Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Istvan" <i...@g...SKASUJ-TO.pl>
Newsgroups: pl.sci.medycyna
Subject: Re: wzdęcia a chleb razowy
Date: Mon, 18 Apr 2005 09:10:48 +0000 (UTC)
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 145
Message-ID: <d3vtio$f0r$1@inews.gazeta.pl>
References: <d3oeio$p8l$1@news.onet.pl> <d3ohq2$ai3$1@news.dialog.net.pl>
<d3ujl1$326$1@opal.icpnet.pl>
NNTP-Posting-Host: pm42.internetdsl.tpnet.pl
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1113815448 15387 172.20.26.232 (18 Apr 2005 09:10:48 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 18 Apr 2005 09:10:48 +0000 (UTC)
X-User: istvant
X-Forwarded-For: 172.20.6.64
X-Remote-IP: pm42.internetdsl.tpnet.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.medycyna:176629
Ukryj nagłówki
Filip <m...@s...pl> napisał(a):
Owszem, zdarza mi się mieć wzdęcia ale:
> - primo: mam Candidę (ale dużo mniej niż kiedyś, aktualnych wyników nie
> znam, bo dopiero byłem u badania krwi i trzeba trochę poczekać na wyniki)
> - secundo: zdarza mi się to wtedy gdy jem śniadanie późno i za mało
> (burczy mi potem w brzuchu i mam lekkie wzdęcie)
>
> Skoro już mowa o Candidzie (pojawiła się w tym wątku), to lekarka wręcz
> polecała zastąpienie pieczywa białego razowym lub żytnim (na zakwasie :)
> Co od paru lat czynię :)
>
> Pozdrawiam
Witam Filip,
Wysyłam Ci materiał,
Sposób odżywiania się wspomagający leczenie Canidida.
Jeżeli w organizmie znajduje się nadmiar pożywki dla grzybów, wówczas
nadmiernie się one rozmnażają. Nasz organizm możemy na stałe uwolnić od
nadmiernej ilości grzybów tylko wówczas, jeżeli uniemożliwimy im byt. Właśnie,
dlatego nieodłączną częścią terapii przeciw Candidzie jest odpowiednia dieta.
W przypadku nie odpowiedniej diety, grzyby stale mają obfite pożywienie i
znakomicie się czują w naszym organizmie. Zaczynając je głodzić hamujemy ich
rozmnażanie, a stosowane przez nas preparaty ziołowe mogą lekko zwalczyć grzyby.
Dieta przeciwko Candidzie jest jednocześnie smaczna i zdrowa dla człowieka,
ale dla Candida nie zawiera nic wartościowego. Taką dietę czasami należy
stosować nawet miesiącami, ale nie trzeba być smutnym z tego powodu. Przecież
dieta trzymająca w szachu Candidę, może być smaczna i chętnie może ją stosować
cała rodzina, a nawet i goście.
Należy zwrócić uwagę, że odpowiednia dieta tylko wspomaga terapię. Bardzo
ważnym elementem kuracji jest także colon hydroterapia (wymycie jelita grubego).
Pod koniec terapii może być konieczne uzupełnienie flory jelitowej i ponowne
zasadzenie bakterii Acidophilus i Bifidus. Po zakończeniu leczenia
antycandida, należy stosować Witaminę Multiplex. Kurację przeciw Candida
należy wykonać pod nadzorem lekarza lub homeopaty. Efektu można oczekiwać po
kilku tygodniach lub nawet po kilku miesiącach.
Kilka podstawowych reguł dietetycznych:
- Zabronione jest spożywanie wszelkich produktów sporządzanych przy użyciu
drożdży.
- Nie wolno jeść żadnych grzybów
- Należy unikać mleka i produktów przygotowanych przy użyciu kultury grzybowej
(kefir, żółty ser)
- Nie należy używać potraw zawierających cukier
- Potrawy zawierajęce skrobię można jeść tylko w tym przypadku, jeżeli
zawierają zboża pełnowartościowe, z pierwszego przemiału.
- Nie należy jeść owoców i przetworów owocowych zawierających dużo
węglowodanów. Nie jemy nawet wówczas, gdy na opakowaniu widnieje zapewnienie,
że produkt jest bez cukru.
- Na początku kuracji antycandida na śniadanie zamiast chleba jedzmy płatki
śniadaniowe, musli lub kaszę.
- Duży nacisk musimy położyć na codzienne spożywanie surowych i parowanych warzyw.
- Unikajmy potraw przygotowywanych na podstawie procesu fermentacji i alkoholi.
PROPONOWANE POTRAWY:
- Bio- jogurt, jogurty z żywymi kulturami flory bakteriyjnej
- Masło,
- Maślanka, kwas mlekowy,
- Jajka w każdej postaci.
- Warzywa świeże i mrożone.
- Szczególnie proponowany jest czosnek, por, rzodkiewka, chrzan, szałwia.
- Rośliny strączkowe.
Napoje:
- Napoje bez cukru
- Kawa (bez cukru)
- Herbaty ziołowe
- Nie gazowane wody mineralne i lecznicze.
- Sok z warzyw bez cukru
Wyroby zbożowe:
- Z wszystkich rodzajów zbóż, z całymi ziarnami, grubo mielona mąka, kasza
gruba,
- Płatki i otręby z owsa, pszenicy, żyta, kasza jaglana.
- Ziemniaki
- Kiełki pszenicy
- Ryż
Wyroby sojowe:
- Tofu
- Mleko sojowe i napój sojowy
- Mąka sojowa, granulat,
- Prasowane płaty sojowe i kostka sojowa
Zupy i wszystkie inne potrawy z drobiu.
Zupy z warzyw.
Chleb i wyroby piekarnicze:
- Chleby bez drożdży, na zakwasie, razowy, sitek.
- Makaron i kluski z mąki pełnoziarnistej.
- Mięsa: świeże białe mięsa (ryby, drób)
- Oleje tłoczone na zimno, oliwa z oliwek lub lnu.
- Róże orzechy (oprócz orzeszków ziemnych)i pestki olejowe ( słonecznik,
sezam, siemię lniane, mak, pestki z dyni), wiórki kokosowe, migdały.
- Słodziki: Naturally Sweet
Owoce:
- O niskiej zawartości cukru np. kwaśne jabłka, agrest, porzeczki, grapefruit,
cytryna.
- Warzywa: przez pierwsze 3 tygodnie nie spożywamy słodkich warzyw, po tym
okresie możemy je również umieścić w diecie np. marchew, kukurydza.
Do zakwaszania pokarmów używamy: cytrynę, ocet jabłkowy.
Czego nie wolno nam jeść?
Przetworów octowych
Mięsa:
- Czerwone mięsa w żadnej postaci ( wieprzowina, wołowina)
- Ryb panierowanych, marynowanych i w sosach
Owoce i przetwory owocowe:
- Suszone i kandyzowane owoce, rodzynki
- Owoce o dużej zawartości cukru
- Zagęszczone przeciery owocowe, marmolady, syropy
- Konserwy owocowe z cukrem i bez cukru
- Jogurt owocowy, słodzone wyroby mleczne
Słodycze:
- Cukier kryształ, cukier winogronowy, brązowy, trzcinowy
- Nasiona słodzone
- Czekoladki, cukierki, marcepan
- Miód, syrop z buraka cukrowego
- Kakao
- Słodziki zawierajęce cukier i zastępujące cukier
- Ciastka, lody
- Ciastka diabetyczne
Wyroby ze zbóż i ziemniaków:
- Wszystkie białe mąki i produkty z nich sporządzone (bułki, chałki itp.)
- Wszystkie skrobie ( mączka ziemniaczana, ryżowa, kukurydziana)
- Puree ziemniaczane w proszku,
- Zupy zagęszczane
- Musli słodzone
- Ciasta i ciastka
- Proszek budyniowy i do sporządzania kremu
- Utwardzacz do bitej śmietany
Sosy:
- Wszystkie sosy, które zawierają skrobię
- Ketchup, musztarda
- Sos sojowy
- Wyciąg z drożdży
Tłuszcze:
- Zwierzęce i sztuczne (margaryna)
Sery:
- Wszystkie za wyjątkiem mozarella i feta
Napoje:
- Piwo, wino
- Likiery, wódka
- Napoje słodzone (coca cola, soki owocowe)
- Napoje mleczne za wyjątkiem jogurtu, maślanki
Pozdrawiam
Istvan
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|