| « poprzedni wątek | następny wątek » |
21. Data: 2009-11-16 13:53:13
Temat: Re: twaróg
"medea" <e...@p...fm> wrote in message
news:hdrlbu$dlh$2@nemesis.news.neostrada.pl...
> Prawusek pisze:
>
> > Utrzeć składniki z mąka wymieszana z sodą. Rozwałkować wykrawać
> > pierścionki szklanką i kieliszkiem, smażyć wykrojone części (pierscienie
jak
> > i środki) na oleju lub upiec w piekarniku. Oprószyć cukrem pudrem.
>
> To takie oponki z tego wychodzą?? Fajnie! Te, które ja kupuję, mają
> kształt małych kuleczek.
>
> Ewa
To ze środków. Od Ciebie zalezy co zrobisz. Dzieci (małe) lubią obie postaci
i chętnie jedzą.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
22. Data: 2009-11-16 13:55:19
Temat: Re: twaróg
"Qrczak" <q...@g...pl> wrote in message
news:hdrlbq$rim$1@atlantis.news.neostrada.pl...
> W Usenecie medea <e...@p...fm> tak oto plecie:
> >
> > Theli pisze:
> >
> >> Takie
> >> http://www.mniamusnie.com/przepis-20478-caluski.html ?
> >
> > Dzięki!
> > Być może to te, zdjęcia nie ma. Warto spróbować, bo przepis prosty się
> > wydaje.
>
>
> Albo oponki, które zmuszona jestem robić raz na jakiś czas na specjalne
> życzenie syna.
>
> Przepis na wielką naprawdę michę serowych pączków:
> 3 szklanki mąki
> 1/2 szklanki cukru
> 1/2 kg sera (przekręconego przez maszynkę lub dobrze rozgniecionego)
> 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
> 1 łyżeczka sody
> 3 jaja
>
> Wszystkie składniki zagnieść. Rozwałkowywać placki grubości ok. 0,5 cm i
> wycinać szklanką oraz kieliszkiem kółka. Smażyć na rozgrzanym dobrze oleju
> (oleju musi być sporo, aby oponki swobodnie pływały) na kolor
złoto-brązowy.
> Wyłożyć i osączyć z tłuszczu. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.
>
> Młody życzy sobie jeść tylko kulki wycinane przez niego samego w pocie
czoła
> kieliszkiem.
>
> Qra
Powiedziałbym - mój syn!!! Albo hrabianka Kaliope - z jakim przejęciem
wycinała ciastka foremkami!!!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
23. Data: 2009-11-16 13:58:16
Temat: Re: twarógW Usenecie Prawusek <p...@i...pl> tak oto plecie:
>
>> Albo oponki, które zmuszona jestem robić raz na jakiś czas na specjalne
>> życzenie syna.
>>
>> Przepis na wielką naprawdę michę serowych pączków:
>> 3 szklanki mąki
>> 1/2 szklanki cukru
>> 1/2 kg sera (przekręconego przez maszynkę lub dobrze rozgniecionego)
>> 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
>> 1 łyżeczka sody
>> 3 jaja
>>
>> Wszystkie składniki zagnieść. Rozwałkowywać placki grubości ok. 0,5 cm i
>> wycinać szklanką oraz kieliszkiem kółka. Smażyć na rozgrzanym dobrze
>> oleju (oleju musi być sporo, aby oponki swobodnie pływały) na kolor
> złoto-brązowy.
>> Wyłożyć i osączyć z tłuszczu. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.
>>
>> Młody życzy sobie jeść tylko kulki wycinane przez niego samego w pocie
> czoła
>> kieliszkiem.
>>
>> Qra
>
> Powiedziałbym - mój syn!!! Albo hrabianka Kaliope - z jakim przejęciem
> wycinała ciastka foremkami!!!
Nie, to mój syn! Będzie wybitnym gastronomem.
Qra
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
24. Data: 2009-11-16 14:00:30
Temat: Re: twaróg
"Qrczak" <q...@g...pl> wrote in message
news:hdrltp$t6g$1@atlantis.news.neostrada.pl...
> W Usenecie Prawusek <p...@i...pl> tak oto plecie:
> >
> >> Albo oponki, które zmuszona jestem robić raz na jakiś czas na specjalne
> >> życzenie syna.
> >>
> >> Przepis na wielką naprawdę michę serowych pączków:
> >> 3 szklanki mąki
> >> 1/2 szklanki cukru
> >> 1/2 kg sera (przekręconego przez maszynkę lub dobrze rozgniecionego)
> >> 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
> >> 1 łyżeczka sody
> >> 3 jaja
> >>
> >> Wszystkie składniki zagnieść. Rozwałkowywać placki grubości ok. 0,5 cm
i
> >> wycinać szklanką oraz kieliszkiem kółka. Smażyć na rozgrzanym dobrze
> >> oleju (oleju musi być sporo, aby oponki swobodnie pływały) na kolor
> > złoto-brązowy.
> >> Wyłożyć i osączyć z tłuszczu. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.
> >>
> >> Młody życzy sobie jeść tylko kulki wycinane przez niego samego w pocie
> > czoła
> >> kieliszkiem.
> >>
> >> Qra
> >
> > Powiedziałbym - mój syn!!! Albo hrabianka Kaliope - z jakim przejęciem
> > wycinała ciastka foremkami!!!
>
> Nie, to mój syn! Będzie wybitnym gastronomem.
>
> Qra
Krakowskim albo Salomonowym wyrokiem - współny!!! :-))))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
25. Data: 2009-11-16 14:00:54
Temat: Re: twarógW Usenecie medea <e...@p...fm> tak oto plecie:
>
>> Robię takie ciasto jak na placki z jabłkami: jaja (ze 3), mąka i mleko
>> (na oko), czasem szczypta proszku do pieczenia - ciasto wychodzi jak na
>> kluski kładzione. Zamiast jabłek daję wtedy dobrze rozgnieciony twaróg.
>> Smakują jak podsmażone leniwe.
>
> Brzmi cudnie. Może uda mi się namówić na nie córkę. To byłaby to już
> trzecia potrawa, w której mogłabym przemycić biały ser.
Ja tak Młodemu w serowych pączkach przemycam ser biały. Czasem jeszcze zje w
ruskich pierogach. Paskuda jeden nie lubi w żadnej innej postaci.
A jaka jest druga potrawa z serem jadana przez córkę (czyli poza serowymi
pączkami)?
Qra
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
26. Data: 2009-11-16 14:03:10
Temat: Re: twarógW Usenecie medea <e...@p...fm> tak oto plecie:
>
>> Utrzeć składniki z mąka wymieszana z sodą. Rozwałkować wykrawać
>> pierścionki szklanką i kieliszkiem, smażyć wykrojone części
>> (pierscienie jak i środki) na oleju lub upiec w piekarniku. Oprószyć
>> cukrem pudrem.
>
> To takie oponki z tego wychodzą?? Fajnie! Te, które ja kupuję, mają
> kształt małych kuleczek.
Wycinaj tylko kółka kieliszkiem. Ostatnio Młody (kiedy sobie chciałam życie
ułatwić) się na kupne z cukierni wypiął mówiąć: "zrób, chcę Twoje!"
Fakt, cała robota, łącznie ze smażeniem (to akurat najdłużej trwa) to 40-50
minut. A potem godzina jedzenia.
Qra
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
27. Data: 2009-11-16 14:21:18
Temat: Re: twarógQrczak pisze:
> Albo oponki, które zmuszona jestem robić raz na jakiś czas na specjalne
> życzenie syna.
To jeszcze stare, tradycyjne (pis. oryginalną zostawiam dla
urozmaicenia), sprawdzone i ulubione przez Dziecia potrawy rodem z
wschodnich rubieży:
_______________________________________
Serniki.
1/2 kilo twarogu, 6 jaj, 3---4 łyżki śmietany, soli, 1 szklanka
mąki, 2---3 łyżki masła, 2---3 sucharki.
Świeży z nieprzegrzanego twarogu, tylko co z worka wyjęty ser utrzeć na
tarce, włożyć do makotry i wycierać wałkiem, wkładając pojedynczo sześć
jaj, kilka łyżek świeżej śmietany, trochę soli, a na koniec tyle mąki
dosypać po trochu, aby masa dała się wałkować na stolnicy. Skoro się
wytrze tak, że nie będzie gruzołków sera i masa stanie się pulchną,
posypać stolnicę mąką, robić wałeczki, spłaszczyć je, nakarbować tylcem
noża, pokrajać ukośnie i spuszczać do gotującej się osolonej wody; skoro
na wierzch wypłyną, odcedzić na durszlak i wydać zalane podrumienionym
masłem.
Dla odmiany można je zapiec w rondlu po ugotowaniu, lecz w takim razie
należy włożyć do sernikowej masy cukru i rodzenek i skrapiać je masłem,
układając do wysmarowanego i osypanego sucharkiem rondla.
_____________________________________________
Serniki smażone, czyli mędrzyki.
3/4 litra twarogu, 5---6 jaj, soli, 1 szklanka śmietany, 3 łyżki cukru,
3---4 łyżki stołowe mąki, 1---2 łyżki masła, 1/2 szklanki rodzenek. Do tego
śmietana.
3/4 litra świeżego nieprzegrzanego twarogu wytrzeć mocno z pięciu lub
sześciu jajami, szczyptą soli, szklanką słodkiej śmietanki lub świeżej
śmietany, trzema łyżkami drobnego cukru i taką ilością suchej mąki, aby
masa była przydatna do robienia gałek. Skoro się mocno wytrze, wsypać
garść drobnych wypłukanych i osuszonych rodzenek, wymieszać mocno, robić
gałki, spłaszczać je, zrobić dołek palcem pośrodku i smażyć na rumiano w
gorącym maśle. Podawać do nich śmietanę.
--
BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
28. Data: 2009-11-16 14:32:01
Temat: Re: twarógQrczak pisze:
> Ja tak Młodemu w serowych pączkach przemycam ser biały. Czasem jeszcze
> zje w ruskich pierogach.
Pierogi ruskie to pierwszy numer na indeksie potraw zakazanych.
Mnie nie przeszkadza, bo ja nie przepadam.
> Paskuda jeden nie lubi w żadnej innej postaci.
> A jaka jest druga potrawa z serem jadana przez córkę (czyli poza
> serowymi pączkami)?
Leniwe pierogi i naleśniki z serem na słodko (chociaż już teraz królują
naleśniki z jabłkami). A, i czasem zje domowej roboty warkocza
drożdżowego z serem.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
29. Data: 2009-11-16 14:45:25
Temat: Re: twarógmedea pisze:
> Theli pisze:
>
>> Takie
>> http://www.mniamusnie.com/przepis-20478-caluski.html ?
>
> Dzięki!
> Być może to te, zdjęcia nie ma. Warto spróbować, bo przepis prosty się
> wydaje.
Bo to bylo proste - w podstawówce z koleżanką robiłyśmy takie na jakąś
imprezę klasową :)
>> (Przepis pierwszy z googla)
>
> Jak ja nie cierpię gogla. ;)
A wiedziałabyś, że masz szukać ,,całusków''?
th
--
http://nitkowo.bloog.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
30. Data: 2009-11-16 15:03:14
Temat: Re: twarógDnia Mon, 16 Nov 2009 13:58:35 +0100, Anka P. napisał(a):
> Teraz u mnie coś takiego nie przejdzie, ponieważ moje dzieciaki lubią
> tuńczyka jedynie w takiej kombinacji, więc robię to najprościej jak się
> da, czyli : przepuszczam twaróg przez maszynkę, do tego dodaję tuńczyka
> w oleju (rozrobnionego jedynie widelcem), duuuuużo szczypioru z dymki,
> sól i pieprz. To wystarczy. Schodzi w moment.
>
Ja robię podobną pastę, tyle, że z makreli z odrobiną musztardy dla
zaostrzenia smaku. Uwielbiam ze świeżymi bagietkami.
Fel
--
http://felinity.jogger.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |