Data: 2002-06-05 21:07:48
Temat: Re: z czym pic rum baccardi?
Od: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak)
Pokaż wszystkie nagłówki
On Wed, 5 Jun 2002 21:35:50 +0200, "Jerzy" <0...@m...pl> wrote:
>> i jaki on wlasciwie ma smak, do czegos podobny?...
>
>Do rumu prawdziwego.
>;-)
>Jest ich bodajże trzy [w kolorze] ja lubię każdy i piję "sam" lub jak woli
>małżonka z colą i lodem. Najlepszy [ten biały] mocno zmrożony z listkiem
>mięty i kostkami lodu pity na Kubie w czasie 38 upału (tak samo jak pił
>Hemin... i w tej samej knajpie).
A od kiedy to srebrny rum (SREBRNY a nie "bialy") jest lepszy od
czarnego???
Srebrny to w zasadzie surowy destylat. Zloty to zwykle kolo trzech lat
dojrzewania. Czarny to minimum siedem.
bialy nadaje sie do mieszanek na cieplo - do grogu szkoda starszego,
jak dolac goracej herbaty, pol cytryny wcisnac i lekko moze doslodzic
to i z bialego grog jest wysmienity.
Zloty to raczej mieszanki zimne - z cytryna na ten przyklad, z
pomarancza, odchodzac od jamajskich - na kubanskich mamy Daiquiri
(rum, sok z cytryny, cukier, zmrozic), Cuba Libre (Coca-cola z
rumem...).
Czarny to w zasadzie sam - no, jak ktos koniecznie musi to mozna
kawalek laski wanilii wrzucic.
A biala, swieza i niedojrzewana to najlepsza jest tequilla - bo
wszelakie sezonowanie gubi smak agawy.
--
Darek
|