Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia żeby lody nie zamroziły się "na kamień"

Grupy

Szukaj w grupach

 

żeby lody nie zamroziły się "na kamień"

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 6


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-06-19 13:38:39

Temat: żeby lody nie zamroziły się "na kamień"
Od: "pusiak" <p...@b...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam
Pisałam jakiś czas temu, że robie lody domowe. Mam tylko z nimi jeden problem -
otóż za mocno sie mrożą skutkiem czego postaje jedna wielka bryła, której nie
idzie wyjąc z pojemnika.Nie mam możliwości ustawienia zamrażalnika na wyższą
temperature bo mi sie alarm zaraz włącza i lodówka wyje.
Problem rozwiązałam wlewając do lodów ze dwa kieliszki spirytusu. Skutek- lody
sa idealne i można je wyjmować łyżką do lodów.

pozdrawiam z pucharkiem lodów czekoladowo- waniliowych polanych wiśnióweczką

pusiak


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2005-06-19 21:58:17

Temat: Re: żeby lody nie zamroziły się "na kamień"
Od: Roman <c...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora



pusiak wrote:

> Witam
> Pisałam jakiś czas temu, że robie lody domowe. Mam tylko z nimi jeden problem -
> otóż za mocno sie mrożą skutkiem czego postaje jedna wielka bryła, której nie
> idzie wyjąc z pojemnika.Nie mam możliwości ustawienia zamrażalnika na wyższą
> temperature bo mi sie alarm zaraz włącza i lodówka wyje.
> Problem rozwiązałam wlewając do lodów ze dwa kieliszki spirytusu. Skutek- lody
> sa idealne i można je wyjmować łyżką do lodów.
>
> pozdrawiam z pucharkiem lodów czekoladowo- waniliowych polanych wiśnióweczką
>
> pusiak

Jestes geniusz!!!

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2005-06-20 07:44:47

Temat: Re: żeby lody nie zamroziły się "na kamień"
Od: "pusiak" <p...@b...pl> szukaj wiadomości tego autora


>
> Jestes geniusz!!!
>

Nie wiem co w tym genialnego. Napiszałam tu o tym, bo jak swojego czasu
poruszyłam tu ten temat to jakoś nikt nie potrafił mi pomóc. Dopiero mnie
olsniło jak gościu w Domowej Kawiarence wspomniał o wlewaniu alkoholu do lodów i
jaki moze byc tego skutek. Robie lody od ponad roku i jakos nigdy na to nie
wpadłam. W googlach tez nic nie znalazłam - a wręcz ludzie twierdzili, że tez
maja ten sam problem z domowymi lodami.



--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2005-06-20 21:24:58

Temat: Re: żeby lody nie zamroziły się "na kamień"
Od: "RR" <c...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Prosze o proporcje, ile alkoholu (jakiego w %) na jaka porcje lodow?

Pozdrawiam
Rafal


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2005-06-21 06:52:35

Temat: Re: żeby lody nie zamroziły się "na kamień"
Od: Joanna Duszczyńska <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "RR" <c...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:d97c78$1f6q$1@news2.ipartners.pl...
> Prosze o proporcje, ile alkoholu (jakiego w %) na jaka porcje lodow?
>
I jeszcze obliczenia, czy można po tym obsługiwać pojazdy mechaniczne, czy
już nie. ;-)
--
Joanna http://jduszczynska.republika.pl/ankieta.htm
Bardzo proszę o wypełnienie ankiety. Potrzebna mi jest ona do napisania
pracy dyplomowej na studiach podyplomowych.Ankieta skierowana jest do osób,
które kupiły od początku 2004 roku mieszkanie lub aktualnie poszukują
mieszkania na rynku warszawskim. Ankieta dotyczy atrybutów mieszkań.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2005-06-21 19:46:22

Temat: Re: żeby lody nie zamroziły się "na kamień"
Od: "pusiak" <p...@b...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Prosze o proporcje, ile alkoholu (jakiego w %) na jaka porcje lodow?
>
> Pozdrawiam
> Rafal
>
>
> Prosze o proporcje, ile alkoholu (jakiego w %) na jaka porcje lodow?
>

Ja akurat miałam w domu czysty spirytus.
Robie porcje z 600ml mleka i 300ml śmietany plus 8 żółtek i 100g cukru pudru.
Wychodzi z tego troche powyżej 1 litra lodów (jeszcze dokładnie nie zmierzyłam).
Tak więc do mniej więcej 1 litra lodów czekoladowych wlałam 2 kieliszki a do
waniliowych (również z tych samych proporcji) 1 kieliszek. Mój kieliszek ma 30ml.
Przy temperaturze mojej zamrażarki, która tak oscyluje między -18 a -24 czasami,
lody czekoladowe były wg mnie w dobrej konsystencji a waniliowe troche jeszcze
za twarde ale już nie "kamień". Na drugi raz wleje do waniliowych 2 kieliszki
spirytusu i zobacze.
Niestety troche drogo wychodzą takie lody. 120ml spirytusu to dużo.
Lodami nie idzie sie upić. Wyczuwa sie delikatny smak alkoholu.
Niestety nie pamiętam jaki alkohol wlewał gościu z Domowej Kawiarenki. Ale
wyraźnie powiedział, żeby uważać z tym wlewaniem bo się podwyższa temperature
zamrażania (podawał nawet o ile 1 kieliszek ale nie pamiętam).

pozdrawiam
pusiak

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Wytwarzanie słodu
Wytwarzanie słodu
Wytwarzanie słodu
zupa na wywarze z golonki
kiedy solic

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »