« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-06-17 13:20:17
Temat: tarta owocowa?Hi,
Truskawki sa, maliny tez sie pojawiaja, wiec chcialbym zjezc sobie tarte
owocowa :)
Jadlem we Francji cos takiego tyle ze dodatkowo z budyniem (chyba) i
galaretka na wierzchu.
Jak to zrobic? Kiedys probowalem cos takiego: kruche ciasto, owoce,
budyń (w tej kolejnosci). Ale owoce puscily sok, ciasto rozmiękło, a
budyń na wierzchu spiekł się lekko - było dobre ale nie ta konsystencja :)
Szukałem w archiwum i tu i owdzie, ale nic (prawie nic) nie znalazlem.
Dzieki, pozdr. T.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-06-17 13:47:58
Temat: Re: tarta owocowa?Spróbuj ciasto podpiec przed posypaniem owocami. Wiem, że niektórzy posypują
je bułką tartą (wtedy już się nie podpieka).
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-17 13:49:58
Temat: (P) Tarta owocowa Magdaleny Bassett> Truskawki sa, maliny tez sie pojawiaja, wiec chcialbym zjezc sobie
tarte
> owocowa :)
> Jadlem we Francji cos takiego tyle ze dodatkowo z budyniem (chyba) i
> galaretka na wierzchu.
<ciach...> ;o)
> Dzieki, pozdr. T.
Nie jest to co prawda podobne do tego, co opisujesz, ale moze Ci
zasmakuje :-)
******************************
Tarta owocowa "wiejska" (rustique) Magdaleny Bassett
Ciasto na 2 tarty okolo 20 cm srednicy (jedna nigdy nie wystarcza)
1/2 litra maki
165 gr masla
1 jajko
1 lyzka octu
woda
owoce: brzoskwinie plus jerzyny, jablka plus truskawki, rabarbar z
malinami, etc.
2 lyzki cukru
2 lyzki maki
1 lyzka cukru na wierzch
Blacha wylozona folia aluminiowa
Rozgrzac piec do 200C.
Owoce pokroic na cwiartki i zmieszac z cukrem i maka. Mozna dodac sok
cytrynowy, albo cynamon, jak kto lubi, albo cukier waniliowy.
Maslo posiekac w mace nozem lub w maszynie az bedzie jak ziarna
fasoli. Roztrzepac jajko widelcem, dodac ocet i tyle wody, zeby bylo
100 ml plynu. Tym skropic-polac make z maslem, i zarobic palcami,
szybko, tylko tyle, zeby nie bylo widac suchej maki. Ma to byc bardzo
kluchowate ciasto. Schlodzic 20 minut, rozdzielic na 2 polowy i
rozwalkowac miedzy dwoma platami pergaminu, inaczej bedzie sie
straszliwie kleic do stolu i bedzie trzeba podsypywac maka, co da
ciasto duzo mniej delikatne. Na grubosc mniej wiecej 1/3 cm i mniej
wiecej okragle, z nierownymi brzegami. Te rozwalkowane platy w
pergaminach schlodzic, az zupelnie sztywne, najlepiej w zamrazalniku.
Zdjac pergamin z platow, kiedy jeszcze sztywne, wtedy odchodzi latwo i
sie nie drze. Kazdy plat ulozyc na blasze, na srodku plata umiescic
owoce i zagiac brzegi plata na
owoce, tworzac plaska, okragla paczuszke z duzym otworem w srodku. To
ciasto zagiete nad owoce ciekawie wyglada przez swoje nierowne brzegi.
Calosc posypac cukrem. Piec godzine, az soki beda wygladac
przezroczyste, jak w ugotowanym kisielu. Soki wyciekaja bokami, wiec
przy zaginaniu ciasta nad owoce trzeba o tym myslec i zakladac faldy
tak, zeby tworzyc jak najbardziej szczelne boki. Soki i tak wyciekna,
ale mniej. Stad uzycie folii aluminiowej ulatwia zycie przy
czyszczeniu blachy.
**********************************
Bozenka z Wilna ;o)
Warszawa - Wilno
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200 http://bozena.host.sk
www i FAQ grupy: http://kuchenna.host.sk/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-18 06:55:37
Temat: Re: tarta owocowa?Użytkownik <t...@e...pl> napisał w wiadomości
news:aeknmh$1r3b$1@news2.ipartners.pl...
> Jak to zrobic? Kiedys probowalem cos takiego: kruche ciasto, owoce,
> budyń (w tej kolejnosci). Ale owoce puscily sok, ciasto rozmiękło, a
> budyń na wierzchu spiekł się lekko - było dobre ale nie ta konsystencja :)
Spróbuj na podpieczone kruche wyłożyć budyń i dopiero na to owoce. Wierzch
można posypać kruszonką. Ja w ten sposób piekę ciasta z owocami.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-20 08:05:02
Temat: Re: tarta owocowa?> Użytkownik <t...@e...pl> napisał w wiadomości
> news:aeknmh$1r3b$1@news2.ipartners.pl...
> > Jak to zrobic? Kiedys probowalem cos takiego: kruche ciasto, owoce,
> > budyń (w tej kolejnosci). Ale owoce puscily sok, ciasto rozmiękło, a
> > budyń na wierzchu spiekł się lekko - było d i na to obre ale nie ta
konsystencja :)
>
> Spróbuj na podpieczone kruche wyłożyć budyń i dopiero na to owoce. Wierzch
> można posypać kruszonką. Ja w ten sposób piekę ciasta z owocami.
>
>Ja też na podpieczone najpierw nakładam ciepły budyń póżniej owoce i na to trę
na grubych oczkach wcześniej zamrożone kruche ciasto i piekę jeszcze z pół
godziny. SMACZNEGO!!!
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |