« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-10-01 16:54:48
Temat: wódka a potrawyWitam,
jako, iż z racji zawodu na weselach jestem co tydzień, po każdej imprezie
moja kolekcja zwykłej czystej wódki jest coraz większa :)
Niestety nie pijam jej, i chciałam się dowiedzieć do czego można ją
sporzytkować w kuchni?
Osobiście nie natknęłam się w żadnym przepisie na dodatek tegoż trunku. Więc
bardzo byłabym wdzięczna za każdą pomocną odpowiedź.
Pozdrawiam serdecznie,
Kasiula
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-10-01 16:58:11
Temat: Re: wódka a potrawy
"Kasiula" <k...@g...com> wrote in message
news:fdr8or$gu8$1@news.onet.pl...
> Witam,
>
> jako, iż z racji zawodu na weselach jestem co tydzień, po każdej imprezie
> moja kolekcja zwykłej czystej wódki jest coraz większa :)
> Niestety nie pijam jej, i chciałam się dowiedzieć do czego można ją
> sporzytkować w kuchni?
> Osobiście nie natknęłam się w żadnym przepisie na dodatek tegoż trunku.
Więc
> bardzo byłabym wdzięczna za każdą pomocną odpowiedź.
>
> Pozdrawiam serdecznie,
>
> Kasiula
Do mięs, do ciast...... i na prezenty...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-10-01 16:59:02
Temat: Re: wódka a potrawyKasiula pisze:
> Witam,
>
> jako, iż z racji zawodu na weselach jestem co tydzień, po każdej imprezie
> moja kolekcja zwykłej czystej wódki jest coraz większa :)
> Niestety nie pijam jej, i chciałam się dowiedzieć do czego można ją
> sporzytkować w kuchni?
> Osobiście nie natknęłam się w żadnym przepisie na dodatek tegoż trunku. Więc
> bardzo byłabym wdzięczna za każdą pomocną odpowiedź.
>
> Pozdrawiam serdecznie,
>
> Kasiula
>
>
>
Do chińskich potraw - marynaty zmiękczające. Ale niewielkie ilości.
Resztę trzymaj na czarną godzinę, nie zepsuje się przecież - kiedyś
nawet służyła w narodzie jako druga waluta :-D
--
XL wiosenna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-10-01 17:00:46
Temat: Re: wódka a potrawy
> Do mięs, do ciast...... i na prezenty...
Ale, że niby jak :D
Mam dopiero 21 lat i nie bardzo znam się na gotowaniu...
A na prezenty również się nie nadaje, zazwyczaj mają nalepki ślubne :/
A babcia której to i tak wszystko jedno co poda bo przelewa do karafki ma
tylko raz w roku imieniny ;)
Kasiula
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-10-01 17:02:55
Temat: Re: wódka a potrawy
"Kasiula" <k...@g...com> wrote in message
news:fdr941$i2i$1@news.onet.pl...
>
> > Do mięs, do ciast...... i na prezenty...
> Ale, że niby jak :D
> Mam dopiero 21 lat i nie bardzo znam się na gotowaniu...
> A na prezenty również się nie nadaje, zazwyczaj mają nalepki ślubne :/
> A babcia której to i tak wszystko jedno co poda bo przelewa do karafki ma
> tylko raz w roku imieniny ;)
>
> Kasiula
Opchnij blokersom.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-10-01 17:54:24
Temat: Re: wódka a potrawyKasiula naskrobał(a):
>> Do mięs, do ciast...... i na prezenty...
> Ale, że niby jak :D
> Mam dopiero 21 lat i nie bardzo znam się na gotowaniu...
> A na prezenty również się nie nadaje, zazwyczaj mają nalepki ślubne :/
> A babcia której to i tak wszystko jedno co poda bo przelewa do karafki ma
> tylko raz w roku imieniny ;)
przerób na łagodniejsze trunki.. porterówka, krem kawowy na mleku
skondensowanym, cytrynówka z miodem...fajna sprawa na wieczorne posiedzenie
przed telewizorem czy z ksiazką ..:-)
--
Gruby
żeby mi się tak chciało, jak mi się nie chce
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-10-01 17:59:44
Temat: Re: wódka a potrawy
> przerób na łagodniejsze trunki.. porterówka, krem kawowy na mleku
> skondensowanym, cytrynówka z miodem...fajna sprawa na wieczorne
> posiedzenie przed telewizorem czy z ksiazką ..:-)
O! To brzmi ciekawie :)
A czy mogłabym poprosić o przepis na taki krem kawowy lub "porterówkę" co
kolwiek to jest :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-10-01 18:15:29
Temat: Re: wódka a potrawyKasiula pisze:
> jako, iż z racji zawodu na weselach jestem co tydzień
:-)
, po każdej imprezie
> moja kolekcja zwykłej czystej wódki jest coraz większa :)
> Niestety nie pijam jej, i chciałam się dowiedzieć do czego można ją
> sporzytkować w kuchni?
> Osobiście nie natknęłam się w żadnym przepisie na dodatek tegoż trunku. Więc
> bardzo byłabym wdzięczna za każdą pomocną odpowiedź.
Np.karmelówka (wg Gazety Wyborczej wirtualnej)
- mleko skondesowane słodzone - 2 puszki
- 0.5 l wódki
Mleko w puszkach włożyć do garnka wypełnionego wodą tak aby puszki były
całkowicie zanurzone, gotować 2 godziny kontrolując stan wody, po 2 h
wyjąć i pozostawić do ostygnięcia, wlać skarmelizowane mleko do
wysokiego naczynia, miksować mikserem dolewając po trochu wódki
Tu reszta:
http://kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/1634250,61945,24663
81.html
--
BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2007-10-01 19:01:17
Temat: Re: wódka a potrawyKasiula naskrobał(a):
>> przerób na łagodniejsze trunki.. porterówka, krem kawowy na mleku
>> skondensowanym, cytrynówka z miodem...fajna sprawa na wieczorne
>> posiedzenie przed telewizorem czy z ksiazką ..:-)
> O! To brzmi ciekawie :)
> A czy mogłabym poprosić o przepis na taki krem kawowy lub "porterówkę" co
> kolwiek to jest :)
porterówka wg mua:
1 litr portera
1 litr wódki( albo 0,5l spirytusu)
1 opakowanie cukru wanilinowego lub drobno pokruszona laska wanilii
2 szklanki cukru
kawa ziarnista
rodzynki
kilka goździków.
porter podgrzać i odgazowac, nie gotując. dodać cukier i wanilie ( ilosc
orientacyjna, można mniej - wiecej, w zależności od upodobań)
pozostawić do ostygniecia. w oddzielnym naczyniu zrobic karmel z dwóch -
trzech łyzek cukru, rozpuscić karmel jescze ciepłym piwem, wystudzic.. do
zimnego piwa dodac wódke, wymieszać , rozlac do butelek.do każdej butelki
dodac 10 rodzynek , kilka ziaren kawy i po trzy goździki. Powinno imho
postac minimum miesiąc.
wersja ze spirytusem jest bardziej hardkorowa, ale mi lepiej smakuje z
wódką.
Krem kawowy
trzy puszki mleka skondensowanego słodzonego
litr wódki( lub 0,5 spirtu)
0,25 litra mocnego naparu z kawy
1 lub 2 szklanki cukru( ilośc uzależniona od smaku)
cukier rozpuścic w zagotowanym mleku, dodac napar z kawy, ostudzić.dodac
alkohol, rozlac do butelek. w zasadzie można na drugi dzień konsumowac.
cytrynówka
najprostsze w konstrukcji. równe ilości alkoholu, miodu i soku z cytryny
wymieszac, odstawic do przegryzienia.
Ja modyfikuje przepis bazowy, dając mniej miod( np na litr wódki daje o,7
litra miodu i litr soku z cytryny) i dodając do kazdej butelki po
kilkadziesiat siaren rozgniecionego kolorowego pieprzu. Po miesiącu trzeba
tylko przecedzic
--
Gruby
żeby mi się tak chciało, jak mi się nie chce
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2007-10-01 19:23:35
Temat: Re: wódka a potrawy
>> jako, iż z racji zawodu na weselach jestem co tydzień
> :-)
No co ;)
> Np.karmelówka (wg Gazety Wyborczej wirtualnej)
Dzięki wielkie :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |