Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia zapytanie?

Grupy

Szukaj w grupach

 

zapytanie?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-11-29 08:26:57

Temat: zapytanie?
Od: "cinas" <c...@c...mine.nu> szukaj wiadomości tego autora

Hejka powiedzcie mi co to za ser "ser podpuszczkowego" i czym mozzna go
zastopic?? pozdrawiam
niuta


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-11-29 10:40:00

Temat: Re: zapytanie?
Od: "Flora" <f...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


> Hejka powiedzcie mi co to za ser "ser podpuszczkowego" i czym mozzna go
> zastopic??

Ser podpuszczkowy to po prostu ser żółty. Zwie się tak bo do jego produkcji
dodaje się coś tam (zdaje się hormon jakiś) z czegoś tam (nie pamiętam
dokładnie ale może to była tarczyca cielaczka na przykład). A serów żółtych
wszędzie pełno i zastępować ich niczym nie trzeba.

Pozdrawiam
Flora



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-11-29 10:47:58

Temat: Re: zapytanie?
Od: Jo'Asia <J...@r...art.pl> szukaj wiadomości tego autora

Flora wystukała w wiadomości <as7g8b$j8t$1@news.tpi.pl>:

>> Hejka powiedzcie mi co to za ser "ser podpuszczkowego" i czym mozzna go
>> zastopic??

> Ser podpuszczkowy to po prostu ser żółty. Zwie się tak bo do jego produkcji
> dodaje się coś tam (zdaje się hormon jakiś) z czegoś tam (nie pamiętam
> dokładnie ale może to była tarczyca cielaczka na przykład). A serów żółtych
> wszędzie pełno i zastępować ich niczym nie trzeba.

Standardowo IIRC to był kawałek cielęcego żołądka ze względu na obecność
jakiegoś enzymu do trawienia mleka czy coś podobnego, ale teraz chyba
można dostać czynnik aktywny luzem, sysntetyczny.

Jo'Asia

--
__.-=-. Joanna Słupek j...@h...pl .-=-.__
--<()> http://bujold.fantastyka.net/ http://esensja.pl/ <()>--
.__.'| ....................................................
.. |'.__.
Ze zbiorów biblioteki pintyjskiej: "Stacja podrybie"

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-11-29 11:06:46

Temat: Re: zapytanie?
Od: Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de> szukaj wiadomości tego autora



Jo'Asia:

>>>Hejka powiedzcie mi co to za ser "ser podpuszczkowego" i czym mozzna go
>>>zastopic??

> Standardowo IIRC to był kawałek cielęcego żołądka ze względu na obecność
> jakiegoś enzymu do trawienia mleka czy coś podobnego, ale teraz chyba
> można dostać czynnik aktywny luzem, sysntetyczny.

podpuszczka to sok żołądkowy cielaka. Zawiera pepsynę i chymozynę.
Najważniejsza do produkcji sera jest chymozyna, produkowana również
syntetycznie (bakterie to robią, znaczy się). Służy on do denaturyzacji
kazeiny. Aha, tej podpuszczki daje się dość mało, jakieś 50-100ml na
200l mleka.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

restauracja i wino w krakowie
Świeże mrożone borowiki_pytanie
muffinki - malutki problem
angielska kuchnia
czy potrzebne przepisy na ciasta?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »