Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia wieprzowina z Aldi Re: wieprzowina z Aldi

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: wieprzowina z Aldi



« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!go
blin2!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrad
a.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
From: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Subject: Re: wieprzowina z Aldi
References: <o7uqec$hc$1@dont-email.me> <s...@f...lasek.waw.pl>
<o7v0lr$o01$1@dont-email.me> <s...@f...lasek.waw.pl>
<o7v6qm$dn4$1@dont-email.me>
Organization: : : :
Date: Tue, 14 Feb 2017 16:32:23 +0100
User-Agent: slrn/1.0.3 (Linux)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Message-ID: <s...@f...lasek.waw.pl>
Lines: 41
NNTP-Posting-Host: 77-253-217-116.static.ip.netia.com.pl
X-Trace: 1487086345 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 15188 77.253.217.116:56604
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:375682
Ukryj nagłówki

Pan Pszemol napisał:

>> Nasi praojce też solili surowe mięso celem dłuższego przechowania.
>> Ale już jakiś czas temu odeszliśmy od tej tradycji. W Ameryce może
>> ona trwać dłużej.
>
> Oj, chyba wiem o czym mówisz - i faktycznie jest tutaj dostępna w sklepach
> szynka konserwowana solą, ale to są zupełnie inne stężenia soli - raz
> kupiłem coś takiego dawno temu z ciekawości ale nie umiałem sobie z tym
> poradzić - było to absolutnie nasączone solą, chyba przeznaczone do
> długiego moczenia i odsalania przed gotowaniem/konsumpcją.
>
> Coś podobnie wygladajacego do tego boczku:
> https://www.walmart.com/ip/Smithfield-Olde-World-Cur
e-Quarter-Slab-Country-Pepper-Bacon/133554282?wmlspa
rtner=wlpa&selectedSellerId=431&adid=222222222280611
51147
>
> Jestem pewny że dobry kucharz wiedziałby co z tym zrobić aby było smacznie
> i zdrowo, ale ja dobrym kucharzem nie jestem :-)

Kucharz nie tyle odsalał przed gotowaniem, lecz gotował w tym właśnie
celu. Powstawał przy tym rozsoł jako jeden z produktów rozsalania.
A temu wywarowi z czasem uproszczono nazwę na "rosoł" lub "rosół".

> W przypadku tych wczoraj kupionych kotletów jest tylko, hmm ... można
> powiedzieć "słonawa nuta", i myślę ż następnym razem nie posolę nic i
> ocenię znowu. Kupiłem dwa opakowania więc zrobię mój test numer 2 bez
> solenia :-)

To może być jakoś związane z procesem rozmrażania przed paczkowaniem
i sprzedażą.

> Czy jest jakiś sklep Aldi w Krakowie?

Jest kilka. Ale w żadnym jeszcze nie byłem.

Jarek

--
I rosoł staropolski sztucznie gotowany,
Do którego pan Wojski z dziwnymi sekrety
Wrzucił kilka perełek i sztukę monety,
Taki rosoł krew czyści i pokrzepia zdrowie.

 
Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
14.02 Pszemol
14.02 Pszemol
14.02 Jarosław Sokołowski
12.03 XL
15.03 XL
NIedobra zilona herbata - jak ją zużyć?
Papier ryżowy się rozpuszcza. Jaka przyczyna?
Grzyby do suszenia
Robię sam masło
Pytanie do Krakusów lubiących węgierskie smaki
Grzyby marynowane po ikselsku.
Coś do chleba ze słoika.
Powidła.
Kiszone jabłka.
Orkan.
Zupa krem z dyni
Takie tam o glutenie
Pizza wegetariańska.
Oszustwa hipermarketów.
Młody piernik
NIedobra zilona herbata - jak ją zużyć?
Róża- jaką kupic
Przemysł pogardy
back to the future cz. 1458751874315
Cudze chwalicie...
,,Wyklęty".
Islam w masonerii, masoneria w islamie. dr Krajski
Gasper Nkhata bay
Czy zmiana czasu jest dobra?
aA
Papier ryżowy się rozpuszcza. Jaka przyczyna?
Głupota Petru
Jarosław Kaczyński
Dziś rocznica Fatimy
Grzyby do suszenia


  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X