Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia zielony suchy groch

Grupy

Szukaj w grupach

 

zielony suchy groch

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-09-14 20:35:46

Temat: zielony suchy groch
Od: "Marzenna Kielan" <m...@s...pl> szukaj wiadomości tego autora

Tak mnie jakos naszlo i kupilam zamiast zoltego zielony groch - suchy. Czy
zupe grochowa mozna na nim ugotwac tak jak na zoltym? A moze jest jakis
sposob na taka wyoborna grochoweczke? Taka jestem rozlazla, mam troche
temperatury i czuje sie byle jak, ale nie bede lezec w lozku i uzalac sie
nad soba - wole ugotowac zupe ;-)) Czy ktos mnie poratuje?

Pozdrawiam

Marzenna Kielan
AkwaForum - magazyn akwarystyczny


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-09-14 21:00:44

Temat: Re: zielony suchy groch
Od: "Jerzy" <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Tak mnie jakos naszlo i kupilam zamiast zoltego zielony groch - suchy.
Czy
> zupe grochowa mozna na nim ugotwac tak jak na zoltym? A moze jest jakis
> sposob na taka wyoborna grochoweczke? Taka jestem rozlazla, mam troche
> temperatury i czuje sie byle jak, ale nie bede lezec w lozku i uzalac
sie
> nad soba - wole ugotowac zupe ;-)) Czy ktos mnie poratuje?
Czuję się ponieką winny, ale bądź dobrej myśli, namocz ten groch i obierz
po nocy [znaczy się po nocnym moczeniu] i dalej wg. przepisu.
Pozdrawiam Jerzy



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-14 21:46:03

Temat: Re: zielony suchy groch
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora


>Czuję się ponieką winny, ale bądź dobrej myśli, namocz ten groch i obierz
>po nocy [znaczy się po nocnym moczeniu] i dalej wg. przepisu.
>Pozdrawiam Jerzy
>
>
a po co ten groch obierac i z czego?
Ja uzywam w sumie tylko zielonego na zupe, wlasnie dzis 3.dzien
byla jedzona
zoltego uzywam na raczej smakowite puree z grochu

Krysia
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-16 08:06:26

Temat: Re: zielony suchy groch
Od: "Marzenna Kielan" <m...@s...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Czuję się ponieką winny, ale bądź dobrej myśli, namocz ten groch i obierz
> po nocy [znaczy się po nocnym moczeniu] i dalej wg. przepisu.

Zrobilam - ale nie obieralam grochu. To byly polowki i przeslicznie sie
rozgotowaly. Dodalam za to kostke smakowa Knorra - czosnkowo-majerankową.
Zupa wyszla fantastyczna :-)))

Pozdrawiam

Marzenna Kielan
AkwaForum - magazyn akwarystyczny


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-16 08:07:50

Temat: Re: zielony suchy groch
Od: "Marzenna Kielan" <m...@s...pl> szukaj wiadomości tego autora

> zoltego uzywam na raczej smakowite puree z grochu

Puree? A z czym serwujesz to puree Krysiu i jak je robisz?

Pozdrawiam

Marzenna Kielan
AkwaForum - magazyn akawrystyczny


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-16 08:23:36

Temat: Re: zielony suchy groch
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora


>> zoltego uzywam na raczej smakowite puree z grochu
>
>Puree? A z czym serwujesz to puree Krysiu i jak je robisz?
>
>Pozdrawiam
>
>Marzenna Kielan
>AkwaForum - magazyn akawrystyczny
>

Rozgotowac groch - srednio wody - zeby przykrylo i troche, plus
kawalek wedzonki, ale to nie koniecznosc, moze byc zamiast wody
dowolny wyrar.
Musie sie rozgotowac na amen ten groch. Pod koniec, jesli jeszcze
plywa, to trzeba mieszac. Sole na koncu. Odstawic, zeby stezalo i
ochlodzxilo sie.

osobno smaze skwarki z wedzonego boczku, dodaje cebulke i smaze
dosc solidnie -nie jakies tam delikatne saute i szklenie, ma byc
zloto-brazowe! Kiedyz postawilam patelnie z tym i ...zapomnialam
na pare chwil... wrocilam , dodalam do grochowego puree,
wymieszalam i zostawilam. bylo swietne!! Ale to zdecydowanie dla
amatorow przypalonych rzeczy (czyt: ja!), dla normalnych moze byc
nieprzypalone ;)).

Jak sie wymiesza te skwarki z cebulka z puree, to trzeba zeby sie
to przegryzlo. Podaje na cieplo/letnio/wrrecz zimno z
ugotowana/upieczona szynka i chlebem...

w tym kraju, nie w raczej w naszej czesci kraju podstawa diety
jest puree z grochu. Sprzedawane jest a la marmolada w Polsce w
zamierzchlych czasach. nawet konsystencje ma podobna. a je sie to
jako zawartosc kanapki - rozciac buleczke, posmarowac maslem,
posmarowac grubo puree z grochu, na toplaster szynki - i - voila.
tyle, ze to sklepowe puree jest bez tego wszystkiego co ja
dorzucam. tanie zrodlo bialka?

Krysia
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-16 09:24:27

Temat: Re: zielony suchy groch
Od: "Marzenna Kielan" <m...@s...pl> szukaj wiadomości tego autora


> Jak sie wymiesza te skwarki z cebulka z puree, to trzeba zeby sie
> to przegryzlo. Podaje na cieplo/letnio/wrrecz zimno z
> ugotowana/upieczona szynka i chlebem...

Brzmi wspaniale, dzieki :-)) Na pewno zrobie. Uwielbiam wszystkie rosliny
straczkowe. Jak mnie "napada" drobne szalenstwo to zamiast czekolady, jak to
sie przytrafia innym, kupuje sobie fasolke szparagowa.... No dobra, przyznam
sie - a potem poprawiam czekolada ;-)

Pozdrawiam

Marzenna Kielan
AkwaForum - magazyn akwarystyczny


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Fatalny piatek;-(
zupa rybna
Pytanie o Ciasto na Pizze
OT - cud sie stal pewnego razu
korpiele

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »