Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: z czym pic rum baccardi?
Date: Wed, 05 Jun 2002 21:07:48 GMT
Organization: Dariusz K. Ladziak@Home
Lines: 31
Message-ID: <3...@n...tpi.pl>
References: <adllql$nih$1@pingwin.acn.pl> <adlp5n$m5f$1@sunsite.icm.edu.pl>
Reply-To: l...@w...pdi.net
NNTP-Posting-Host: pl43.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1023311346 6664 213.76.107.43 (5 Jun 2002 21:09:06 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 5 Jun 2002 21:09:06 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Forte Free Agent 1.21/32.243
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:111244
Ukryj nagłówki
On Wed, 5 Jun 2002 21:35:50 +0200, "Jerzy" <0...@m...pl> wrote:
>> i jaki on wlasciwie ma smak, do czegos podobny?...
>
>Do rumu prawdziwego.
>;-)
>Jest ich bodajże trzy [w kolorze] ja lubię każdy i piję "sam" lub jak woli
>małżonka z colą i lodem. Najlepszy [ten biały] mocno zmrożony z listkiem
>mięty i kostkami lodu pity na Kubie w czasie 38 upału (tak samo jak pił
>Hemin... i w tej samej knajpie).
A od kiedy to srebrny rum (SREBRNY a nie "bialy") jest lepszy od
czarnego???
Srebrny to w zasadzie surowy destylat. Zloty to zwykle kolo trzech lat
dojrzewania. Czarny to minimum siedem.
bialy nadaje sie do mieszanek na cieplo - do grogu szkoda starszego,
jak dolac goracej herbaty, pol cytryny wcisnac i lekko moze doslodzic
to i z bialego grog jest wysmienity.
Zloty to raczej mieszanki zimne - z cytryna na ten przyklad, z
pomarancza, odchodzac od jamajskich - na kubanskich mamy Daiquiri
(rum, sok z cytryny, cukier, zmrozic), Cuba Libre (Coca-cola z
rumem...).
Czarny to w zasadzie sam - no, jak ktos koniecznie musi to mozna
kawalek laski wanilii wrzucic.
A biala, swieza i niedojrzewana to najlepsza jest tequilla - bo
wszelakie sezonowanie gubi smak agawy.
--
Darek
|