Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.glorb.com!n
ews2.glorb.com!npeer02.iad.highwinds-media.com!news.highwinds-media.com!feed-me
.highwinds-media.com!nx01.iad01.newshosting.com!newshosting.com!newsfeed.neostr
ada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostra
da.pl.POSTED!not-for-mail
From: "Misiek" <p...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <4cb54425$0$22806$65785112@news.neostrada.pl>
<4cb54a23$0$20992$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: wywar z miesa wolowego
Date: Wed, 13 Oct 2010 12:18:17 +0200
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.5994
Lines: 46
Message-ID: <4cb5875f$0$22795$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.15.147.162
X-Trace: 1286965087 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 22795 83.15.147.162:4221
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:330666
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Panslavista" <p...@i...pl> napisał w wiadomości
news:4cb54a23$0$20992$65785112@news.neostrada.pl...
>
> "Misiek" <p...@o...pl> wrote in message
> news:4cb54425$0$22806$65785112@news.neostrada.pl...
>> wywarek z miesa wolowego (prega, mostek) - mieso w ilosci okolo 2,5 kg
>> gotowane 2 godziny, pozniej pol godziny z warzywami - seler, pietruszka,
>> marchewka, 1 cebula, por
>> Ilosc? Okolo 2 litry tego wywaru - esencjonalny tak ze w lodowce na
>> dolnej polce robi sie z niego galareta.
>> Co z niego zrobic? jaka zupe polecacie?
>> Ziemniaczana przecierana (gotowane ziemniaki, z nich piurre zrobione,
>> zmieszane z wywarem, doprawione) juz robilem, teraz nie mam pomysla.
>> Grochowki ani fasolowej tez nie chce juz :-) (tez robilem - czas na cos
>> innego, ale nie mam pomysla zadnego).
>> Myslalem o grzybowej poki jeszcze grzyby w dobrej cenie, ale...
>> Podajcie jakies przepisy :-)
>> I pomysly :-)
>
> Kminkowa z grzankami ;-))))))))))))
> Pomidorowa
> Ogórkowa
> Kapuśniak ze słodkiej białej kapusty
> Dyniowa
> Szczawiowa
> Barszcz czerwony (ze dwa grzybki) czysty.
>
> Starczy?
1. Starczy to jest wygląd w trumnie, albo uwiąd
2. Polowa z nich nie nadaje sie do tak esencjonalnego wywaru z prostej
przyczyny - smak wolowy zabije reszte smakow - przerabialem to w przybadku
wlasnie grochgowki. Niby dorzucilem miesa wedzomnego (zeberek - pycha),
czosnku, majeranku ale i8 tak przebilaj za mocno smak wolowiny
I tak nie nadaja sie:
Pomidorowa (ta raczej na wywarze jarzynowym, ewentualnie bulionie drobiowym.
Dobra tez jest na wywarze mieszanym, ale mniej esencjonalnym)
Ogorkowa (jak powyzej)
Kapusniak (toz samo) - moze z kiszonej by byl dobry...
Dyniowa (absolutnie nie)
szczawiowa - za delikatna smakowo(poza tym nie wolno mojej zonie )
Barszcz czerwony (nie taki wywar)
Coz, wydaje mi sie ze zjem "w postaci czystej" z makaronikiem :-)
|