawiu,macie pomysly co z tym
> zrobic?Zupa czy cos,przyznam sie, ze nigdy ze szczawiem nie mialam nic do
> czynienia.Licze na pomoc.
> Od razu big thnx
> mishka8&wp.pl

Witam,
Najdłuższy w necie przepis na najsmaczniejszą zupę szczawioną na świecie:
http://www.mniammniam.pl/p.php?p=8
[według niego nawet największy laik w kuchni zrobi cudo szczawiowe]

pozdr,
nudny grzesio

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-06 10:19:26

Temat: Re: szczaw
Od: "Domin" <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:ab5k6v$ado$1@news.onet.pl...
> Zupa... a ja nie mam szczawiu taką mam ochotę...
> gotujesz same średnio pokrojone liście. Zaprawiasz śmietaną. Wkrawasz
> gotowane na twardo jajka. Koniec
>
> --
> Joanna
> http://jduszczynska.republika.pl

hmmmmmmm
Ja sie spotkalem z przepisem ze szczaw trzeba zemlec i wlasnie zupe tylko ze
zmielonym szczawiem jadlem.
A teraz zachodze w glowe czy bedzie jakas duza roznica.
Chyba az sprobuje to sie dowiem, chyba ze ktos podpowie.

Dominik.



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-06 10:22:12

Temat: Re: szczaw
Od: "Wkn" <w...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Joanna Duszczyńska <j...@p...onet.pl> w wiadomości do
grup dyskusyjnych napisał:ab5k6v$ado$...@n...onet.pl...
>
>
> Zupa... a ja nie mam szczawiu taką mam ochotę...
> gotujesz same średnio pokrojone liście. Zaprawiasz śmietaną. Wkrawasz
> gotowane na twardo jajka. Koniec
>
> --
moja teściowa robi zupę szczawiową podobnie, tylko że jeszcze z marcheweczką
w kostkę i kawałkami ziemniaków. I chyba wrzuca kawałek kostki instant do
smaku. Zupa jest pyyyyyszna, oj jak bym zjadła!! Chyba czas zakupić szczaw.

Wkn


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-06 10:24:18

Temat: Re: szczaw
Od: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Domin" <s...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:3cd658d8_3@news.vogel.pl...
>
> Użytkownik "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> napisał w
> wiadomości news:ab5k6v$ado$1@news.onet.pl...
> > Zupa... a ja nie mam szczawiu taką mam ochotę...
> > gotujesz same średnio pokrojone liście. Zaprawiasz śmietaną. Wkrawasz
> > gotowane na twardo jajka. Koniec
>
> hmmmmmmm
> Ja sie spotkalem z przepisem ze szczaw trzeba zemlec i wlasnie zupe tylko
ze
> zmielonym szczawiem jadlem.
> A teraz zachodze w glowe czy bedzie jakas duza roznica.
> Chyba az sprobuje to sie dowiem, chyba ze ktos podpowie.

Różnica jest w konsystencji... Jak zmielisz to masz tylko smak, a jak
pokroisz to pływają Ci w zupie liście... Jeśli są za długo gotowane, a to
wystarczy tylko wrzucić na wrzątek i już, to robią się zdaniem niektórych
oślizgłe...
Hmm to tak jak z pomidorową - robi się z przecieru, ale jak pyszna jest ze
świeżych pomidorów... mniam...
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-06 10:28:01

Temat: Re: szczaw
Od: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Wkn" <w...@w...pl> napisał w wiadomości
news:ab5lks$6mj$1@news.tpi.pl...
>
> Użytkownik Joanna Duszczyńska <j...@p...onet.pl> w wiadomości
do
> grup dyskusyjnych napisał:ab5k6v$ado$...@n...onet.pl...
> >
> >
> > Zupa... a ja nie mam szczawiu taką mam ochotę...
> > gotujesz same średnio pokrojone liście. Zaprawiasz śmietaną. Wkrawasz
> > gotowane na twardo jajka. Koniec
> >
> > --
> moja teściowa robi zupę szczawiową podobnie, tylko że jeszcze z
marcheweczką
> w kostkę i kawałkami ziemniaków.

ee ziemniaczki to się daje na osobnym talerzu okraszone sucie słoninką z
cebulką...


> I chyba wrzuca kawałek kostki instant do
> smaku.

Tak jakby szczaw był bez smaku ;-)))

> Zupa jest pyyyyyszna, oj jak bym zjadła!! Chyba czas zakupić szczaw.

U mnie w warzywniaku nie ma... Muszę iść na dalszy spacer...
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-06 10:41:16

Temat: Re: szczaw
Od: "Domin" <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:ab5llc$da5$1@news.onet.pl...
>
> Różnica jest w konsystencji... Jak zmielisz to masz tylko smak, a jak
> pokroisz to pływają Ci w zupie liście... Jeśli są za długo gotowane, a to
> wystarczy tylko wrzucić na wrzątek i już, to robią się zdaniem niektórych
> oślizgłe...
> Hmm to tak jak z pomidorową - robi się z przecieru, ale jak pyszna jest ze
> świeżych pomidorów... mniam...
> --
> Joanna
> http://jduszczynska.republika.pl
>
Co racja to racja ;-)

Dominik.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-06 10:42:16

Temat: Re: szczaw
Od: "Adiola" <a...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:ab5ls3$dnc$1@news.onet.pl...
>
> Użytkownik "Wkn" <w...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:ab5lks$6mj$1@news.tpi.pl...
> > moja teściowa robi zupę szczawiową podobnie, tylko że jeszcze z
> marcheweczką
> > w kostkę i kawałkami ziemniaków.
>
> ee ziemniaczki to się daje na osobnym talerzu okraszone sucie słoninką z
> cebulką...
>

Sucie ???? , zawsze myslalam, ze suto.... ;-). Szczawiowa robie i razem, i
osobno ;-), ale w/g mnie smaczniejsza jest z ziemniaczkami w srodku.


>
> > I chyba wrzuca kawałek kostki instant do
> > smaku.
>
> Tak jakby szczaw był bez smaku ;-)))

szczaw jest wylacznie kwasny, jadlas kiedys sam szczaw ???, ja tez daje
kostke do smaku...

>
> > Zupa jest pyyyyyszna, oj jak bym zjadła!! Chyba czas zakupić szczaw.
>
> U mnie w warzywniaku nie ma... Muszę iść na dalszy spacer...

na lake ( lonke) ??? ;-)


Adiola


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Extraterrestial cuisine ;-))
Czy ktos zrobil wypiekaszke?
Pomyśl o tym, co będzie! [ogłoszenie reklamowe bezpłatne]
jak rozmrozic chleb?
do wkn, plytka

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »