« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-09-09 17:07:39
Temat: vinegretCo można, poza sałatą i smażoną dynią/cukinią z tym podawać?
Mówię o vinegret zrobionym tak o:
6 łyżek oliwy
2 łyżki octu winnego
1 ząbek czosnku
kilka listków bazylii
sól
(składniki utrzeć ze sobą, bazylia posiekana)
Pzdr,
Ula
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-09-09 17:22:47
Temat: Re: vinegretOn Mon, 09 Sep 2002 19:07:39 +0200, Ula Kapała wrote:
> Co można, poza sałatą i smażoną dynią/cukinią z tym podawać? Mówię o
> vinegret zrobionym tak o:
> 6 łyżek oliwy
> 2 łyżki octu winnego
> 1 ząbek czosnku
> kilka listków bazylii
> sól
> (składniki utrzeć ze sobą, bazylia posiekana) Pzdr, Ula
Ja sałątę wzbogacam świeżą papryką i pomidorem + zielone oliwki
za do sosu zamiast samej bazylii dodaje zioła prowansalksie, trochę
świeżo mielonego białego pieprzu i troszeńkę cukru. Może to nie jest
typowy vinegrette? Aha, i oliwa musi być koniecznie z oliwek extra
virgine
Pozdrawiam,
Nik
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-09 17:44:58
Temat: Re: vinegret>>Co można, poza sałatą i smażoną dynią/cukinią z tym podawać? Mówię o
>>vinegret zrobionym tak o:
>>6 łyżek oliwy
>>2 łyżki octu winnego
>>1 ząbek czosnku
>>kilka listków bazylii
>>sól
>>(składniki utrzeć ze sobą, bazylia posiekana) Pzdr, Ula
>
> Ja sałątę wzbogacam świeżą papryką i pomidorem + zielone oliwki
> za do sosu zamiast samej bazylii dodaje zioła prowansalksie, trochę
> świeżo mielonego białego pieprzu i troszeńkę cukru. Może to nie jest
> typowy vinegrette? Aha, i oliwa musi być koniecznie z oliwek extra
> virgine
> Pozdrawiam,
>
> Nik
O, sałatę to ja wzbogacam czym popadnie: jajkiem na twardo, rzodkiewką,
ogórkiem, pomidorem, papryką itd. Ale sama też bywa dobra.
Ula
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-09 18:30:12
Temat: Re: vinegretOn Mon, 09 Sep 2002 19:07:39 +0200, Ula Kapa?a <u...@h...pl>
wrote:
>Co mo?na, poza sa?at? i sma?on? dyni?/cukini? z tym podawa??
>Mówi? o vinegret zrobionym tak o:
>6 ?y?ek oliwy
>2 ?y?ki octu winnego
>1 z?bek czosnku
>kilka listków bazylii
>sól
>(sk?adniki utrze? ze sob?, bazylia posiekana)
>Pzdr,
>Ula
rozne ugotowane jarzyny (np szparagi, kalafior), albo zrobic pain
bagna (nie jestem pewna ortografii...) - bagietke naciac wzdluz i
ostroznie lyzeczka nalac dobrego winegretu, dosc sporo - jakby
neico nasaczyc, w kanapke wlozyc salade nicoise (salata, jajko,
tunczyk, anchovies, pomidor, cebula, ogorek, nawet zielona
fasolka, oliwki czarne, jezcze psiknac winegretem i jesc
Krysia
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-09 19:14:50
Temat: Re: vinegretPrawie wszystkie sałatki do obiadu robie z sosem vinegrret ( czasami a
naturalnym jogurtem)
Podstawą jest biała kapusta-drobno poszatkowana nożem lub "reibmaschin".
Można dodać: pomdory,ogórki świeże,konserwowe lub kiszone,
koperek.cebula,papryka,biała rzodkiew,surowe pieczarki,z puszki
groszek,kukurydza,fasola.
Bardzo lubię kapustę pekińską. Wtedy dodaję tylko bazylię.
pozdrowienia Mariola
P.S. Po prostu patrzę co jest w lodówce lub idę do najbliższego warzywniaka
i coś z tym robię dodając sos vinegret.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |