« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-01-29 18:59:13
Temat: witloof alias cykoriaPisze dzis ma modemie:-( Bo mi tele2 nie dziala od piatku....Ale dostalam w
paczce ten witloof czyli jak uwaza Waldemar, cykorie. i przepisik na to tez
dostalam: ugotowac toto z maslem na pol twardo. Do naczynia zaroodpornego
owiniete szynka, po;ac sosem serowym i zapiec. Jutro sprobuje.
Nawiasem mowiac szlo to az z belgii i doszlo w nawet niezlym stanie poza
niektorymi sztukami, ktore maja lekko nadgnite liscie...
Czy to cykoria nie wiem:-) Nie znam ani cykorii ani witloof:-)
Kaska
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-01-31 13:48:21
Temat: Re: witloof alias cykoria
Katarzyna Nowak wrote:
>
> Pisze dzis ma modemie:-( Bo mi tele2 nie dziala od piatku....Ale dostalam w
> paczce ten witloof czyli jak uwaza Waldemar, cykorie. i przepisik na to tez
> dostalam: ugotowac toto z maslem na pol twardo. Do naczynia zaroodpornego
> owiniete szynka, po;ac sosem serowym i zapiec. Jutro sprobuje.
> Nawiasem mowiac szlo to az z belgii i doszlo w nawet niezlym stanie poza
> niektorymi sztukami, ktore maja lekko nadgnite liscie...
> Czy to cykoria nie wiem:-) Nie znam ani cykorii ani witloof:-)
> Kaska
hmmmm...musialo isc az z belgii? nie wiem jak teraz, ale latem to tego u
nas pod dostatkiem, jak na ziele troche drogie, ale raz na jakis czas...
uwazaj na gorzki srodek (czy jak to sie nazywa, na pewno w instrukcji
obslugi napisali, jak to wyciac)
jak dla mnie zadna rewelacja, ale moze sie nie znam ;)
--
anna
http://mitica.w.interia.pl
zawsze szukałam krajobrazów przedboskich.
stąd moja słabość do Chaosu.
(za e.cioranem)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-31 14:21:51
Temat: Re: witloof alias cykoriaKatarzyna Nowak wrote:
>
> Pisze dzis ma modemie:-( Bo mi tele2 nie dziala od piatku....Ale dostalam w
> paczce ten witloof czyli jak uwaza Waldemar, cykorie. i przepisik na to tez
> dostalam: ugotowac toto z maslem na pol twardo. Do naczynia zaroodpornego
> owiniete szynka, po;ac sosem serowym i zapiec. Jutro sprobuje.
> Nawiasem mowiac szlo to az z belgii i doszlo w nawet niezlym stanie poza
> niektorymi sztukami, ktore maja lekko nadgnite liscie...
> Czy to cykoria nie wiem:-) Nie znam ani cykorii ani witloof:-)
> Kaska
Usuń nadgnite liście, odetnij pieniek. Jak w przepisie masz
przepołowienie, to wykrój trochę pieńka i zostaw tylko liście. Pieniek
może być dość (bardzo) gorzki. No i nie pij mięty, jak już pisałem.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-31 14:52:32
Temat: Re: witloof alias cykoria
Użytkownik "Waldemar Krzok" <w...@z...fu-berlin.de> napisał w
wiadomości news:3C5952FF.1D40EDCE@zedat.fu-berlin.de...
> Usuń nadgnite liście, odetnij pieniek. Jak w przepisie masz
> przepołowienie, to wykrój trochę pieńka i zostaw tylko liście. Pieniek
> może być dość (bardzo) gorzki. No i nie pij mięty, jak już pisałem.
>
> Waldek
Dzieki wal ale ja chyba tej cykorii nie zrobie. Bo wychodzi na to ze tylko
liscie sie nadaja a one sa nadgnite. swoja droga co temu znajomemu strzelilo
do glowy, zeby mi to wysylac?:-)))) Choc to mile, nie pwoiem:-)
kaska
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-31 19:52:05
Temat: Re: witloof alias cykoria>> Usuń nadgnite liście, odetnij pieniek. Jak w przepisie masz
>> przepołowienie, to wykrój trochę pieńka i zostaw tylko liście. Pieniek
>> może być dość (bardzo) gorzki. No i nie pij mięty, jak już pisałem.
>
> Dzieki wal ale ja chyba tej cykorii nie zrobie. Bo wychodzi na to ze tylko
> liscie sie nadaja a one sa nadgnite. swoja droga co temu znajomemu
> strzelilo do glowy, zeby mi to wysylac?:-)))) Choc to mile, nie pwoiem:-)
miłe, a jakże. Tak z kwiatkiem ;-)
Poszukaj w supermarkcie. Powinny być, zdaje mi się, że w Realu w Opolu
widziałem. Surówka też jest bardzo dobra, zimowa. Drobno pokrojone liście
sparzyć, dodać drobno pokrojoną pomarańczę. Na to sos
jogurt+majonez+sól+pieprz. Wymieszać i wcinać.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-01 03:48:30
Temat: Re: witloof alias cykoriaSorowka z cykori to jedna z moich bardziej ulubionych, jest pyszna choc
troszke gorzkawa i taka lubie.
Znajomy z Belgi wyslal Ci zapewnie dlatego, ze to belgijska specialnosc, z
angielska zwie sie to "Belgian endive".
pozdrawiam,
Slav
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |