Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia zielony, zielony pieprz.

Grupy

Szukaj w grupach

 

zielony, zielony pieprz.

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-04-18 10:04:04

Temat: zielony, zielony pieprz.
Od: "maciej debski" <mac@not_for_spammers..tw> szukaj wiadomości tego autora

mam sporą ilość świeżego zielonego pieprzu w gałązkach,
testowałem go w curry i lasagnii,
w postaci lekko posiekanej i podduszony daje rewelacyjny aromat i smak,

może jednak jest cos specyficznego co da się ugotować tylko ze świeżego
zielonego pieprzu?

mac.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2005-04-18 11:16:10

Temat: Re: zielony, zielony pieprz.
Od: "Qq" <w...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "maciej debski" <mac@not_for_spammers..tw> napisał w wiadomości
news:d400v6$c1v$1@nemesis.news.tpi.pl...
> mam sporą ilość świeżego zielonego pieprzu w gałązkach,
> testowałem go w curry i lasagnii,
> w postaci lekko posiekanej i podduszony daje rewelacyjny aromat i smak,
>
> może jednak jest cos specyficznego co da się ugotować tylko ze świeżego
> zielonego pieprzu?
>
> mac.

Mało który tu post nie ma odpowiedzi. Zadałeś trudne pytanie, chłopie.

Qq


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-04-18 11:21:15

Temat: Re: zielony, zielony pieprz.
Od: Waldemar Krzok <w...@c...de> szukaj wiadomości tego autora

maciej debski wrote:
> mam sporą ilość świeżego zielonego pieprzu w gałązkach,
> testowałem go w curry i lasagnii,
> w postaci lekko posiekanej i podduszony daje rewelacyjny aromat i smak,
>
> może jednak jest cos specyficznego co da się ugotować tylko ze świeżego
> zielonego pieprzu?

tylko pieprz będzie lekko niesmaczny, ale możesz spróbować zrobić sos do
mięsa (np. do steków) w oparciu o zielony pieprz. Mi smakuje.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-04-18 11:30:48

Temat: Re: zielony, zielony pieprz.
Od: "maciej debski" <mac@not_for_spammers..tw> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Waldemar Krzok" <w...@c...de> napisał...

> tylko pieprz będzie lekko niesmaczny, ale możesz spróbować zrobić sos do
> mięsa (np. do steków) w oparciu o zielony pieprz. Mi smakuje.

cos takiego chodzi mi po glowie,
zdaje się ze kiedyś próbowałem z suszonym lub z zalewy.
przetestuję.
a niesmaczny bedzie pieprz w sosie, nie zrozumialem?

mac.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-04-18 11:45:39

Temat: Re: zielony, zielony pieprz.
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <d4063f$ilq$1@nemesis.news.tpi.pl>,
"maciej debski" <mac@not_for_spammers..tw> wrote:

> Użytkownik "Waldemar Krzok" <w...@c...de> napisał...
>
> > tylko pieprz będzie lekko niesmaczny, ale możesz spróbować zrobić sos do
> > mięsa (np. do steków) w oparciu o zielony pieprz. Mi smakuje.
>
> cos takiego chodzi mi po glowie,
> zdaje się ze kiedyś próbowałem z suszonym lub z zalewy.
> przetestuję.
> a niesmaczny bedzie pieprz w sosie, nie zrozumialem?

Nie, ja zrozumiałem, że niesmaczna miałaby być według Waldka potrawa
tylko z samego pieprzu. Nie wiem dlaczego miałaby być niesmaczna, to
chyba jakieś konserwatywne przesądy, my tu wszak jesteśmy za
nieskrępowanym eksperymentowaniem w kuchni. ;-)

Władysław

PS. A pieprzowy sos do mięsa, na zielonym pieprzu, to dobry pomysł.

władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-04-18 12:15:00

Temat: Re: zielony, zielony pieprz.
Od: "maciej debski" <mac@not_for_spammers..tw> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał...

> Nie, ja zrozumiałem, że niesmaczna miałaby być według Waldka potrawa
> tylko z samego pieprzu. Nie wiem dlaczego miałaby być niesmaczna, to
> chyba jakieś konserwatywne przesądy, my tu wszak jesteśmy za
> nieskrępowanym eksperymentowaniem w kuchni. ;-)
>
> PS. A pieprzowy sos do mięsa, na zielonym pieprzu, to dobry pomysł.

hmm... no tak, finezyjny humor nie dla mnie...
a jesli chodzi o pomysły - zdecydowanie szukam czegos więcej niż
zielony pieprz saute,
ja juz (z rozpędu) poeksperymentowałem na surowym,
gdyby ktoś jeszcze miał takie plany - odradzam, efekt podobny jak
przy próbach przeżuwania suszonych ziaren pieprzu.

mac.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-04-18 16:38:36

Temat: Re: zielony, zielony pieprz.
Od: Waldemar Krzok <w...@t...de> szukaj wiadomości tego autora

maciej debski wrote:

> hmm... no tak, finezyjny humor nie dla mnie...
> a jesli chodzi o pomysły - zdecydowanie szukam czegos więcej niż
> zielony pieprz saute,
> ja juz (z rozpędu) poeksperymentowałem na surowym,
> gdyby ktoś jeszcze miał takie plany - odradzam, efekt podobny jak
> przy próbach przeżuwania suszonych ziaren pieprzu.

kiedyś robiłem sos do klopsów z kaparami i zamiast kaparów wylądował w
nim słoik zielonego pieprzu w occie. Świetne było, choć trochę ostre. Do
innych sosów do mięsa też się wspaniale nadaje.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-04-20 09:28:23

Temat: Re: zielony, zielony pieprz.
Od: "moro73" <m...@t...tbs-net.poznan.pl> szukaj wiadomości tego autora

Ja zawsze wrzucam do sosów serowych.

--

moni K.
"Bagna wyschły, a bekasów w ogóle nie było"
L.Tołstoj "Anna Karenina"


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Co wczoraj zrobiłem?
Ksiazki kucharskie
szynka pieczona w prodiżu???
[przepis] poledwiczki wieprzowe - warkocze
Kraba z przeceny zakupiłem i co z nim zrobić?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »