| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-06-04 16:40:52
Temat: tajemnica chrupiących gofrów ?Czy ktoś wie jak zrobić gofry, żeby były chrupiące? Próbowałam różnych
przepisów i zawsze chwilę po wyjęciu robią się miękkie i bardziej przypominają
naleśniki niż prawdziwe gofry, które pamiętam z dzieciństwa, kupowane w
osiedlowym sklepiku. Może po wyjęciu należy je jakoś specjalnie potraktować,
żeby nie zrobiły się wilgotne i miękkie ? Czekam na pomoc ....
Pozdrawiam
kajm
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-06-04 17:00:26
Temat: Re: tajemnica chrupiących gofrów ?Użytkownik "kajm" <k...@o...pl> napisał w wiadomości
news:0b00.000010a5.40c0a614@newsgate.onet.pl...
> Czy ktoś wie jak zrobić gofry, żeby były chrupiące? Próbowałam różnych
> przepisów i zawsze chwilę po wyjęciu robią się miękkie i bardziej
przypominają
> naleśniki niż prawdziwe gofry, które pamiętam z dzieciństwa, kupowane w
> osiedlowym sklepiku. Może po wyjęciu należy je jakoś specjalnie
potraktować,
> żeby nie zrobiły się wilgotne i miękkie ? Czekam na pomoc ....
Spróbuj studzić je na stojąco, oparte o coś, a nie na leżąco.
pzdr
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-04 17:51:34
Temat: Re: tajemnica chrupiących gofrów ?> Spróbuj studzić je na stojąco, oparte o coś, a nie na leżąco.
Ja juz tak kiedys probowalam, ale tez miekly. Czasami mam wrazenie, ze do
ciasta gofrowego w tych wszystkich budkach dodaja jeszcze czegos oprocz
skladnikow, o ktorych wszyscy wiemy. Szkoda tylko, ze nie wiem czego.
Pozdrawiam.
Basiek.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-05 06:07:17
Temat: Re: tajemnica chrupiących gofrów ?
zamiast mleka dodaj wode, bedą chrupkie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-05 12:33:41
Temat: Re: tajemnica chrupiących gofrów ?
Użytkownik "kajm" <k...@o...pl> napisał w wiadomości
news:0b00.000010a5.40c0a614@newsgate.onet.pl...
> Czy ktoś wie jak zrobić gofry, żeby były chrupiące?
Przeczytalam, ze im bardziej zbite/mocne (tlumaczenie z niemieckiego)
ciasto, tym bardziej chrupiace; do tego nie wolno otwierac gofrownicy w
trakcie.
Niestety bede probowac dopiero w poniedzialek, ale moge przekazac wrazenia.
Przy okazji witam grupe :)
Katarzyna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-05 19:41:23
Temat: Re: tajemnica chrupiących gofrów ?> zamiast mleka dodaj wode, bedą chrupkie.
Ale tak zupelnie na wodzie zamiast na mleku? To chyba bedzie dziwnie
smakowac?
Kiedys slyszalam jeszcze o wodzie mineralnej, ale w odniesieniu do
nalesnikow. Musze wyprobowac te dwie metody przy gofrach.
Pozdrawiam.
Basiek.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-05 20:35:58
Temat: Re: tajemnica chrupiących gofrów ?Basiek wrote:
> Ale tak zupelnie na wodzie zamiast na mleku? To chyba bedzie dziwnie
> smakowac?
Ja w ogóle nie daję ani wody ani mleka... Na jajkach tylko :) Ale nie
jest moją ambicją uzyskanie gofrów chrupiących - te w "budkach" nad
morzem też wcale chrupiące nie są, tylko takie z lekka elastyczne.
Nessie
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-05 21:10:20
Temat: Re: tajemnica chrupiących gofrów ?Dziękuję za wszystkie rady. Jeżeli wreszcie będą chupiące - dam znać.
Pozdrawiam
kajm
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-06 07:00:56
Temat: Re: tajemnica chrupiących gofrów ?
Użytkownik "kajm" <k...@o...pl> napisał w wiadomości
news:0b00.00001493.40c236bb@newsgate.onet.pl...
> Dziękuję za wszystkie rady. Jeżeli wreszcie będą chupiące - dam znać.
Mozna jeszcze podsuszyc w piekarniku.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-07 07:30:43
Temat: Re: tajemnica chrupiących gofrów ?Użytkownik Nessie napisał:
> Ja w ogóle nie daję ani wody ani mleka... Na jajkach tylko :) Ale nie
> jest moją ambicją uzyskanie gofrów chrupiących - te w "budkach" nad
> morzem też wcale chrupiące nie są, tylko takie z lekka elastyczne.
W jednej sa :) jak sa gorace, sa miekkie, a potem tak fajnie lekko
twardnieja i sa chrupiace (oczywiscie, dopoki sa swieze).
IMO tajemnica jest odrobina smietany, czy poza tym sa jakies tajemnicze
dodatki, to nie wiem, bo szefowa zawsze w ukryciu robila ciasto ;)
pozdrawiam
Th.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |