| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-04-18 10:04:04
Temat: zielony, zielony pieprz.mam sporą ilość świeżego zielonego pieprzu w gałązkach,
testowałem go w curry i lasagnii,
w postaci lekko posiekanej i podduszony daje rewelacyjny aromat i smak,
może jednak jest cos specyficznego co da się ugotować tylko ze świeżego
zielonego pieprzu?
mac.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2005-04-18 11:16:10
Temat: Re: zielony, zielony pieprz.Użytkownik "maciej debski" <mac@not_for_spammers..tw> napisał w wiadomości
news:d400v6$c1v$1@nemesis.news.tpi.pl...
> mam sporą ilość świeżego zielonego pieprzu w gałązkach,
> testowałem go w curry i lasagnii,
> w postaci lekko posiekanej i podduszony daje rewelacyjny aromat i smak,
>
> może jednak jest cos specyficznego co da się ugotować tylko ze świeżego
> zielonego pieprzu?
>
> mac.
Mało który tu post nie ma odpowiedzi. Zadałeś trudne pytanie, chłopie.
Qq
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-18 11:21:15
Temat: Re: zielony, zielony pieprz.maciej debski wrote:
> mam sporą ilość świeżego zielonego pieprzu w gałązkach,
> testowałem go w curry i lasagnii,
> w postaci lekko posiekanej i podduszony daje rewelacyjny aromat i smak,
>
> może jednak jest cos specyficznego co da się ugotować tylko ze świeżego
> zielonego pieprzu?
tylko pieprz będzie lekko niesmaczny, ale możesz spróbować zrobić sos do
mięsa (np. do steków) w oparciu o zielony pieprz. Mi smakuje.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-18 11:30:48
Temat: Re: zielony, zielony pieprz.
Użytkownik "Waldemar Krzok" <w...@c...de> napisał...
> tylko pieprz będzie lekko niesmaczny, ale możesz spróbować zrobić sos do
> mięsa (np. do steków) w oparciu o zielony pieprz. Mi smakuje.
cos takiego chodzi mi po glowie,
zdaje się ze kiedyś próbowałem z suszonym lub z zalewy.
przetestuję.
a niesmaczny bedzie pieprz w sosie, nie zrozumialem?
mac.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-18 11:45:39
Temat: Re: zielony, zielony pieprz.In article <d4063f$ilq$1@nemesis.news.tpi.pl>,
"maciej debski" <mac@not_for_spammers..tw> wrote:
> Użytkownik "Waldemar Krzok" <w...@c...de> napisał...
>
> > tylko pieprz będzie lekko niesmaczny, ale możesz spróbować zrobić sos do
> > mięsa (np. do steków) w oparciu o zielony pieprz. Mi smakuje.
>
> cos takiego chodzi mi po glowie,
> zdaje się ze kiedyś próbowałem z suszonym lub z zalewy.
> przetestuję.
> a niesmaczny bedzie pieprz w sosie, nie zrozumialem?
Nie, ja zrozumiałem, że niesmaczna miałaby być według Waldka potrawa
tylko z samego pieprzu. Nie wiem dlaczego miałaby być niesmaczna, to
chyba jakieś konserwatywne przesądy, my tu wszak jesteśmy za
nieskrępowanym eksperymentowaniem w kuchni. ;-)
Władysław
PS. A pieprzowy sos do mięsa, na zielonym pieprzu, to dobry pomysł.
władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-18 12:15:00
Temat: Re: zielony, zielony pieprz.
Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał...
> Nie, ja zrozumiałem, że niesmaczna miałaby być według Waldka potrawa
> tylko z samego pieprzu. Nie wiem dlaczego miałaby być niesmaczna, to
> chyba jakieś konserwatywne przesądy, my tu wszak jesteśmy za
> nieskrępowanym eksperymentowaniem w kuchni. ;-)
>
> PS. A pieprzowy sos do mięsa, na zielonym pieprzu, to dobry pomysł.
hmm... no tak, finezyjny humor nie dla mnie...
a jesli chodzi o pomysły - zdecydowanie szukam czegos więcej niż
zielony pieprz saute,
ja juz (z rozpędu) poeksperymentowałem na surowym,
gdyby ktoś jeszcze miał takie plany - odradzam, efekt podobny jak
przy próbach przeżuwania suszonych ziaren pieprzu.
mac.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-18 16:38:36
Temat: Re: zielony, zielony pieprz.maciej debski wrote:
> hmm... no tak, finezyjny humor nie dla mnie...
> a jesli chodzi o pomysły - zdecydowanie szukam czegos więcej niż
> zielony pieprz saute,
> ja juz (z rozpędu) poeksperymentowałem na surowym,
> gdyby ktoś jeszcze miał takie plany - odradzam, efekt podobny jak
> przy próbach przeżuwania suszonych ziaren pieprzu.
kiedyś robiłem sos do klopsów z kaparami i zamiast kaparów wylądował w
nim słoik zielonego pieprzu w occie. Świetne było, choć trochę ostre. Do
innych sosów do mięsa też się wspaniale nadaje.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-20 09:28:23
Temat: Re: zielony, zielony pieprz.Ja zawsze wrzucam do sosów serowych.
--
moni K.
"Bagna wyschły, a bekasów w ogóle nie było"
L.Tołstoj "Anna Karenina"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |