| « poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2009-11-16 12:59:39
Temat: Re: twarógMarsjasz pisze:
> Placuszki z twarogiem, smażone na patelni (w sensie do ciasta dodajesz
> zmielony twaróg). Można zrobić na słodko, ale ja wolę ostro doprawione,
> wtedy prawie jak gruzińskie wychodzą.
Interesujące!
A to ciasto to jak? Takie gęste naleśnikowe?
Pozdrawiam
--
Anka P.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2009-11-16 13:06:19
Temat: Re: twarógmedea pisze:
> Anka P. pisze:
>> Znalazłam z lodówce kawałek (250g) twarogu z Piątnicy.
>> I szukam natchnienia co by tu z nim zrobić.
>> Coś innego niż makaron z serem, leniwe, pasta z tuńczykiem.
>> Ma ktoś pomysł?
>
> A może ktoś ma przepis na pączuszki serowe? Takie małe smażone chyba na
> smalcu, kupuję czasem w "mojej" piekarni. Pychotka.
Takie
http://www.mniamusnie.com/przepis-20478-caluski.html ?
(Przepis pierwszy z googla)
th
--
http://nitkowo.bloog.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2009-11-16 13:11:51
Temat: Re: twarógTheli pisze:
> Takie
> http://www.mniamusnie.com/przepis-20478-caluski.html ?
Dzięki!
Być może to te, zdjęcia nie ma. Warto spróbować, bo przepis prosty się
wydaje.
>
> (Przepis pierwszy z googla)
Jak ja nie cierpię gogla. ;)
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2009-11-16 13:13:05
Temat: Re: twarógMon, 16 Nov 2009 13:58:35 +0100, Anka P. napisał(a):
>> A ja odwrotnie zapytam - bo i twaróg i tuńczyk mnie uśmiechają... jak je
>> połączyć (w sensie tej pasty...)?
>
> Spróbuj ;-).
> Z dzieciństwa pamiętam, że robiło się pastę rybną mieląc twaróg i np.
> szprotki w oleju.
> Teraz u mnie coś takiego nie przejdzie, ponieważ moje dzieciaki lubią
> tuńczyka jedynie w takiej kombinacji, więc robię to najprościej jak się
> da, czyli : przepuszczam twaróg przez maszynkę, do tego dodaję tuńczyka
> w oleju (rozrobnionego jedynie widelcem), duuuuużo szczypioru z dymki,
> sól i pieprz. To wystarczy. Schodzi w moment.
Co prawda dziś na śniadanie zapodałem sobie sałatkę z tuńczyka w okrasie
kukurydzy, ale wieczorem wypróbuję chyba wersję twarogową :) Dzięki!
--
Kapsel
http://kapselek.net
kapsel(malpka)op.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2009-11-16 13:16:37
Temat: Re: twaróg
"medea" <e...@p...fm> wrote in message
news:hdril9$bgt$2@nemesis.news.neostrada.pl...
> Anka P. pisze:
> > Znalazłam z lodówce kawałek (250g) twarogu z Piątnicy.
> > I szukam natchnienia co by tu z nim zrobić.
> > Coś innego niż makaron z serem, leniwe, pasta z tuńczykiem.
> > Ma ktoś pomysł?
>
> A może ktoś ma przepis na pączuszki serowe? Takie małe smażone chyba na
> smalcu, kupuję czasem w "mojej" piekarni. Pychotka.
>
> Ewa
Podstawowy przepis na pączki serowe:
25 dag mąki
25 dag twarogu
1 jajko
1 łyżeczka sody
cukier do smaku
Utrzeć składniki z mąka wymieszana z sodą. Rozwałkować wykrawać
pierścionki szklanką i kieliszkiem, smażyć wykrojone części (pierscienie jak
i środki) na oleju lub upiec w piekarniku. Oprószyć cukrem pudrem.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2009-11-16 13:35:24
Temat: Re: twarógW Usenecie Marsjasz <d...@w...pl> tak oto plecie:
>
> Anka P. pisze:
>> Znalazłam z lodówce kawałek (250g) twarogu z Piątnicy.
>> I szukam natchnienia co by tu z nim zrobić.
>> Coś innego niż makaron z serem, leniwe, pasta z tuńczykiem.
>> Ma ktoś pomysł?
>
> Placuszki z twarogiem, smażone na patelni (w sensie do ciasta dodajesz
> zmielony twaróg). Można zrobić na słodko, ale ja wolę ostro doprawione,
> wtedy prawie jak gruzińskie wychodzą.
Albo coś takiego:
http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,77958705,7839276
2,0,2.html?v=2
Qra
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2009-11-16 13:38:07
Temat: Re: twarógW Usenecie Anka P. <t...@a...pl> tak oto plecie:
>
>> Placuszki z twarogiem, smażone na patelni (w sensie do ciasta dodajesz
>> zmielony twaróg). Można zrobić na słodko, ale ja wolę ostro doprawione,
>> wtedy prawie jak gruzińskie wychodzą.
>
> Interesujące!
> A to ciasto to jak? Takie gęste naleśnikowe?
Robię takie ciasto jak na placki z jabłkami: jaja (ze 3), mąka i mleko (na
oko), czasem szczypta proszku do pieczenia - ciasto wychodzi jak na kluski
kładzione. Zamiast jabłek daję wtedy dobrze rozgnieciony twaróg. Smakują jak
podsmażone leniwe.
Qra
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2009-11-16 13:40:21
Temat: Re: twarógPrawusek pisze:
> Utrzeć składniki z mąka wymieszana z sodą. Rozwałkować wykrawać
> pierścionki szklanką i kieliszkiem, smażyć wykrojone części (pierscienie jak
> i środki) na oleju lub upiec w piekarniku. Oprószyć cukrem pudrem.
To takie oponki z tego wychodzą?? Fajnie! Te, które ja kupuję, mają
kształt małych kuleczek.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2009-11-16 13:42:37
Temat: Re: twarógQrczak pisze:
> Robię takie ciasto jak na placki z jabłkami: jaja (ze 3), mąka i mleko
> (na oko), czasem szczypta proszku do pieczenia - ciasto wychodzi jak na
> kluski kładzione. Zamiast jabłek daję wtedy dobrze rozgnieciony twaróg.
> Smakują jak podsmażone leniwe.
Brzmi cudnie. Może uda mi się namówić na nie córkę. To byłaby to już
trzecia potrawa, w której mogłabym przemycić biały ser.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2009-11-16 13:48:41
Temat: Re: twarógW Usenecie medea <e...@p...fm> tak oto plecie:
>
> Theli pisze:
>
>> Takie
>> http://www.mniamusnie.com/przepis-20478-caluski.html ?
>
> Dzięki!
> Być może to te, zdjęcia nie ma. Warto spróbować, bo przepis prosty się
> wydaje.
Albo oponki, które zmuszona jestem robić raz na jakiś czas na specjalne
życzenie syna.
Przepis na wielką naprawdę michę serowych pączków:
3 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1/2 kg sera (przekręconego przez maszynkę lub dobrze rozgniecionego)
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka sody
3 jaja
Wszystkie składniki zagnieść. Rozwałkowywać placki grubości ok. 0,5 cm i
wycinać szklanką oraz kieliszkiem kółka. Smażyć na rozgrzanym dobrze oleju
(oleju musi być sporo, aby oponki swobodnie pływały) na kolor złoto-brązowy.
Wyłożyć i osączyć z tłuszczu. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.
Młody życzy sobie jeść tylko kulki wycinane przez niego samego w pocie czoła
kieliszkiem.
Qra
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |