| « poprzedni wątek | następny wątek » |
71. Data: 2010-02-11 11:26:57
Temat: Re: twaróg - serowe pączki
Użytkownik "Qrczak" <q...@g...pl> napisał w wiadomości
news:hdrlbq$rim$1@atlantis.news.neostrada.pl...
> Albo oponki, które zmuszona jestem robić raz na jakiś czas na specjalne
> życzenie syna.
>
> Przepis na wielką naprawdę michę serowych pączków:
> 3 szklanki mąki
> 1/2 szklanki cukru
> 1/2 kg sera (przekręconego przez maszynkę lub dobrze rozgniecionego)
> 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
> 1 łyżeczka sody
> 3 jaja
>
> Wszystkie składniki zagnieść. Rozwałkowywać placki grubości ok. 0,5 cm i
> wycinać szklanką oraz kieliszkiem kółka. Smażyć na rozgrzanym dobrze oleju
> (oleju musi być sporo, aby oponki swobodnie pływały) na kolor
> złoto-brązowy. Wyłożyć i osączyć z tłuszczu. Po ostygnięciu posypać cukrem
> pudrem.
>
> Młody życzy sobie jeść tylko kulki wycinane przez niego samego w pocie
> czoła kieliszkiem.
>
> Qra
Przepis wart pochwaleni. Rodzina zachwycona. Dziękuję :-)
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
72. Data: 2010-02-11 12:16:19
Temat: Re: twaróg
"Qrczak" <q...@g...pl> wrote in message
news:hdrltp$t6g$1@atlantis.news.neostrada.pl...
> W Usenecie Prawusek <p...@i...pl> tak oto plecie:
> >
> >> Albo oponki, które zmuszona jestem robić raz na jakiś czas na specjalne
> >> życzenie syna.
> >>
> >> Przepis na wielką naprawdę michę serowych pączków:
> >> 3 szklanki mąki
> >> 1/2 szklanki cukru
> >> 1/2 kg sera (przekręconego przez maszynkę lub dobrze rozgniecionego)
> >> 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
> >> 1 łyżeczka sody
> >> 3 jaja
> >>
> >> Wszystkie składniki zagnieść. Rozwałkowywać placki grubości ok. 0,5 cm
i
> >> wycinać szklanką oraz kieliszkiem kółka. Smażyć na rozgrzanym dobrze
> >> oleju (oleju musi być sporo, aby oponki swobodnie pływały) na kolor
> > złoto-brązowy.
> >> Wyłożyć i osączyć z tłuszczu. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.
> >>
> >> Młody życzy sobie jeść tylko kulki wycinane przez niego samego w pocie
> > czoła
> >> kieliszkiem.
> >>
> >> Qra
> >
> > Powiedziałbym - mój syn!!! Albo hrabianka Kaliope - z jakim przejęciem
> > wycinała ciastka foremkami!!!
>
> Nie, to mój syn! Będzie wybitnym gastronomem.
>
> Qra
Czyli nasz syn? Bo to wygląda na rodzinne talenty i umiejętności.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
73. Data: 2010-02-12 08:28:43
Temat: Re: twaróg - serowe pączki"MONI|<A" <moni|<...@p...wp.pl> wrote:
> Użytkownik "Qrczak" <q...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:hdrlbq$rim$1@atlantis.news.neostrada.pl...
>> Albo oponki, które zmuszona jestem robić raz na jakiś czas na specjalne
>> życzenie syna.
>>
>> Przepis na wielką naprawdę michę serowych pączków:
>> 3 szklanki mąki
>> 1/2 szklanki cukru
>> 1/2 kg sera (przekręconego przez maszynkę lub dobrze rozgniecionego)
>> 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
>> 1 łyżeczka sody
>> 3 jaja
>>
>> Wszystkie składniki zagnieść. Rozwałkowywać placki grubości ok. 0,5 cm i
>> wycinać szklanką oraz kieliszkiem kółka. Smażyć na rozgrzanym dobrze
>> oleju (oleju musi być sporo, aby oponki swobodnie pływały) na kolor
>> złoto-brązowy. Wyłożyć i osączyć z tłuszczu. Po ostygnięciu posypać
>> cukrem pudrem.
>>
>> Młody życzy sobie jeść tylko kulki wycinane przez niego samego w pocie
>> czoła kieliszkiem.
>>
>> Qra
>
> Przepis wart pochwaleni. Rodzina zachwycona. Dziękuję :-)
A ja mam pytanie, czy te pączki nie piją tłuszczu, w którym się smażą? Bo do
normalnych dodaje się alkohol, żeby nie piły. Smażyłam kiedys podobne
paczki, bez twarogu, i były niezbyt dobre właśnie ze wzgladu na wciąganie
tłuszczu.
J.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |