Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia zaroodporne talerze

Grupy

Szukaj w grupach

 

zaroodporne talerze

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-05-22 09:14:53

Temat: zaroodporne talerze
Od: "Aleksandra Stachurska" <S...@s...iis.pw.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora

Gdzie mozna kupic zaroodporne talerze (takie nieco glebsze, ale nie
rozszerzajace sie na boki)??? Bede wdzieczna za wskazowki. Zamarzylo mi
sie podawanie zapiekanych potraw w postaci osobnych porcji, poniewaz
wszelkie zapiekanki nawet najpyszniejsze troche sie rozwalaja i po
odkrojeniu kawalka i nalozeniu go na talerz wyglada to juz srednio ladnie.
Jeden dostanie zapieczony serek, drugi nie... Poza tym takie male
zapiekaneczki pewnie robia sie duzo szybciej! A do sufletow to juz bylby
to chyba ideal, nie uwazacie?

Alex.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-05-22 14:22:49

Temat: Re: zaroodporne talerze
Od: Gamon' <r...@r...prv.pl> szukaj wiadomości tego autora

Aleksandra Stachurska wrote:

> Gdzie mozna kupic zaroodporne talerze (takie nieco glebsze, ale nie
> rozszerzajace sie na boki)??? Bede wdzieczna za wskazowki. Zamarzylo mi

Moze arcoroc? Chyba jest zaroodporny (glowy nie dam) i mozna wszedzie znalezc
(a teraz nawet do kupienia w innym niz ten smutny ciemny kolorek).

Pozdrawiam,
robal.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-05-24 09:49:25

Temat: Re: zaroodporne talerze
Od: "Aleksandra Stachurska" <S...@s...iis.pw.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora



Gamon' <r...@r...prv.pl> napisał(a) w artykule
<3...@r...prv.pl>...
> Moze arcoroc? Chyba jest zaroodporny (glowy nie dam) i mozna wszedzie
znalezc
> (a teraz nawet do kupienia w innym niz ten smutny ciemny kolorek).
>

Ale szukam ceramicznych, wiec arcoroc nie wchodzi w gre! Jednak dziekuje
za odp.

Alex.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-05-24 10:47:43

Temat: Re: zaroodporne talerze
Od: "Joanna" <j...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

No to moze Boleslawiec ?
Sa w kolorze piasku a takze w takie niebieko-biale koleczka.
j...@p...pl (Joanna)
ICQ #23635022

Aleksandra Stachurska napisał(a) w wiadomości:
<01bfc40a$35bda000$LocalHost@alex>...
>
>
>Gamon' <r...@r...prv.pl> napisał(a) w artykule
><3...@r...prv.pl>...
>> Moze arcoroc? Chyba jest zaroodporny (glowy nie dam) i mozna wszedzie
>znalezc
>> (a teraz nawet do kupienia w innym niz ten smutny ciemny kolorek).
>>
>
>Ale szukam ceramicznych, wiec arcoroc nie wchodzi w gre! Jednak dziekuje
>za odp.
>
>Alex.
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-05-25 00:51:42

Temat: Re: zaroodporne/zapiekanka z baklazanow
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora



Joanna wrote:

> No to moze Boleslawiec ?
> Sa w kolorze piasku a takze w takie niebieko-biale koleczka.
> j...@p...pl (Joanna)
> ICQ #23635022

Tu u nas w Swietej Barburce w Kaliforni maja pelno Boleslawca. Kupilam kilka
w Polsce, lubie ich wzory i ksztalty, ale tu u nas w USA wcale nie jest
drozej, i wybor duzy. Sa zaroodporne i ladnie wygladaja na stole. Wychowalam
sie z wloclawkiem, ale dzis jest on dla mnie za dziecinny, wole Boleslawiec.
W zeszlym roku w Gdansku byla wystawa Boleslawcow w Muzeum Pomorskim z 16-17
wieku - podobne wzory, bardzej prymitywne, ale takie urocze, ze dzis mam juz
2 kubki, 2 zapiekanki, miske, forme do babki, 3 kieliszki do jajek,
maselnice i dzbanek do herbaty :)))). Lubie robic sobie prezenty od czasu do
czasu :)))
Tu zabawna sprawa: w ciagu ostatnich lat Boleslawiec zmienil wielkosc
kieliszkow do jajek. Moj maz, ktory je bardzo lubi, smial sie ze starych
kieliszkow, ze na takie malutkie jajka, a gdy przywiozlam nowe kieliszki w
tym roku, amerykanskie jajka miescily sie w nich swobodnie.
Boleslawiec mozna tez kupic online, ale jest drozej.

Zapiekanka z baklazanow
na cztery osoby

prostokatny polmisek Boleslawca
pol kilo jak najmniejszych baklazanow
10 dkg ostrego sera
2 lyzki oliwy
sol pieprz cayenne (rozmaryn, szalwia, co kto lubi)

Rozgrzac piec do 180C/350F. Baklazany pokroic w cienkie talarki, w misce
wymieszac z serem startym na grubych oczkach i przyprawami, przelozyc do
Boleslawca wysmarowanego maslem, przykryc folia, piec 30 minut, podawac jako
dodatek do miesa albo samo, z ryzem, albo salata.
Magdalena

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-05-25 08:58:36

Temat: Re: zaroodporne talerze
Od: "Aleksandra Stachurska" <S...@s...iis.pw.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora



Joanna <j...@p...pl> napisał(a) w artykule
<8ggbvc$455$1@rymunda.torun.pdi.net>...
> No to moze Boleslawiec ?
> Sa w kolorze piasku a takze w takie niebieko-biale koleczka.

Czy to znaczy, ze fajans jest zaroodoporny??? Zawsze myslalam, ze do pieca
mozna wkladac naczynia tylko do tego celu przeznaczone. Boleslawiec podoba
mi sie, wiec tym bardziej ciesze sie z tej wskazowki :))). Dziekuje!!!

Alex.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-05-26 09:08:04

Temat: Re: zaroodporne/zapiekanka z baklazanow
Od: "Aleksandra Stachurska" <S...@s...iis.pw.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora



Magdalena Bassett <m...@w...net> napisał(a) w artykule
>
> Zapiekanka z baklazanow
> na cztery osoby
>
> prostokatny polmisek Boleslawca
> pol kilo jak najmniejszych baklazanow
> 10 dkg ostrego sera
> 2 lyzki oliwy
> sol pieprz cayenne (rozmaryn, szalwia, co kto lubi)
>
> Rozgrzac piec do 180C/350F. Baklazany pokroic w cienkie talarki, w misce
> wymieszac z serem startym na grubych oczkach i przyprawami, przelozyc do
> Boleslawca wysmarowanego maslem, przykryc folia, piec 30 minut, podawac
jako
> dodatek do miesa albo samo, z ryzem, albo salata.
> Magdalena
>

Tak sie zabawnie sklada, ze mam taki prostokatny polmisek Boleslawca i
bardzo lubie zapiekanki z baklazanem w roli glownej, zatem bardzo bardzo
dziekuje za przepis!! Mam tylko pytanie o to czy przed wstawieniem do
pieca nie powinno sie baklazanow nasolic i odstawic, zeby wyciekla z nich
goryczka??? Czy mozna tego NIE robic i czy wowczas sa rownie smaczne??

Alex.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-05-26 19:54:12

Temat: Re: zaroodporne/zapiekanka z baklazanow
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora



Aleksandra Stachurska wrote:
Mam tylko pytanie o to czy przed wstawieniem do

> pieca nie powinno sie baklazanow nasolic i odstawic, zeby wyciekla z nich
> goryczka??? Czy mozna tego NIE robic i czy wowczas sa rownie smaczne??
>
> Alex.

Ja uzywam male, i te nie sa gorzkie. Nie wiem. Sprobuj raz tak a raz bez soli
i juz bedziesz wiedziala, co tobie lepiej pasuje smakowo.
Magdalena

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

zestaw do gotowania na parze
melon
dieta Montignac
Serwis Makaron i kolejny przepis nowego tygodnia
Re: Truskawki znow

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »