Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia zupa cebulowa

Grupy

Szukaj w grupach

 

zupa cebulowa

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 32


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-01-11 13:15:12

Temat: zupa cebulowa
Od: "szymon" <s...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

mozecie polecic jakis fajny przepis?


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-01-11 13:26:13

Temat: Re: zupa cebulowa
Od: Jędrek <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "szymon" <s...@i...pl> napisał w wiadomości
news:dq30ac$2sp$1@nemesis.news.tpi.pl...
> mozecie polecic jakis fajny przepis?

popatrz jakie to proste :
http://groups.google.pl/group/pl.rec.kuchnia/search?
group=pl.rec.kuchnia&q=zupa+cebulowa&qt_g=1

trochę inicjatywy

--
Pozdrawiam

Jędrek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-01-11 13:46:53

Temat: Re: zupa cebulowa
Od: "dzus" <d...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Jędrek" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:dq3129$jgk$1@news.onet.pl...
>
> Użytkownik "szymon" <s...@i...pl> napisał w wiadomości
> news:dq30ac$2sp$1@nemesis.news.tpi.pl...
>> mozecie polecic jakis fajny przepis?
>
> popatrz jakie to proste :
> http://groups.google.pl/group/pl.rec.kuchnia/search?
group=pl.rec.kuchnia&q=zupa+cebulowa&qt_g=1
>
> trochę inicjatywy
>
> --
> Pozdrawiam
>
> Jędrek

zadając pytanie na grupie, z reguły liczymy na coś wyjątkowego i
sprawdzonego. strasznie irytuje mnie w takich sytuacjach wyrzucanie adresów
z google, bo nie było pytania o skład chemiczny proszku do pieczenia, ale
coś osobistego.
jak pytasz znajomego jak robi zupe, to on nie daje ci książki kucharskiej
( no chyba że edrka znajomi tak robią)
w przeciwnym razie po co ta grupa???


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2006-01-11 13:49:51

Temat: Re: zupa cebulowa
Od: Jędrek <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


>>
>> popatrz jakie to proste :
>> http://groups.google.pl/group/pl.rec.kuchnia/search?
group=pl.rec.kuchnia&q=zupa+cebulowa&qt_g=1
>>
>> trochę inicjatywy
>>
>> --
>> Pozdrawiam
>>
>> Jędrek
>
> zadając pytanie na grupie, z reguły liczymy na coś wyjątkowego i
> sprawdzonego. strasznie irytuje mnie w takich sytuacjach wyrzucanie
> adresów z google, bo nie było pytania o skład chemiczny proszku do
> pieczenia, ale coś osobistego.
> jak pytasz znajomego jak robi zupe, to on nie daje ci książki kucharskiej
> ( no chyba że edrka znajomi tak robią)
> w przeciwnym razie po co ta grupa???
a popatrzyłeś gdzie go odesłałem, chyba nie ...właśnie na naszą grupę po co
powielać coś co zostało napisane, można dopytać szczegóły, czy to nie
prostsze
az



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2006-01-11 13:56:44

Temat: Re: zupa cebulowa
Od: oshin dorota bugla <oshin_nospam@nospam_engram.psych.uw.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora

Pewnego pieknego dnia 2006-01-11 14:46 dzus z nienacka napisal/a:
> zadając pytanie na grupie, z reguły liczymy na coś wyjątkowego i
> sprawdzonego. strasznie irytuje mnie w takich sytuacjach wyrzucanie adresów
> z google, bo nie było pytania o skład chemiczny proszku do pieczenia, ale
> coś osobistego.

Ale w tym linku są przepisy z grupy, one były właśnie osobiste i
sprawdzone, przynajmniej w jakiejś części.

> jak pytasz znajomego jak robi zupe, to on nie daje ci książki kucharskiej
> ( no chyba że edrka znajomi tak robią)

Jeśli potrawa, która robię jest w mojej książce kucharskiej i nie
zmieniłam jej z czasem, to tak - wtedy polecam/pożyczam książkę.
Nie mówiąc już o drobnym fakcie, że osoba która pierwszy raz zagląda na
grupę, wysyłając jednozdaniowy post, nie kwalifikuje się IMO jako
znajomy grupy, a tym samym szanse tej osoby na odesłanie do archiwum
rosną w zastraszającym tempie.

> w przeciwnym razie po co ta grupa???

Grupa dyskusyjna?
Do dyskusji AFAIK.
Dyskusji, a nie trybu dziś pytanie - dziś odpowiedź.
Podyskutujmy nad różnymi sposobami robienia zup cebulowych i czy pasuje
do takiej zupy cynamon w niewielkiej ilości albo czy grono szanowne
uważa, ze lepiej karmelizować cebulę dodając miód, czy też odczekać aż
sama się skarmelizuje, a jeśli czekać, to ile to mniej więcej trwa. I
czy lepsza do karmelizacji będzie patelnia o grubym dnie tzw. cygańska,
czy też może wręcz przeciwnie. A jakie odmiany cebuli wg was najlepiej
się sprawdzają...
Od groma Pana tych dyskusji bywa i po to właśnie jest grupa.

HEJ!

--
oshin, samozwańczo ;>

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2006-01-11 14:14:28

Temat: Re: zupa cebulowa
Od: "dzus" <d...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "oshin dorota bugla" <oshin_nospam@nospam_engram.psych.uw.edu.pl>
napisał w wiadomości news:dq32sb$dhr$1@h1.uw.edu.pl...
Pewnego pieknego dnia 2006-01-11 14:46 dzus z nienacka napisal/a:
> zadając pytanie na grupie, z reguły liczymy na coś wyjątkowego i
> sprawdzonego. strasznie irytuje mnie w takich sytuacjach wyrzucanie
> adresów z google, bo nie było pytania o skład chemiczny proszku do
> pieczenia, ale coś osobistego.

Ale w tym linku są przepisy z grupy, one były właśnie osobiste i
sprawdzone, przynajmniej w jakiejś części.

> jak pytasz znajomego jak robi zupe, to on nie daje ci książki kucharskiej
> ( no chyba że edrka znajomi tak robią)

Jeśli potrawa, która robię jest w mojej książce kucharskiej i nie
zmieniłam jej z czasem, to tak - wtedy polecam/pożyczam książkę.
Nie mówiąc już o drobnym fakcie, że osoba która pierwszy raz zagląda na
grupę, wysyłając jednozdaniowy post, nie kwalifikuje się IMO jako
znajomy grupy, a tym samym szanse tej osoby na odesłanie do archiwum
rosną w zastraszającym tempie.

> w przeciwnym razie po co ta grupa???

Grupa dyskusyjna?
Do dyskusji AFAIK.
Dyskusji, a nie trybu dziś pytanie - dziś odpowiedź.
Podyskutujmy nad różnymi sposobami robienia zup cebulowych i czy pasuje
do takiej zupy cynamon w niewielkiej ilości albo czy grono szanowne
uważa, ze lepiej karmelizować cebulę dodając miód, czy też odczekać aż
sama się skarmelizuje, a jeśli czekać, to ile to mniej więcej trwa. I
czy lepsza do karmelizacji będzie patelnia o grubym dnie tzw. cygańska,
czy też może wręcz przeciwnie. A jakie odmiany cebuli wg was najlepiej
się sprawdzają...
Od groma Pana tych dyskusji bywa i po to właśnie jest grupa.

HEJ!

no to zacznijmy odpowiadać tak: "Encyklopedia PWN rok wyd. 1976 wydanie
trzecie poprawione, strona 191 akapit 2"
może będzie łatwiej


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2006-01-11 14:26:43

Temat: Re: zupa cebulowa
Od: "Auguro" <a...@w...peel> szukaj wiadomości tego autora

> Jeśli potrawa, która robię jest w mojej książce kucharskiej i nie
> zmieniłam jej z czasem, to tak - wtedy polecam/pożyczam książkę.

Jeszcze jedna uwaga. Sa książki Kuchnia Polska po 20 zł (tyle dałem w
Żabce.)

pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2006-01-11 14:30:34

Temat: Re: zupa cebulowa
Od: "Marek W." <U...@U...o.cUz.t.aU.UnosUpamU.UonUetU.UplU> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Jędrek" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:dq3129$jgk$1@news.onet.pl...
>
> Użytkownik "szymon" <s...@i...pl> napisał w wiadomości
> news:dq30ac$2sp$1@nemesis.news.tpi.pl...
> > mozecie polecic jakis fajny przepis?
>
> popatrz jakie to proste :
>
http://groups.google.pl/group/pl.rec.kuchnia/search?
group=pl.rec.kuchnia&q=zupa+cebulowa&qt_g=1
>
> trochę inicjatywy
>
> --
> Pozdrawiam
>
> Jędrek
>

W ramach inicjatywy polecam zastapić zwykłą cebule biała..cebula
czerwoną..kolor zupy bedzie inny :))

Marek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2006-01-11 15:27:08

Temat: Re: zupa cebulowa
Od: Marsjasz <m...@p...NOSPAM.neostrada.pl> szukaj wiadomości tego autora

Marek W. napisał(a):
> Użytkownik "Jędrek" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:dq3129$jgk$1@news.onet.pl...
>
>>Użytkownik "szymon" <s...@i...pl> napisał w wiadomości
>>news:dq30ac$2sp$1@nemesis.news.tpi.pl...
>>
>>>mozecie polecic jakis fajny przepis?
>>
>>popatrz jakie to proste :
>>
>
> http://groups.google.pl/group/pl.rec.kuchnia/search?
group=pl.rec.kuchnia&q=zupa+cebulowa&qt_g=1
>
>>trochę inicjatywy
>>
>>--
>>Pozdrawiam
>>
>>Jędrek
>>
>
>
> W ramach inicjatywy polecam zastapić zwykłą cebule biała..cebula
> czerwoną..kolor zupy bedzie inny :))
>
> Marek
>
>
a czosnkowa tez sie da ;)?
Marsjasz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2006-01-11 15:32:30

Temat: Re: zupa cebulowa
Od: "Kropelka" <k...@b...gmail.com> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "szymon" <s...@i...pl> napisał w wiadomości
news:dq30ac$2sp$1@nemesis.news.tpi.pl...
> mozecie polecic jakis fajny przepis?
>
>
Moja ukochana zupa cebulowa z karmelem

Cebuli obrac tyle objetosciowo ile garnek w ktorym chcesz ugotowac zupe.
Pokroic na tzn piorka. Podsmazyc na patelni na lekko zloty kolor.Przelozyc
do garnka i zalac rosolem (ew. woda plus kostka). Pogotowac chwile. W
miedzyczasie na patelnie wsypac troche cukru i skarmelizowac. Jak sie
rozpusci i troche zrumieni dolac z garnka troche wywaru i rozpuscic. Wlewac
do zupy stopniowo probujac. Zupa ogolnie jest slona ale z takim lekko
slodkim posmakiem. Ma cudowny zapach i naprawde jest pyszna.
Podawac z grzankami

Ilekroc ja robilam goscie podchodzili do niej z nieufnoscia a pozniej latali
do garnka po dokladki:-)




--
Pozdrawiam
Agnieszka

-=odpowiadajac usun blablabla =-


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 ... 4


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

camembert zapiekany
Przepis na randke!
Czym wyczyścić kratkę przeciwtłuszczową
proszę o przepis
ratunku golonka

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »