Data: 2017-03-12 19:00:09
Temat: Re: wieprzowina z Aldi
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
> Nasi praojce też solili surowe mięso celem dłuższego przechowania.
> Ale już jakiś czas temu odeszliśmy od tej tradycji. W Ameryce może
> ona trwać dłużej.
>
Złudzenia. Bardzo często jest praktykowane nastrzykiwanie mięsa solanką,
zwłaszcza tego pakowanego hermetycznie i próżniowo. Tylko kwestia ilości
soli jest różna - wyczuwalna lub nie. Ta sól zatrzymuje w mięsie wodę,
przez co porcja mięsa nastrzykniętego waży więcej, niż identyczna porcja
nienastrzyknięta. W ten sposób nie tylko przedłuża się handlową trwałość
(bo nie powiem, że świeżość) mięsa, ale i robi dodatkowy interes sprzedając
wodę w cenie mięsa.
--
XL
|