« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2009-08-27 14:30:49
Temat: zakwas na żurWitam!
Zrobiłem zakwas na żurek, nie pierwszy raz zresztą. Niestety tymczasem wyszedł
zupełnie słodki. Co mogłem zrobić źle?? Czy to nadal nadaje się do użycia??
Pozdrawiam Piotr
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2009-08-27 18:20:53
Temat: Re: zakwas na żurOn Thu, 27 Aug 2009 16:30:49 +0200, Piotr wrote:
> Witam!
> Zrobiłem zakwas na żurek, nie pierwszy raz zresztą. Niestety tymczasem wyszedł
> zupełnie słodki. Co mogłem zrobić źle?? Czy to nadal nadaje się do użycia??
> Pozdrawiam Piotr
Kup płatki owsiane górskie, do słoika litrowego wsyp 1/3 wysokosci i
dodat łyżke maki pszennej, wymieszaj i zalej i wymieszaj czystą ciepłą
wodą z filtra RO albo przynajmniej przegotowaną. Postaw słoik przykryty
ściereczką lub niedokreconą zakrętką w ciepłym miejscu i obserwuj
pojawienie się pęcherzyków w płatkach - bedzie to znak, że zaczęła
się fermentacja. Po paru dniach możesz sprawdzić zapach (kwaśne mleko)
i kwaskowaty smak. Będzie gotowy. Jest jeszcze inny sposób - kupić
gotowy zakwas i dodać część do słoika z własnym.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2009-08-28 11:17:31
Temat: Re: zakwas na żurOn Aug 27, 8:20 pm, Panslavista <p...@w...pl> wrote:
> On Thu, 27 Aug 2009 16:30:49 +0200, Piotr wrote:
> > Witam!
> > Zrobiłem zakwas na żurek, nie pierwszy raz zresztą. Niestety tymczasem wyszedł
> > zupełnie słodki. Co mogłem zrobić źle?? Czy to nadal nadaje się do użycia??
> > Pozdrawiam Piotr
>
> Kup płatki owsiane górskie, do słoika litrowego wsyp 1/3 wysokosci i
> dodat łyżke maki pszennej, wymieszaj i zalej i wymieszaj czystą ciepłą
> wodą z filtra RO albo przynajmniej przegotowaną. Postaw słoik przykryty
> ściereczką lub niedokreconą zakrętką w ciepłym miejscu i obserwuj
> pojawienie się pęcherzyków w płatkach - bedzie to znak, że zaczęła
> się fermentacja. Po paru dniach możesz sprawdzić zapach (kwaśne mleko)
> i kwaskowaty smak. Będzie gotowy. Jest jeszcze inny sposób - kupić
> gotowy zakwas i dodać część do słoika z własnym.
To zakwasu nie na żurek nie robi się z mąki żytniej?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2009-08-28 12:44:28
Temat: Re: zakwas na żur
Użytkownik "Pr0NET" <b...@g...com> napisał w wiadomości
news:d1d69507-5eb5-49f2-9b72-0f8a1372681d@z24g2000yq
b.googlegroups.com...
On Aug 27, 8:20 pm, Panslavista <p...@w...pl> wrote:
> On Thu, 27 Aug 2009 16:30:49 +0200, Piotr wrote:
> > Witam!
> > Zrobiłem zakwas na żurek, nie pierwszy raz zresztą. Niestety tymczasem
wyszedł
> > zupełnie słodki. Co mogłem zrobić źle?? Czy to nadal nadaje się do
użycia??
> > Pozdrawiam Piotr
>
> Kup płatki owsiane górskie, do słoika litrowego wsyp 1/3 wysokosci i
> dodat łyżke maki pszennej, wymieszaj i zalej i wymieszaj czystą ciepłą
> wodą z filtra RO albo przynajmniej przegotowaną. Postaw słoik przykryty
> ściereczką lub niedokreconą zakrętką w ciepłym miejscu i obserwuj
> pojawienie się pęcherzyków w płatkach - bedzie to znak, że zaczęła
> się fermentacja. Po paru dniach możesz sprawdzić zapach (kwaśne mleko)
> i kwaskowaty smak. Będzie gotowy. Jest jeszcze inny sposób - kupić
> gotowy zakwas i dodać część do słoika z własnym.
To zakwasu nie na żurek nie robi się z mąki żytniej?
Zależy gdzie - w górach robiono częściej z owsa tj. owsianej mąki, którą
można było kupić na targach czy jarmarkach w dowolnych ilościach, podobnie
gotowy zakwas - były dostępne nawet w litrowych butelkach po wódce
zakorkowane zwitkiem papieru gazetowego, urwanego z kraju strony (bez
druku). Dla mnie żur żytni jest lekko gorzkawy w porównaniu z owsianym.
Dawniej, gdy biedoty było więcej preferowano owies, żyto szło na chleb...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |