« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-06-10 07:54:15
Temat: zamrozic torta?Mam tortowa kleske urodzaju. W sobote obrodzilo az 3 tortami. 2 udalo sie
skonsumowac lub spozytkowac w inny sposob :-)) Zostal ostatni - truskawkowy
z masa maslano-budyniowa. Mozna go zamrozic? Tzn na pewno mozna, tylko jaki
moze byc efekt po rozmrozeniu?
Asia, ciut objedzona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-06-10 08:47:09
Temat: Re: zamrozic torta?> Mam tortowa kleske urodzaju. W sobote obrodzilo az 3 tortami. 2 udalo sie
> skonsumowac lub spozytkowac w inny sposob :-)) Zostal ostatni -
truskawkowy
> z masa maslano-budyniowa. Mozna go zamrozic? Tzn na pewno mozna, tylko
jaki
> moze byc efekt po rozmrozeniu?
szczerze mowiac nie wiem, chociaz ja wlasciwie wszystko zamrazam, ale bardzo
mnie zainteresowalo to "spozytkowanie w inny sposob". rzucaliscie sie tymi
tortami?
z
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-10 09:44:40
Temat: Re: zamrozic torta?Użytkownik Asiunia <j...@p...gda.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:ae1nuu$omv$...@k...task.gda.pl...
> Mam tortowa kleske urodzaju. (...) Zostal ostatni - truskawkowy
> z masa maslano-budyniowa. Mozna go zamrozic? Tzn na pewno mozna, tylko
jaki
> moze byc efekt po rozmrozeniu?
Pogrzebałam po swoich książkach kucharskich i oto co znalazłam:
Zamrażanie tortów:
1. Torty z bitą śmietana można łatwo zamrozić i przechowywać do 5 miesięcy.
Tort z kremem twarogowo - śmietankowym można po zamrożeniu przechowywać 3
miesiące, tort z kremem maślanym do 2 miesięcy. Wyjątek stanowią torty z
kremem budyniowym (więc i z kremem maślano - budyniowym :( ), które należy
zjeść bezpośrednio po przygotowaniu.
2. Torty z przybraniem należy zamrażać bez przykrycia. Po 2 godzinach
mrożenia szczelnie zawinąć w folię aluminiową i ponownie włożyć do
zamrażalnika.
3. Rozmrażając tort należy go przełożyć z zamrażalnika do lodówki. Po
upływie 1 godziny wyjąć z opakowania, wyłożyć na paterę z przykryciem i
ponownie odstawić do lodówki. Tort należy rozmrażać 5 - 6 godzin.
Sama jeszcze tak nigdy nie robiłam, ale wierzę tej książce, bo kilka rzeczy
już z niej robiłam i wyszły całkiem fajnie.
Anka - stsal
p.s Jakbyś nadal miała problem z nadmiarem słodkości, daj znać... Podeślę Ci
mojego połówka. Doskonale sobie radzi z takimi problemami ;) I pewnie
jeszcze zapyta, czy nie ma więcej...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-10 10:14:36
Temat: Odp: zamrozic torta?
Użytkownik zosia <z...@m...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:ae1p22$p3g$...@n...tpi.pl...
>
> szczerze mowiac nie wiem, chociaz ja wlasciwie wszystko zamrazam, ale
bardzo
> mnie zainteresowalo to "spozytkowanie w inny sposob". rzucaliscie sie tymi
> tortami?
Byly takie pomysly :-)) Naprawde to rozdawalismy dzieciom, fama rozeszla sie
po podworku, ze daja za darmo i ustawila sie kolejka.
A Ty wszystko zamrazasz? podobno zolty ser jest niedobry po rozmrozeniu.
Asia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-10 10:16:55
Temat: Re: zamrozic torta?> A Ty wszystko zamrazasz? podobno zolty ser jest niedobry po rozmrozeniu.
no, prawie wszystko. sera zoltego nie probowalam, chociaz jak robie sobie
cala blache pizzy, to kroje na kawalki i zamrazam, potem rozmrazam w piecu i
jest jak swieza. no ale ten ser juz upieczony, to moze jest inaczej.
zamrazam wlasciwie wszystko, co ugotowane, pieczywo, ciasta itp. mysle
sobie: jak ma sie zepsuc, to moge zaryzykowac i zamrozic, moze bedzie dobre.
wniosek: sprobowalabym z tym tortem, w kawalkach, a potem rozmrazalabym w
temp. pokojowej (nie w mikrofali).
z
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-10 10:23:25
Temat: Re: zamrozic torta?Ja zamrażałam tort ale z kremem jajeczno-maslanym. Był OK. Ale nigdy nie
próbowałam z kremem budyniowym.
Pozdrawiam, Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-11 06:50:28
Temat: Odp: zamrozic torta?
Użytkownik stsal <s...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:ae2egg$s5n$...@a...webcorp.pl...
> Wyjątek stanowią torty z
> kremem budyniowym (więc i z kremem maślano - budyniowym :( ), które należy
> zjeść bezpośrednio po przygotowaniu.
Buuuuu, dlaczego budyniowy nie? Czyzby po rozmrozeniu rozkladal sie na
czynniki pierwsze? :-))
> p.s Jakbyś nadal miała problem z nadmiarem słodkości, daj znać... Podeślę
Ci
> mojego połówka. Doskonale sobie radzi z takimi problemami ;) I pewnie
> jeszcze zapyta, czy nie ma więcej...
Jest jeszcze 3/4, ale pewnikiem sie zmarnuje. Dzisiaj nawet swiniak morski
nie chcial go zjesc.
Asia z wielkimi podziekowaniami
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-11 07:00:21
Temat: Re: Odp: zamrozic torta?On Tue, 11 Jun 2002 08:50:28 +0200, "Asiunia" <j...@p...gda.pl>
wrote:
>
>Użytkownik stsal <s...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
>napisał:ae2egg$s5n$...@a...webcorp.pl...
>> Wyjątek stanowią torty z
>> kremem budyniowym (więc i z kremem maślano - budyniowym :( ), które należy
>> zjeść bezpośrednio po przygotowaniu.
>
>Buuuuu, dlaczego budyniowy nie? Czyzby po rozmrozeniu rozkladal sie na
>czynniki pierwsze? :-))
>
budyn podplynie swoim osoczem ;))
Krysia
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-11 21:28:07
Temat: Re: zamrozic torta?> A Ty wszystko zamrazasz? podobno zolty ser jest niedobry po rozmrozeniu.
> Asia
>
>
To ja sie wetne z tym zoltym serem ;) Kupuje np kilogram zoltego sera ale
pokrojonego i zamrazam w porcjach w woreczkach foliowych ... rozmrazam w
lodowce lub w tem .pokojowej zaleznie od twgo jak szybko jest mi potrzebny
(tez w woreczkach) ..nic sie nie dzieje jest taki jak przed zamrozeniem .
pozdrawiam i polecam ... Beata :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-11 21:50:34
Temat: Re: zamrozic torta?On Tue, 11 Jun 2002 23:28:07 +0200, "Znajoma" <z...@w...pl>
wrote:
>> A Ty wszystko zamrazasz? podobno zolty ser jest niedobry po rozmrozeniu.
>> Asia
>>
>>
>
>To ja sie wetne z tym zoltym serem ;) Kupuje np kilogram zoltego sera ale
>pokrojonego i zamrazam w porcjach w woreczkach foliowych ... rozmrazam w
>lodowce lub w tem .pokojowej zaleznie od twgo jak szybko jest mi potrzebny
>(tez w woreczkach) ..nic sie nie dzieje jest taki jak przed zamrozeniem .
>
>pozdrawiam i polecam ... Beata :)
>
niezwykle praktyczny jest starty ser zolty...mozna brac ile sie
chce i jest do uzycia od razu
Krysia
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |