« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-11-29 08:26:57
Temat: zapytanie?Hejka powiedzcie mi co to za ser "ser podpuszczkowego" i czym mozzna go
zastopic?? pozdrawiam
niuta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-11-29 10:40:00
Temat: Re: zapytanie?
> Hejka powiedzcie mi co to za ser "ser podpuszczkowego" i czym mozzna go
> zastopic??
Ser podpuszczkowy to po prostu ser żółty. Zwie się tak bo do jego produkcji
dodaje się coś tam (zdaje się hormon jakiś) z czegoś tam (nie pamiętam
dokładnie ale może to była tarczyca cielaczka na przykład). A serów żółtych
wszędzie pełno i zastępować ich niczym nie trzeba.
Pozdrawiam
Flora
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-29 10:47:58
Temat: Re: zapytanie?Flora wystukała w wiadomości <as7g8b$j8t$1@news.tpi.pl>:
>> Hejka powiedzcie mi co to za ser "ser podpuszczkowego" i czym mozzna go
>> zastopic??
> Ser podpuszczkowy to po prostu ser żółty. Zwie się tak bo do jego produkcji
> dodaje się coś tam (zdaje się hormon jakiś) z czegoś tam (nie pamiętam
> dokładnie ale może to była tarczyca cielaczka na przykład). A serów żółtych
> wszędzie pełno i zastępować ich niczym nie trzeba.
Standardowo IIRC to był kawałek cielęcego żołądka ze względu na obecność
jakiegoś enzymu do trawienia mleka czy coś podobnego, ale teraz chyba
można dostać czynnik aktywny luzem, sysntetyczny.
Jo'Asia
--
__.-=-. Joanna Słupek j...@h...pl .-=-.__
--<()> http://bujold.fantastyka.net/ http://esensja.pl/ <()>--
.__.'| ....................................................
.. |'.__.
Ze zbiorów biblioteki pintyjskiej: "Stacja podrybie"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-29 11:06:46
Temat: Re: zapytanie?
Jo'Asia:
>>>Hejka powiedzcie mi co to za ser "ser podpuszczkowego" i czym mozzna go
>>>zastopic??
> Standardowo IIRC to był kawałek cielęcego żołądka ze względu na obecność
> jakiegoś enzymu do trawienia mleka czy coś podobnego, ale teraz chyba
> można dostać czynnik aktywny luzem, sysntetyczny.
podpuszczka to sok żołądkowy cielaka. Zawiera pepsynę i chymozynę.
Najważniejsza do produkcji sera jest chymozyna, produkowana również
syntetycznie (bakterie to robią, znaczy się). Służy on do denaturyzacji
kazeiny. Aha, tej podpuszczki daje się dość mało, jakieś 50-100ml na
200l mleka.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |