« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-10-13 14:29:35
Temat: ziemniaki z piecaWitam,
Prosze uprzejmie o podpowiedz. Chcialabym zrobic takie pieczone ziemniaczki
na urodziny mojej coreczki do goracego dania. Ze wzgledu na brak czasu
chcialabym je wczesniej przygotowac i tylko podgrzac jak przyjda goscie. Jak
to zrobic?? I jakich dodac do nich przypraw zeby byly takie hmmmmmm....
JoannaP- podziwiajaca wielu za pomysly kulinarne.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-10-13 14:35:59
Temat: Re: ziemniaki z pieca> Witam,
> Prosze uprzejmie o podpowiedz. Chcialabym zrobic takie pieczone ziemniaczki
> na urodziny mojej coreczki do goracego dania. Ze wzgledu na brak czasu
> chcialabym je wczesniej przygotowac i tylko podgrzac jak przyjda goscie. Jak
> to zrobic?? I jakich dodac do nich przypraw zeby byly takie hmmmmmm....
Ja to robie tak:
Srednie ziemniaczki obieram i kroje na cwiartki
wrzucam do osolonego wrzatku na 7min
odcedzam i wyjmuje na blache.
Przykrywam cieniutkimi plasterkami maselka.
Pieke ok. 20 min w goracym piekarniku - temp. ok 180st.
Mniam i pychotka!
najlepsze jednak sa swieze.
Moze je tylko obierz i pokroj a gotowanie i zapiekanie zostaw na koniec?
Pzdr
Fiona
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-13 14:43:38
Temat: Re: ziemniaki z pieca
Fiona wrote:
>
> najlepsze jednak sa swieze.
> Moze je tylko obierz i pokroj a gotowanie i zapiekanie zostaw na koniec?
mysle ze obgotowac mozna wczesniej, ale pieczenie to juz bezposrednio
przed podaniem, bo po prostu za bardzo obeschna
aha, ja smaruje je maslem czosnkowym :)
wiku
--
http://www.breakbeat.pl/
MAY THE BREAKZ BE WITH YOU
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-13 14:46:34
Temat: Re: ziemniaki z piecaOn Mon, 2003-10-13 at 16:29, Lusia71 wrote:
> Witam,
> Prosze uprzejmie o podpowiedz. Chcialabym zrobic takie pieczone ziemniaczki
> na urodziny mojej coreczki do goracego dania. Ze wzgledu na brak czasu
> chcialabym je wczesniej przygotowac i tylko podgrzac jak przyjda goscie. Jak
> to zrobic?? I jakich dodac do nich przypraw zeby byly takie hmmmmmm....
Polecam kartofle pieczone ala Krysia T.
Kartofle umyc i pokroic wzdluz na 4. Wrzucic do worka foliowego, polac
olejem, potrzachac az sie obtocza. Wrzucic przyprawy (ostatnio uzylam
rozmaryn - sporo) i jeszcze raz wytrzachac. polozyc na blasze, w 200
stopniach pieka sie ok. pol godziny - malo, jak na kartofle pieczone. Do
tego podalam sos czosnkowy: serek bezsmakowy. do niego spraskany czosnek
(na dwa serki 100g dalam dwa duze zabki) i troche ziolek - w moim
przypadku mieszanka do salatek - plaska lyzeczke. Wyszlo niczego sobie
;-)
--
Kot <m...@p...onet.pl>
--
Zaloz prywatne forum:
http://forum.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-13 23:56:24
Temat: Re: ziemniaki z pieca> Witam,
> Prosze uprzejmie o podpowiedz. Chcialabym zrobic takie pieczone ziemniaczki
> na urodziny mojej coreczki do goracego dania. Ze wzgledu na brak czasu
> chcialabym je wczesniej przygotowac i tylko podgrzac jak przyjda goscie. Jak
> to zrobic?? I jakich dodac do nich przypraw zeby byly takie hmmmmmm....
>
>
> JoannaP- podziwiajaca wielu za pomysly kulinarne.
>
>
Witam! Wmoim domu takie delicje robi się 2 razy do roku w dni postne / wigilia
i Wielka Sobota/ , częściej by szybko spowszedniały. Ziemniaki obrać i pokroić
na mniejsze kawałki. Położyć na ruszcie piekarnika i piec ok. 20-30 min. aż
zrobi się chrupiąca skórka/ sprawdzam czy są dobre lekko zgniatając przez
rękawicę kuchenną/ . Podawać z solą i masłem. Doskonałe do śledzi. Świetnie
nadają się do jakiegokolwiek sosu lub pieczonego mięsa. Nie dodaję przypraw by
nie "zakłócać" smaku ziemniaków.pzdr.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-14 08:56:39
Temat: Re: ziemniaki z pieca
Użytkownik "Lusia71" <b...@g...pl> napisał w wiadomości
news:bmectc$t6p$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam,
> Prosze uprzejmie o podpowiedz. Chcialabym zrobic takie pieczone
ziemniaczki
> na urodziny mojej coreczki do goracego dania. Ze wzgledu na brak czasu
> chcialabym je wczesniej przygotowac i tylko podgrzac jak przyjda goscie.
Jak
> to zrobic?? I jakich dodac do nich przypraw zeby byly takie hmmmmmm....
>
>
> JoannaP- podziwiajaca wielu za pomysly kulinarne.
>
Nie wiem dla kogo to ziemniaki, jeśli dla dzieci to raczej bym proponowała
frytki z piekarnika, z doświadczenia wiem , że dzieci nie przepadają za
różnego rodzaju ziołami i przyprawami, a po frytki raczej każde chetnie
sięgnie. No chyba, że to dla rodziców to już inna sprawa.
Anet
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-14 11:16:44
Temat: Re: ziemniaki z piecaHi Lusia71!
Na pl.rec.kuchnia jakimś cudem udało Ci się wyklepać :
> Witam,
> Prosze uprzejmie o podpowiedz. Chcialabym zrobic takie pieczone
> ziemniaczki na urodziny mojej coreczki do goracego dania. Ze wzgledu
> na brak czasu chcialabym je wczesniej przygotowac i tylko podgrzac jak
> przyjda goscie. Jak to zrobic?? I jakich dodac do nich przypraw zeby
> byly takie hmmmmmm....
>
Proponuje ziemnaki w ... hmmmm ... kapturkach czy mundurkach (juz nie
pamietam nazwy :)
Ziemniaki obrac i pokroic na rowne kawalki - cwiartki, polowki.
Ulozyc po 3-4 kawalki na folii aluminiowej, pozypac sola, pieprzem, papryka
(lepiej sladka) i najwazniejsze ... majerankiem. Dodac pare kropelek oliwy.
Dokladnie obsypane przyprawami ziemniaczki zawijamy w folie w rulonik i
ukladamy na blache do ciasta. Lepiej nie skapic folli (ale i nie przesadzac
z iloscia) aby nam ta folia sie nie poprzerywala przy ukladaniu. Ja daje
tak ok. 2 warstwy.
Pieczemy ok 40 min. Im dluzej, tym bardziej spieczona skorka ... mniammmm
:)
Czas najlepiej dobrac eksperymentalnie. Tak samo z iloscia przypraw, w
szczegolnosci tych ostrych.
Dobre do wszystkiego :) Przynajmniej mi smakuja ze wszystkim :)
Smacznego!
--
Pozdrawiam bardzo serdecznie
Tomek, Beata i Wojtuś (na świecie od 8 czerwca 2002)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-14 13:30:12
Temat: Re: ziemniaki z piecaA ja po prostu zawijam cale umyte nie obrane ziemniaki w folie i wrzucam na
dolna polke piekarnika w ktorym piecze sie miesko, zeberka. Wyjmuje miesko i
wyjmuje ziemniaki, czasami nawet nie zdejmuje folii alu tylko kroje na 4 i
polewam sosem tzatziki, albo innym czosnkowo-majonezowym. Do tego upieczone
miesko, mniam
Pozdrawiam
Kaczucha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |