Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia tajemnica chrupiących gofrów ?

Grupy

Szukaj w grupach

 

tajemnica chrupiących gofrów ?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-06-04 16:40:52

Temat: tajemnica chrupiących gofrów ?
Od: "kajm" <k...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Czy ktoś wie jak zrobić gofry, żeby były chrupiące? Próbowałam różnych
przepisów i zawsze chwilę po wyjęciu robią się miękkie i bardziej przypominają
naleśniki niż prawdziwe gofry, które pamiętam z dzieciństwa, kupowane w
osiedlowym sklepiku. Może po wyjęciu należy je jakoś specjalnie potraktować,
żeby nie zrobiły się wilgotne i miękkie ? Czekam na pomoc ....
Pozdrawiam
kajm

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-06-04 17:00:26

Temat: Re: tajemnica chrupiących gofrów ?
Od: "Kasia Mikołajczyk" <Kasia.Mikolajczyk@USUŃ-TObiuro.ceti.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "kajm" <k...@o...pl> napisał w wiadomości
news:0b00.000010a5.40c0a614@newsgate.onet.pl...
> Czy ktoś wie jak zrobić gofry, żeby były chrupiące? Próbowałam różnych
> przepisów i zawsze chwilę po wyjęciu robią się miękkie i bardziej
przypominają
> naleśniki niż prawdziwe gofry, które pamiętam z dzieciństwa, kupowane w
> osiedlowym sklepiku. Może po wyjęciu należy je jakoś specjalnie
potraktować,
> żeby nie zrobiły się wilgotne i miękkie ? Czekam na pomoc ....

Spróbuj studzić je na stojąco, oparte o coś, a nie na leżąco.
pzdr
Kasia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-06-04 17:51:34

Temat: Re: tajemnica chrupiących gofrów ?
Od: "Basiek" <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Spróbuj studzić je na stojąco, oparte o coś, a nie na leżąco.

Ja juz tak kiedys probowalam, ale tez miekly. Czasami mam wrazenie, ze do
ciasta gofrowego w tych wszystkich budkach dodaja jeszcze czegos oprocz
skladnikow, o ktorych wszyscy wiemy. Szkoda tylko, ze nie wiem czego.
Pozdrawiam.
Basiek.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-06-05 06:07:17

Temat: Re: tajemnica chrupiących gofrów ?
Od: "andy" <andyro @ poczta. onet. pl> szukaj wiadomości tego autora


zamiast mleka dodaj wode, bedą chrupkie.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-06-05 12:33:41

Temat: Re: tajemnica chrupiących gofrów ?
Od: "naiade" <n...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "kajm" <k...@o...pl> napisał w wiadomości
news:0b00.000010a5.40c0a614@newsgate.onet.pl...
> Czy ktoś wie jak zrobić gofry, żeby były chrupiące?

Przeczytalam, ze im bardziej zbite/mocne (tlumaczenie z niemieckiego)
ciasto, tym bardziej chrupiace; do tego nie wolno otwierac gofrownicy w
trakcie.
Niestety bede probowac dopiero w poniedzialek, ale moge przekazac wrazenia.

Przy okazji witam grupe :)

Katarzyna


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-06-05 19:41:23

Temat: Re: tajemnica chrupiących gofrów ?
Od: "Basiek" <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

> zamiast mleka dodaj wode, bedą chrupkie.

Ale tak zupelnie na wodzie zamiast na mleku? To chyba bedzie dziwnie
smakowac?
Kiedys slyszalam jeszcze o wodzie mineralnej, ale w odniesieniu do
nalesnikow. Musze wyprobowac te dwie metody przy gofrach.
Pozdrawiam.
Basiek.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-06-05 20:35:58

Temat: Re: tajemnica chrupiących gofrów ?
Od: Nessie <n...@b...com> szukaj wiadomości tego autora

Basiek wrote:
> Ale tak zupelnie na wodzie zamiast na mleku? To chyba bedzie dziwnie
> smakowac?

Ja w ogóle nie daję ani wody ani mleka... Na jajkach tylko :) Ale nie
jest moją ambicją uzyskanie gofrów chrupiących - te w "budkach" nad
morzem też wcale chrupiące nie są, tylko takie z lekka elastyczne.

Nessie

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-06-05 21:10:20

Temat: Re: tajemnica chrupiących gofrów ?
Od: "kajm" <k...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dziękuję za wszystkie rady. Jeżeli wreszcie będą chupiące - dam znać.
Pozdrawiam
kajm

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-06-06 07:00:56

Temat: Re: tajemnica chrupiących gofrów ?
Od: "zefirka" <z...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "kajm" <k...@o...pl> napisał w wiadomości
news:0b00.00001493.40c236bb@newsgate.onet.pl...
> Dziękuję za wszystkie rady. Jeżeli wreszcie będą chupiące - dam znać.

Mozna jeszcze podsuszyc w piekarniku.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-06-07 07:30:43

Temat: Re: tajemnica chrupiących gofrów ?
Od: Gosik <g...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Nessie napisał:

> Ja w ogóle nie daję ani wody ani mleka... Na jajkach tylko :) Ale nie
> jest moją ambicją uzyskanie gofrów chrupiących - te w "budkach" nad
> morzem też wcale chrupiące nie są, tylko takie z lekka elastyczne.

W jednej sa :) jak sa gorace, sa miekkie, a potem tak fajnie lekko
twardnieja i sa chrupiace (oczywiscie, dopoki sa swieze).
IMO tajemnica jest odrobina smietany, czy poza tym sa jakies tajemnicze
dodatki, to nie wiem, bo szefowa zawsze w ukryciu robila ciasto ;)

pozdrawiam
Th.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

przepis na salsę serową
Do belli o grzybach w Rzeszowie
CZy wszyscy już się najedli czy mój czytnik szwankuje ?
[jak?] żołądki w sosie musztardowo-koperkowym
liście do ogórków kiszonych

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »