| « poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2000-02-03 11:41:22
Temat: Re: winoroślaThis message uses a character set that is not supported by the Internet
Service. To view the original message content, open the attached
message. If the text doesn't display correctly, save the attachment to
disk, and then open it using a viewer that can display the original
character set. <<message.txt>>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2000-02-03 11:41:22
Temat: Re: winoroślaCzesc,
> - IZA ZALIWSKA (rodzima lubelska odmiana znaleziona pod Puławami) - niewielkie
> jasne owoce, ale bardzo smaczne. Pewna w plonowaniu. Do -25.
Przypomnialem sobie ze moja sasiadka ma wlasnie takie winorosle. Male
bardzo slodkie ale bez aromatu. Winorosl rosnie tam u niej od wielu lat i
nie wymaga zadnej pielegnacji. Sprubuje przeniesc rozmnozyc ja do mojej
winnicy.
Pozdrawiam,
D.P.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2000-02-03 12:50:10
Temat: Re: winorośla
Witam,
Jaka odmiane polecilby Pan do uprawy w okolicach Warszawy. Chodzi mi
odmiany przetworcze, ciemne, dobrze i regularnie owocujace.
Pozdrawiam
Konrad
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2000-02-04 12:21:34
Temat: Re: winorośla
Konrad napisał(a):
> Witam,
>
> Jaka odmiane polecilby Pan do uprawy w okolicach Warszawy. Chodzi mi
> odmiany przetworcze, ciemne, dobrze i regularnie owocujace.
>
> Pozdrawiam
> Konrad
Moja hobbystyczna praktyka koncentruje sie w zasadzie na kolekcjonowniu
odmian deserowych i deserowo-przetwórczych. Dlatego od ręki, z czapy,
w poważny sposób nie mogę udzielić oczekiwanej rady o gatunkach, tym
bardziej, że jak rozumiem chodzi o uprawę na większš skalę, bo tylko
wtedy uprawa odmian typowo przetwórczych ma sens. Nawiasem mówišc
niezłe, a czasem lepsze, wino wychodzi też z odmian deserowych.
Oczywiście odmiany przetwórcze ze względu na ich przeznaczenie
(pakowanie winogron do butelek) powinny mieć i zazwyczaj majš, większš
plenność (wydajność) od deserowych.
Ale nic straconego. Mam niezłš literaturę i przez weekend z
przyjemnościš poczytam o odmianach przetwórczych.
Proszę oczekiwać na odpowiedź w przyszłym tygodniu.
Odwzajemniam pozdrowienia.
Janusz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2000-02-07 09:28:47
Temat: Re: winorośla
Konrad napisał(a):
> Witam,
>
> Jaka odmiane polecilby Pan do uprawy w okolicach Warszawy. Chodzi mi
> odmiany przetworcze, ciemne, dobrze i regularnie owocujace.
>
> Pozdrawiam
> Konrad
Podaję zestaw przerobowych gatunków winorośli o ciemnych owocach
możliwych do efektywnej uprawy w środkowej Polsce:
1. CASCADE - mrozoodporność do -26,dojrzewa ok. 15.09, odporna na
choroby, wysoka regularna plenność powyżej 10t/ha, łatwa w uprawie.
2. GARONNET - łatwa do uprawy, do -27, dojrzewa ok. 20.09, nie ma
wymagań glebowych, udaje się na ubogich glebach, a nawet na piaskach,
plenność powyżej 10t/ha
Te dwie odmiany sš niekłopotliwe w uprawie i dajš czerwone wino o
przeciętnej jakości. Natomiast rzadko owoce mogš być używane jako
deserowe
3. SEVAR - mrozoodporność do -25, dojrzewa ok. 20.09, wysoka
plenność, można z niej otrzymać dobre czerwone wino ( jak na nasz
klimat) o wysokim ekstrakcie i oryginalnym ziołowym aromacie.
4. GOŁUBOK - czerwony mišższ z posmakiem czarnej porzeczki,
mrozoodporność do -23, dojrzewa ok. 20.09, osišga do 18% cukrów i mniej
jak 5% kwasów organicznych, regularna wysoka plenność powyżej 10t/ha.
Można z niej osišgnšć wysokiej jakości czerwone wino o aromacie czarnej
porzeczki przydatne do kupażowania z winem np. z Cascade lub Garonnet.
Odmiana może być wykorzystywana również jako deserowa - dość smaczne
owoce.
5. MEDINA - dojrzewa ok. 15.10., mrozoodporność do -25, daje dobre
jasnoczerwone wino.
6. SCHUYLER - b. wysoka plenność - do 15t/ha, mrozoodporność do -23,
dojrzewa ok. 10.09, zawartość cukrów ok. 16%,daje dobre wino o
aromacie i posmaku truskawkowym, ma bardzo żywotne drożdże naturalne
powodujšce burzliwš fermentację, można osišgnšć zawartość alkoholu ok.
17%. Odmiana może być wykorzystywana też jako deserowa.
Nie wiem czy Twoje pytanie dotyczyło amatorskiej uprawy pojedynczych
krzewów, czy też towarowej profesjonalnej winnicy o dużej powierzchni.
Gdybym miał zakładać profesjonalnš winnicę to 50% powierzchni
przeznaczyłbym na Cascade lub Garonnet, zaś pozostałe 50% obsadziłbym po
1/3 odmianami Gołubok, Schuyler i Sevar. I szykowałbym wielkie beczki na
przyzwoite wino.
Zaś w niewielkiej przydomowej winnicy dobrze jest mieć wszystko z tym,
że praktyczniejsze sš wtedy nowoczesne odmiany ogólnoużytkowe,
deserowo-przerobowe, które można przeznaczyć nie tylko na przetwory, ale
i do bezpośredniego spożycia.
Pozdrawiam
Janusz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2003-02-17 17:48:34
Temat: Re: winorośla> >
> Witam. Cieszę się, że kogoś jeszcze interesujš winorośla. To bardzo wdzięczne
> rośliny.
> Jeżeli chodzi o mojš fachowość to raczej nie przesadzałbym. To nie fach. To
> hobby.
> Wydaje mi się jednak, że choć zajmuję się tym od niedawna to już coś niecoś
> wiem.
> A więc kolejno:
> 1. Lubelszczyzna ma nieco ostry klimat i na ogół "fachowcy - winiarze"
> twierdzš, że tu sš małe szanse na uprawę winorośli.
> Guzik prawda. Można tu uprawiać zupełnie fajne odmiany, w tym wielkoowocowe -
> deserowe, z tym że wymaga to nieco więcej staranności. Być może przy
> wielkopowierzchniowej winnicy nie opłaci się skórka za wyprawkę. Nie wiem,
nie
> liczyłem. Nie podchodzę do tego komercyjnie. Moje roślinki sš dla mnie i
moich
> przyjaciół.
> Kiedyś , niestety już nieżyjšcy, niejaki Pan Wrona w samym Lublinie, na
> Sławinku miał niegłupiš winnicę. Udowodnił że można!
> Poza tym sš tu chyba jakieś tradycje. W herbie Lublina, koziołek skacze na...
> krzew winorośli!
> 2. Jeżeli chodzi o przyśpieszanie wegetacji to w uprawie polowej nie
> radziłbym. Problemem sš bowiem wiosenne przymrozki. W ubieglym roku -5 stopni
> w nocy 6 maja wykosiło mi 80% zawišzków kwiatowych. Dlatego ja raczej staram
> się opóźniać. A koniec lata jest na Lubelszczyźnie zazwyczaj ładny i
> dojrzewanie jest poprawne. Co najwyżej ok. 10 dni opóźnione lecz jest większa
> pewność zbiorów.
> Nie dotyczy to oczywiście uprawy pod osłonami. Tu można pozwolić sobie na
> eksperymenty z przyśpieszaniem wegetacji. Ponadto można uprawiać z
powodzeniem
> delikatniejsze odmiany, a plony uzyskiwać ze 2 tygodnie wczesniej niż tych
> samych odmian w uprawie polowej. Jednakże ze względu na stopień wilgotności
> rośliny bardziej narażone sš na choroby grzybowe (mšczniak).
> 3. Od niedawna można w Polsce wynaleźć (piszę wynaleźć, bo w sklepach
> ogrodniczych ich nie uświadczysz) interesujšce nowe mieszańce (amerykańskie,
> węgierskie, mołdawskie, ukraińskie i słowackie) - odmiany deserowe - których
> uprawa na Lubelszczyźnie nie powinna nastręczać problemów. Jest tego
> teoretycznie sporo, ale trzeba się za tym sprytnie zakręcić.
> Co bym polecał?
> - Agat Doński - wielkoowocowa odmiana o dużych gronach, ciemnych owocach,
> wytrzymuje podobno mróz do -25 stopni.
> - Muskat Letni - j.w., jasne, bardzo smaczne,efektowne,szpiczaste jagody, do
> -22 stopni
> - Polar - jasne owoce, dojrzewa b. wczesnie, ok.10 sierpnia, do -24 stopni
> mrozu.
> - Kristaly - jasne, b. smaczne owoce, owocuje na drugi rok po posadzeniu,
> podobno mrozoodporna do - 24 stopni.
> - Kodrianka - liliowe duże jagody o niespotykanym wydłużonym kształacie, -22
> stopnie.
> - IZA ZALIWSKA (rodzima lubelska odmiana znaleziona pod Puławami) -
niewielkie
> jasne owoce, ale bardzo smaczne. Pewna w plonowaniu. Do -25.
> - Frumoasa Albae - duże jasne jagody, - 22.
> No i oczywiście nieśmiertelny Skarb Pannonii (Pannonia Kincse), ktory pod
> foliš rosnie jak głupi, ale jasne owoce choc duże to srednio smaczne.
> Ponadto jest kilka starszych odmian pochodzšcych od winorośli własciwej, a
> więc bardziej delikatnych i wymagajacych sporo zachodu za to majšcych choć
> mniejsze to jednak supersmaczne owoce: Irsai Oliver, Perła Czabańska, Chrupka
> Złota i in.
> Tyle na dzisiaj.
> Pozdrawiam.
> Janusz.
>
>
> Tak oto-wyczerpująco należy odpowiadać pytającym nowicjuszom,
zbłąkanym przybłędom i różnej maści pal........
Pozdrawia boletus
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2003-02-18 09:40:39
Temat: Re: winoroślab...@o...pl writes:
> Tak oto-wyczerpująco należy odpowiadać pytającym nowicjuszom,
> zbłąkanym przybłędom i różnej maści pal........
Za tą wypowiedź zasłużyłeś na szczególne traktowanie: L(ower),
a(uthor), e(xact), p(ermanent).
Nie pozdrawiam,
Grzesiek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2003-02-18 11:16:51
Temat: Re: winoroślaGrzegorz Sapijaszko wrote:
> > Tak oto-wyczerpująco należy odpowiadać pytającym nowicjuszom,
> > zbłąkanym przybłędom i różnej maści pal........
> Za tą wypowiedź zasłużyłeś na szczególne traktowanie: L(ower),
> a(uthor), e(xact), p(ermanent).
:-))))) C|N>K C(ofee)|N(ose)>K(eyboard)
Krycha&Co(ty) (nie mam pojęcia, jaka wypowiedź, ale odpowiedź świetna)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |