Data: 2017-02-14 16:15:15
Temat: Re: wieprzowina z Aldi
Od: Pszemol <P...@P...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl> wrote:
> Pan Pszemol napisał:
>
>>>> Studiuję etykietkę, a tam informacja, że mięso
>>>> ma dodane do 12% słonej wody:
>>>>
>>>> http://flic.kr/p/S3UVuA
>>>> http://flic.kr/p/RSY5xf
>>>>
>>>> U Was też tak robią?
>>>
>>> U mnie nie. W każdym razie nie piszą o tym.
>>
>> Ciekawe... Wiem że do wędlin w Polsce się dodaje (szynka)
>> ale pierwszy raz do mnie dotarło że w surowym mięsie mogą
>> być takie dodatki. Ciekawe jak robi Aldi u Niemców....
>
> Nasi praojce też solili surowe mięso celem dłuższego przechowania.
> Ale już jakiś czas temu odeszliśmy od tej tradycji. W Ameryce może
> ona trwać dłużej.
Oj, chyba wiem o czym mówisz - i faktycznie jest tutaj dostępna w sklepach
szynka konserwowana solą, ale to są zupełnie inne stężenia soli - raz
kupiłem coś takiego dawno temu z ciekawości ale nie umiałem sobie z tym
poradzić - było to absolutnie nasączone solą, chyba przeznaczone do
długiego moczenia i odsalania przed gotowaniem/konsumpcją.
Coś podobnie wygladajacego do tego boczku:
https://www.walmart.com/ip/Smithfield-Olde-World-Cur
e-Quarter-Slab-Country-Pepper-Bacon/133554282?wmlspa
rtner=wlpa&selectedSellerId=431&adid=222222222280611
51147
Jestem pewny że dobry kucharz wiedziałby co z tym zrobić aby było smacznie
i zdrowo, ale ja dobrym kucharzem nie jestem :-)
W przypadku tych wczoraj kupionych kotletów jest tylko, hmm ... można
powiedzieć "słonawa nuta", i myślę ż następnym razem nie posolę nic i
ocenię znowu. Kupiłem dwa opakowania więc zrobię mój test numer 2 bez
solenia :-)
Czy jest jakiś sklep Aldi w Krakowie?
|