Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia wieprzowina z Aldi Re: wieprzowina z Aldi

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: wieprzowina z Aldi



« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!go
blin2!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrad
a.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
From: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Subject: Re: wieprzowina z Aldi
References: <o7uqec$hc$1@dont-email.me> <s...@f...lasek.waw.pl>
<o7v0lr$o01$1@dont-email.me> <s...@f...lasek.waw.pl>
<o7v6qm$dn4$1@dont-email.me>
Organization: : : :
Date: Tue, 14 Feb 2017 16:32:23 +0100
User-Agent: slrn/1.0.3 (Linux)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Message-ID: <s...@f...lasek.waw.pl>
Lines: 41
NNTP-Posting-Host: 77-253-217-116.static.ip.netia.com.pl
X-Trace: 1487086345 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 15188 77.253.217.116:56604
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:375682
Ukryj nagłówki

Pan Pszemol napisał:

>> Nasi praojce też solili surowe mięso celem dłuższego przechowania.
>> Ale już jakiś czas temu odeszliśmy od tej tradycji. W Ameryce może
>> ona trwać dłużej.
>
> Oj, chyba wiem o czym mówisz - i faktycznie jest tutaj dostępna w sklepach
> szynka konserwowana solą, ale to są zupełnie inne stężenia soli - raz
> kupiłem coś takiego dawno temu z ciekawości ale nie umiałem sobie z tym
> poradzić - było to absolutnie nasączone solą, chyba przeznaczone do
> długiego moczenia i odsalania przed gotowaniem/konsumpcją.
>
> Coś podobnie wygladajacego do tego boczku:
> https://www.walmart.com/ip/Smithfield-Olde-World-Cur
e-Quarter-Slab-Country-Pepper-Bacon/133554282?wmlspa
rtner=wlpa&selectedSellerId=431&adid=222222222280611
51147
>
> Jestem pewny że dobry kucharz wiedziałby co z tym zrobić aby było smacznie
> i zdrowo, ale ja dobrym kucharzem nie jestem :-)

Kucharz nie tyle odsalał przed gotowaniem, lecz gotował w tym właśnie
celu. Powstawał przy tym rozsoł jako jeden z produktów rozsalania.
A temu wywarowi z czasem uproszczono nazwę na "rosoł" lub "rosół".

> W przypadku tych wczoraj kupionych kotletów jest tylko, hmm ... można
> powiedzieć "słonawa nuta", i myślę ż następnym razem nie posolę nic i
> ocenię znowu. Kupiłem dwa opakowania więc zrobię mój test numer 2 bez
> solenia :-)

To może być jakoś związane z procesem rozmrażania przed paczkowaniem
i sprzedażą.

> Czy jest jakiś sklep Aldi w Krakowie?

Jest kilka. Ale w żadnym jeszcze nie byłem.

Jarek

--
I rosoł staropolski sztucznie gotowany,
Do którego pan Wojski z dziwnymi sekrety
Wrzucił kilka perełek i sztukę monety,
Taki rosoł krew czyści i pokrzepia zdrowie.

 
Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
14.02 Pszemol
14.02 Pszemol
14.02 Jarosław Sokołowski
12.03 XL
15.03 XL
Szkodliwe pralki
Jaki termos obiadowy?
Co zrobić poświątecznie?
Re: FREE CLASSIFIEDS
Apply for real passports, visa, driver's license, ID, etc
Wielkanoc, Dzień Słońca..
Kuchenka gazowa pod szkłem
odżywanie a charakter człowieka
Sai Baba o odżywianiu
Różne żołądki - Europa dwóch prędkości
jaka maszyna ?
co zrobić z 'kipiącym' miodem
Magiczny tróikącik ze strzałkami i z cyferką w środku...
Mlekomat - zakup 16 l mleka?
Przystawka tarka do ziemniaków w Zelmerze
Szkodliwe pralki
Szkodliwe pralki
Godność
rynna - liscie
wykopany rów na działce - regeneracja trawy
Kiedy wreszcie??
Teoria LeoTara w świetle Anty-Edypa
Kiedy ten maj?
Co to był za film?
Czy mi się wydaje
Co Macierewicz ma na Kaczyńskiego?
KOMUCH MACIEREWICZA DAŁ DYLA DO USA.
halogen na czujnik ruchu nad garazem
Taśma silikonowa uszczelniająca - jak użyć?
Jaki termos obiadowy?


  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X