« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-06-27 09:13:20
Temat: wołowinaWitam !!!
Bardzo proszę rady, w jaki sposób przygotować pieczoną wołowinkę, aby była
krucha, a nie twarda jak zelówka ;-)
--
pozdrawiam
Jarek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-06-27 09:53:52
Temat: Odp: wołowina
Użytkownik Jarek <p...@w...com.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:Qe_55.58013$D...@n...tpnet.pl...
> Witam !!!
> Bardzo proszę rady, w jaki sposób przygotować pieczoną wołowinkę, aby była
> krucha, a nie twarda jak zelówka ;-)
> --
> pozdrawiam
> Jarek
>
>
Ladny kawalek wolowiny (najlepsza do tego celu jest tzw zydowska poledwica,
ale moze tez byc zadek) oblac octem, wlozyc do miski, oblozyc cebula, dodac
kilka lisci laurowych, pieprz w ziarnkach i ew. ziele angielskie. Przycisnac
talerzykiem a na wierzch polozyc jakis obciaznik. Trzymac tak przez 3 - 4
dni codziennie obracajac mieso. Słonine pokroic w paski, kazdy paseczek
obtoczyc w mieszaninie czosnku soli i pieprzu i tym naszpikowac. Osmazyc
calosc, posolic, wlozyc do rondla, podlac woda, dodadac nowa pokrojona
cebule (nie ta,z ktora sie marynowalo), kilka suszonych grzybkow i dusic ok
1 godz. Jak zabulka to trzeba sprobowac sos - musi byc mocno slony zeby
mieso dobrze wyszlo. Smacznego - Agnieszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-06-27 09:55:00
Temat: Odp: wołowinaUżytkownik Jarek <p...@w...com.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:Qe_55.58013$D...@n...tpnet.pl...
> Witam !!!
> Bardzo proszę rady, w jaki sposób przygotować pieczoną wołowinkę, aby była
> krucha, a nie twarda jak zelówka ;-)
Moj sposob jest nastepujacy. Wolownike (caly kawal miecha) przyprawiam
wczesniej i nakluwam gleboko, obsmazam z kazdej strony na patelni, a pozniej
zawijam w folie alum. wkladam do zaroodpornego naczynia i do piekarnika z
termoobiegiem na jakies 40-60 minut. Temperature musisz dobrac
doswiadczalnie. Ja ustawiam ok. 180 st.
Mozna wolowinke nafaszerowac sloninka wtedy jest naprawde soczysta. Ale ja
za takim tluszczem nie przepadam. Moj sposob na podniesienie soczystosci: po
wyjeciu z piekarnika klade na wierzchu kawalki maselka, i polewam sosem
ktory "wyszedl" z wolowinki.
Smacznego.
Pozdr. TomaszKa.
ICQ# 36467291 "Vyehoo"
" ... i zyli dlugo i szczesliwie ... "
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-06-27 10:37:44
Temat: Re: wołowina
> Ladny kawalek wolowiny (najlepsza do tego celu jest tzw zydowska
poledwica,
zwana tez ligawą -- uwaga dlugo sie dusi (sredni kawalek ok 2.5 - 3 godz.)
> ale moze tez byc zadek) oblac octem, wlozyc do miski, oblozyc cebula,
dodac
> kilka lisci laurowych, pieprz w ziarnkach i ew. ziele angielskie.
Przycisnac
> talerzykiem a na wierzch polozyc jakis obciaznik. Trzymac tak przez 3 - 4
> dni codziennie obracajac mieso. Słonine pokroic w paski, kazdy paseczek
> obtoczyc w mieszaninie czosnku soli i pieprzu i tym naszpikowac. Osmazyc
> calosc, posolic, wlozyc do rondla, podlac woda, dodadac nowa pokrojona
> cebule (nie ta,z ktora sie marynowalo), kilka suszonych grzybkow i dusic
ok
> 1 godz. Jak zabulka to trzeba sprobowac sos - musi byc mocno slony zeby
wydaje mi sie ze za krotko -- moja byla dobra po 2.5 godz.
robilem z pieprzem i ziolami prowansaldzkimi, a zalewalem wodka czysta i
oliwa
WM
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-06-27 12:32:37
Temat: Odp: wołowina
Użytkownik Wlodzimierz Macewicz <w...@i...pw.edu.pl> w wiadomości do
grup dyskusyjnych napisał:8ja05t$m6j$...@s...icm.edu.pl...
>
> zwana tez ligawą -- uwaga dlugo sie dusi (sredni kawalek ok 2.5 - 3 godz.)
>
> > 1 godz. Jak zabulka to trzeba sprobowac sos - musi byc mocno slony zeby
>
> wydaje mi sie ze za krotko -- moja byla dobra po 2.5 godz.
>
Wcale nie za krotko, jak pieczen jest dobrze zamarynowana to nie wymaga
dlugiego duszenia, wrecz przeciwnie, bo sie potem nie da kroic w plastry
tylko sie rozpada na wlokienka. Ew. mozna przedluzyc do 1,5 godziny.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-06-27 16:03:53
Temat: Re: wołowinaJarek <p...@w...com.pl> wrote:
> Witam !!!
> Bardzo proszę rady, w jaki sposób przygotować pieczoną wo"owinkę, aby by"a
> krucha, a nie twarda jak zelówka ;-)
> --
> pozdrawiam
> Jarek
To kwestia wybrania odpowiedniego kawalka miesa do odpowiedniej potrawy.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-06-28 10:34:59
Temat: Re: wołowinaPoszperaj w archiwum grupy było nt dużo i namiętnie
--
Lilly was here
Użytkownik "Jarek" <p...@w...com.pl> napisał w wiadomości
news:Qe_55.58013$DC.1326900@news.tpnet.pl...
> Witam !!!
> Bardzo proszę rady, w jaki sposób przygotować pieczoną wołowinkę, aby była
> krucha, a nie twarda jak zelówka ;-)
> --
> pozdrawiam
> Jarek
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-06-29 20:53:41
Temat: Czy zna ktos przepisy na potrawy tureckie?Prosze o pomoc, bo poza jedna ksiazka kupiona w Empiku ( " Tureckie
specjaly") nie moge nigdzie nic znalezc. No chyba ze po angielsku ale prawde
mowiac wolalabym cos po polsku.
Jesli ktos potrafilby mi pomoc, bede wdzieczna.
Izabela Wójcik
--
Archiwum listy dyskusyjnej pl-rec-kuchnia
http://www.newsgate.pl/archiwum/pl-rec-kuchnia/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |