« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-01-11 13:15:12
Temat: zupa cebulowamozecie polecic jakis fajny przepis?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-01-11 13:26:13
Temat: Re: zupa cebulowa
Użytkownik "szymon" <s...@i...pl> napisał w wiadomości
news:dq30ac$2sp$1@nemesis.news.tpi.pl...
> mozecie polecic jakis fajny przepis?
popatrz jakie to proste :
http://groups.google.pl/group/pl.rec.kuchnia/search?
group=pl.rec.kuchnia&q=zupa+cebulowa&qt_g=1
trochę inicjatywy
--
Pozdrawiam
Jędrek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-01-11 13:46:53
Temat: Re: zupa cebulowaUżytkownik "Jędrek" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:dq3129$jgk$1@news.onet.pl...
>
> Użytkownik "szymon" <s...@i...pl> napisał w wiadomości
> news:dq30ac$2sp$1@nemesis.news.tpi.pl...
>> mozecie polecic jakis fajny przepis?
>
> popatrz jakie to proste :
> http://groups.google.pl/group/pl.rec.kuchnia/search?
group=pl.rec.kuchnia&q=zupa+cebulowa&qt_g=1
>
> trochę inicjatywy
>
> --
> Pozdrawiam
>
> Jędrek
zadając pytanie na grupie, z reguły liczymy na coś wyjątkowego i
sprawdzonego. strasznie irytuje mnie w takich sytuacjach wyrzucanie adresów
z google, bo nie było pytania o skład chemiczny proszku do pieczenia, ale
coś osobistego.
jak pytasz znajomego jak robi zupe, to on nie daje ci książki kucharskiej
( no chyba że edrka znajomi tak robią)
w przeciwnym razie po co ta grupa???
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-01-11 13:49:51
Temat: Re: zupa cebulowa
>>
>> popatrz jakie to proste :
>> http://groups.google.pl/group/pl.rec.kuchnia/search?
group=pl.rec.kuchnia&q=zupa+cebulowa&qt_g=1
>>
>> trochę inicjatywy
>>
>> --
>> Pozdrawiam
>>
>> Jędrek
>
> zadając pytanie na grupie, z reguły liczymy na coś wyjątkowego i
> sprawdzonego. strasznie irytuje mnie w takich sytuacjach wyrzucanie
> adresów z google, bo nie było pytania o skład chemiczny proszku do
> pieczenia, ale coś osobistego.
> jak pytasz znajomego jak robi zupe, to on nie daje ci książki kucharskiej
> ( no chyba że edrka znajomi tak robią)
> w przeciwnym razie po co ta grupa???
a popatrzyłeś gdzie go odesłałem, chyba nie ...właśnie na naszą grupę po co
powielać coś co zostało napisane, można dopytać szczegóły, czy to nie
prostsze
az
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-01-11 13:56:44
Temat: Re: zupa cebulowaPewnego pieknego dnia 2006-01-11 14:46 dzus z nienacka napisal/a:
> zadając pytanie na grupie, z reguły liczymy na coś wyjątkowego i
> sprawdzonego. strasznie irytuje mnie w takich sytuacjach wyrzucanie adresów
> z google, bo nie było pytania o skład chemiczny proszku do pieczenia, ale
> coś osobistego.
Ale w tym linku są przepisy z grupy, one były właśnie osobiste i
sprawdzone, przynajmniej w jakiejś części.
> jak pytasz znajomego jak robi zupe, to on nie daje ci książki kucharskiej
> ( no chyba że edrka znajomi tak robią)
Jeśli potrawa, która robię jest w mojej książce kucharskiej i nie
zmieniłam jej z czasem, to tak - wtedy polecam/pożyczam książkę.
Nie mówiąc już o drobnym fakcie, że osoba która pierwszy raz zagląda na
grupę, wysyłając jednozdaniowy post, nie kwalifikuje się IMO jako
znajomy grupy, a tym samym szanse tej osoby na odesłanie do archiwum
rosną w zastraszającym tempie.
> w przeciwnym razie po co ta grupa???
Grupa dyskusyjna?
Do dyskusji AFAIK.
Dyskusji, a nie trybu dziś pytanie - dziś odpowiedź.
Podyskutujmy nad różnymi sposobami robienia zup cebulowych i czy pasuje
do takiej zupy cynamon w niewielkiej ilości albo czy grono szanowne
uważa, ze lepiej karmelizować cebulę dodając miód, czy też odczekać aż
sama się skarmelizuje, a jeśli czekać, to ile to mniej więcej trwa. I
czy lepsza do karmelizacji będzie patelnia o grubym dnie tzw. cygańska,
czy też może wręcz przeciwnie. A jakie odmiany cebuli wg was najlepiej
się sprawdzają...
Od groma Pana tych dyskusji bywa i po to właśnie jest grupa.
HEJ!
--
oshin, samozwańczo ;>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-01-11 14:14:28
Temat: Re: zupa cebulowaUżytkownik "oshin dorota bugla" <oshin_nospam@nospam_engram.psych.uw.edu.pl>
napisał w wiadomości news:dq32sb$dhr$1@h1.uw.edu.pl...
Pewnego pieknego dnia 2006-01-11 14:46 dzus z nienacka napisal/a:
> zadając pytanie na grupie, z reguły liczymy na coś wyjątkowego i
> sprawdzonego. strasznie irytuje mnie w takich sytuacjach wyrzucanie
> adresów z google, bo nie było pytania o skład chemiczny proszku do
> pieczenia, ale coś osobistego.
Ale w tym linku są przepisy z grupy, one były właśnie osobiste i
sprawdzone, przynajmniej w jakiejś części.
> jak pytasz znajomego jak robi zupe, to on nie daje ci książki kucharskiej
> ( no chyba że edrka znajomi tak robią)
Jeśli potrawa, która robię jest w mojej książce kucharskiej i nie
zmieniłam jej z czasem, to tak - wtedy polecam/pożyczam książkę.
Nie mówiąc już o drobnym fakcie, że osoba która pierwszy raz zagląda na
grupę, wysyłając jednozdaniowy post, nie kwalifikuje się IMO jako
znajomy grupy, a tym samym szanse tej osoby na odesłanie do archiwum
rosną w zastraszającym tempie.
> w przeciwnym razie po co ta grupa???
Grupa dyskusyjna?
Do dyskusji AFAIK.
Dyskusji, a nie trybu dziś pytanie - dziś odpowiedź.
Podyskutujmy nad różnymi sposobami robienia zup cebulowych i czy pasuje
do takiej zupy cynamon w niewielkiej ilości albo czy grono szanowne
uważa, ze lepiej karmelizować cebulę dodając miód, czy też odczekać aż
sama się skarmelizuje, a jeśli czekać, to ile to mniej więcej trwa. I
czy lepsza do karmelizacji będzie patelnia o grubym dnie tzw. cygańska,
czy też może wręcz przeciwnie. A jakie odmiany cebuli wg was najlepiej
się sprawdzają...
Od groma Pana tych dyskusji bywa i po to właśnie jest grupa.
HEJ!
no to zacznijmy odpowiadać tak: "Encyklopedia PWN rok wyd. 1976 wydanie
trzecie poprawione, strona 191 akapit 2"
może będzie łatwiej
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-01-11 14:26:43
Temat: Re: zupa cebulowa> Jeśli potrawa, która robię jest w mojej książce kucharskiej i nie
> zmieniłam jej z czasem, to tak - wtedy polecam/pożyczam książkę.
Jeszcze jedna uwaga. Sa książki Kuchnia Polska po 20 zł (tyle dałem w
Żabce.)
pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-01-11 14:30:34
Temat: Re: zupa cebulowa
Użytkownik "Jędrek" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:dq3129$jgk$1@news.onet.pl...
>
> Użytkownik "szymon" <s...@i...pl> napisał w wiadomości
> news:dq30ac$2sp$1@nemesis.news.tpi.pl...
> > mozecie polecic jakis fajny przepis?
>
> popatrz jakie to proste :
>
http://groups.google.pl/group/pl.rec.kuchnia/search?
group=pl.rec.kuchnia&q=zupa+cebulowa&qt_g=1
>
> trochę inicjatywy
>
> --
> Pozdrawiam
>
> Jędrek
>
W ramach inicjatywy polecam zastapić zwykłą cebule biała..cebula
czerwoną..kolor zupy bedzie inny :))
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-01-11 15:27:08
Temat: Re: zupa cebulowaMarek W. napisał(a):
> Użytkownik "Jędrek" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:dq3129$jgk$1@news.onet.pl...
>
>>Użytkownik "szymon" <s...@i...pl> napisał w wiadomości
>>news:dq30ac$2sp$1@nemesis.news.tpi.pl...
>>
>>>mozecie polecic jakis fajny przepis?
>>
>>popatrz jakie to proste :
>>
>
> http://groups.google.pl/group/pl.rec.kuchnia/search?
group=pl.rec.kuchnia&q=zupa+cebulowa&qt_g=1
>
>>trochę inicjatywy
>>
>>--
>>Pozdrawiam
>>
>>Jędrek
>>
>
>
> W ramach inicjatywy polecam zastapić zwykłą cebule biała..cebula
> czerwoną..kolor zupy bedzie inny :))
>
> Marek
>
>
a czosnkowa tez sie da ;)?
Marsjasz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-01-11 15:32:30
Temat: Re: zupa cebulowaUżytkownik "szymon" <s...@i...pl> napisał w wiadomości
news:dq30ac$2sp$1@nemesis.news.tpi.pl...
> mozecie polecic jakis fajny przepis?
>
>
Moja ukochana zupa cebulowa z karmelem
Cebuli obrac tyle objetosciowo ile garnek w ktorym chcesz ugotowac zupe.
Pokroic na tzn piorka. Podsmazyc na patelni na lekko zloty kolor.Przelozyc
do garnka i zalac rosolem (ew. woda plus kostka). Pogotowac chwile. W
miedzyczasie na patelnie wsypac troche cukru i skarmelizowac. Jak sie
rozpusci i troche zrumieni dolac z garnka troche wywaru i rozpuscic. Wlewac
do zupy stopniowo probujac. Zupa ogolnie jest slona ale z takim lekko
slodkim posmakiem. Ma cudowny zapach i naprawde jest pyszna.
Podawac z grzankami
Ilekroc ja robilam goscie podchodzili do niej z nieufnoscia a pozniej latali
do garnka po dokladki:-)
--
Pozdrawiam
Agnieszka
-=odpowiadajac usun blablabla =-
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |