Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia wódka a potrawy

Grupy

Szukaj w grupach

 

wódka a potrawy

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 31


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2007-10-01 16:54:48

Temat: wódka a potrawy
Od: "Kasiula" <k...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

Witam,

jako, iż z racji zawodu na weselach jestem co tydzień, po każdej imprezie
moja kolekcja zwykłej czystej wódki jest coraz większa :)
Niestety nie pijam jej, i chciałam się dowiedzieć do czego można ją
sporzytkować w kuchni?
Osobiście nie natknęłam się w żadnym przepisie na dodatek tegoż trunku. Więc
bardzo byłabym wdzięczna za każdą pomocną odpowiedź.

Pozdrawiam serdecznie,

Kasiula


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2007-10-01 16:58:11

Temat: Re: wódka a potrawy
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Kasiula" <k...@g...com> wrote in message
news:fdr8or$gu8$1@news.onet.pl...
> Witam,
>
> jako, iż z racji zawodu na weselach jestem co tydzień, po każdej imprezie
> moja kolekcja zwykłej czystej wódki jest coraz większa :)
> Niestety nie pijam jej, i chciałam się dowiedzieć do czego można ją
> sporzytkować w kuchni?
> Osobiście nie natknęłam się w żadnym przepisie na dodatek tegoż trunku.
Więc
> bardzo byłabym wdzięczna za każdą pomocną odpowiedź.
>
> Pozdrawiam serdecznie,
>
> Kasiula

Do mięs, do ciast...... i na prezenty...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2007-10-01 16:59:02

Temat: Re: wódka a potrawy
Od: Ikselka <i...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Kasiula pisze:
> Witam,
>
> jako, iż z racji zawodu na weselach jestem co tydzień, po każdej imprezie
> moja kolekcja zwykłej czystej wódki jest coraz większa :)
> Niestety nie pijam jej, i chciałam się dowiedzieć do czego można ją
> sporzytkować w kuchni?
> Osobiście nie natknęłam się w żadnym przepisie na dodatek tegoż trunku. Więc
> bardzo byłabym wdzięczna za każdą pomocną odpowiedź.
>
> Pozdrawiam serdecznie,
>
> Kasiula
>
>
>
Do chińskich potraw - marynaty zmiękczające. Ale niewielkie ilości.
Resztę trzymaj na czarną godzinę, nie zepsuje się przecież - kiedyś
nawet służyła w narodzie jako druga waluta :-D

--
XL wiosenna

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2007-10-01 17:00:46

Temat: Re: wódka a potrawy
Od: "Kasiula" <k...@g...com> szukaj wiadomości tego autora


> Do mięs, do ciast...... i na prezenty...
Ale, że niby jak :D
Mam dopiero 21 lat i nie bardzo znam się na gotowaniu...
A na prezenty również się nie nadaje, zazwyczaj mają nalepki ślubne :/
A babcia której to i tak wszystko jedno co poda bo przelewa do karafki ma
tylko raz w roku imieniny ;)

Kasiula


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2007-10-01 17:02:55

Temat: Re: wódka a potrawy
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Kasiula" <k...@g...com> wrote in message
news:fdr941$i2i$1@news.onet.pl...
>
> > Do mięs, do ciast...... i na prezenty...
> Ale, że niby jak :D
> Mam dopiero 21 lat i nie bardzo znam się na gotowaniu...
> A na prezenty również się nie nadaje, zazwyczaj mają nalepki ślubne :/
> A babcia której to i tak wszystko jedno co poda bo przelewa do karafki ma
> tylko raz w roku imieniny ;)
>
> Kasiula

Opchnij blokersom.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2007-10-01 17:54:24

Temat: Re: wódka a potrawy
Od: "gruby" <d...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Kasiula naskrobał(a):
>> Do mięs, do ciast...... i na prezenty...
> Ale, że niby jak :D
> Mam dopiero 21 lat i nie bardzo znam się na gotowaniu...
> A na prezenty również się nie nadaje, zazwyczaj mają nalepki ślubne :/
> A babcia której to i tak wszystko jedno co poda bo przelewa do karafki ma
> tylko raz w roku imieniny ;)


przerób na łagodniejsze trunki.. porterówka, krem kawowy na mleku
skondensowanym, cytrynówka z miodem...fajna sprawa na wieczorne posiedzenie
przed telewizorem czy z ksiazką ..:-)


--
Gruby


żeby mi się tak chciało, jak mi się nie chce


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2007-10-01 17:59:44

Temat: Re: wódka a potrawy
Od: "Kasiula" <k...@g...com> szukaj wiadomości tego autora


> przerób na łagodniejsze trunki.. porterówka, krem kawowy na mleku
> skondensowanym, cytrynówka z miodem...fajna sprawa na wieczorne
> posiedzenie przed telewizorem czy z ksiazką ..:-)

O! To brzmi ciekawie :)
A czy mogłabym poprosić o przepis na taki krem kawowy lub "porterówkę" co
kolwiek to jest :)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2007-10-01 18:15:29

Temat: Re: wódka a potrawy
Od: BBjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Kasiula pisze:

> jako, iż z racji zawodu na weselach jestem co tydzień

:-)
, po każdej imprezie
> moja kolekcja zwykłej czystej wódki jest coraz większa :)
> Niestety nie pijam jej, i chciałam się dowiedzieć do czego można ją
> sporzytkować w kuchni?
> Osobiście nie natknęłam się w żadnym przepisie na dodatek tegoż trunku. Więc
> bardzo byłabym wdzięczna za każdą pomocną odpowiedź.

Np.karmelówka (wg Gazety Wyborczej wirtualnej)
- mleko skondesowane słodzone - 2 puszki
- 0.5 l wódki
Mleko w puszkach włożyć do garnka wypełnionego wodą tak aby puszki były
całkowicie zanurzone, gotować 2 godziny kontrolując stan wody, po 2 h
wyjąć i pozostawić do ostygnięcia, wlać skarmelizowane mleko do
wysokiego naczynia, miksować mikserem dolewając po trochu wódki

Tu reszta:
http://kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/1634250,61945,24663
81.html
--
BBjk

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2007-10-01 19:01:17

Temat: Re: wódka a potrawy
Od: "gruby" <d...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Kasiula naskrobał(a):
>> przerób na łagodniejsze trunki.. porterówka, krem kawowy na mleku
>> skondensowanym, cytrynówka z miodem...fajna sprawa na wieczorne
>> posiedzenie przed telewizorem czy z ksiazką ..:-)
> O! To brzmi ciekawie :)
> A czy mogłabym poprosić o przepis na taki krem kawowy lub "porterówkę" co
> kolwiek to jest :)

porterówka wg mua:

1 litr portera
1 litr wódki( albo 0,5l spirytusu)
1 opakowanie cukru wanilinowego lub drobno pokruszona laska wanilii
2 szklanki cukru
kawa ziarnista
rodzynki
kilka goździków.

porter podgrzać i odgazowac, nie gotując. dodać cukier i wanilie ( ilosc
orientacyjna, można mniej - wiecej, w zależności od upodobań)
pozostawić do ostygniecia. w oddzielnym naczyniu zrobic karmel z dwóch -
trzech łyzek cukru, rozpuscić karmel jescze ciepłym piwem, wystudzic.. do
zimnego piwa dodac wódke, wymieszać , rozlac do butelek.do każdej butelki
dodac 10 rodzynek , kilka ziaren kawy i po trzy goździki. Powinno imho
postac minimum miesiąc.

wersja ze spirytusem jest bardziej hardkorowa, ale mi lepiej smakuje z
wódką.


Krem kawowy

trzy puszki mleka skondensowanego słodzonego
litr wódki( lub 0,5 spirtu)
0,25 litra mocnego naparu z kawy
1 lub 2 szklanki cukru( ilośc uzależniona od smaku)

cukier rozpuścic w zagotowanym mleku, dodac napar z kawy, ostudzić.dodac
alkohol, rozlac do butelek. w zasadzie można na drugi dzień konsumowac.

cytrynówka

najprostsze w konstrukcji. równe ilości alkoholu, miodu i soku z cytryny
wymieszac, odstawic do przegryzienia.

Ja modyfikuje przepis bazowy, dając mniej miod( np na litr wódki daje o,7
litra miodu i litr soku z cytryny) i dodając do kazdej butelki po
kilkadziesiat siaren rozgniecionego kolorowego pieprzu. Po miesiącu trzeba
tylko przecedzic




--
Gruby


żeby mi się tak chciało, jak mi się nie chce


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2007-10-01 19:23:35

Temat: Re: wódka a potrawy
Od: "Kasiula" <k...@g...com> szukaj wiadomości tego autora


>> jako, iż z racji zawodu na weselach jestem co tydzień
> :-)

No co ;)

> Np.karmelówka (wg Gazety Wyborczej wirtualnej)

Dzięki wielkie :)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 ... 4


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

KIDNAPERZY
LEKARSTWO NA DROGI ODDECHOWE I ZATOKI
LEKARSTWO NA DROGI ODDECHOWE I ZATOKI
Mini piekarnik
Jak odtłuścić zupę?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »