« poprzedni wątek | następny wątek » |
21. Data: 2006-01-11 19:21:59
Temat: Re: zupa cebulowa
Użytkownik "dzus" <d...@o...pl> napisał w wiadomości
news:dq3lm8$btf$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Użytkownik "Jędrek" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:dq3icq$h4a$1@news.onet.pl...
>>
>> Użytkownik "dzus" <d...@o...pl> napisał w wiadomości
>> news:dq3c34$aau$1@nemesis.news.tpi.pl...
>>>
>>> Użytkownik "Marek W."
>>> <U...@U...o.cUz.t.aU.UnosUpamU.UonUetU
.UplU> napisał w
>>> wiadomości news:dq3bji$chg$1@news.lublin.pl...
>>>>
>>>> Użytkownik "Marek W."
>>>> <U...@U...o.cUz.t.aU.UnosUpamU.UonUetU
.UplU> napisał w
>>>> wiadomości news:dq3b3b$c8c$1@news.lublin.pl...
>>>>> Marek
>>>>>
>>>>
>>>> ROSPUŚCIŁ..sorki..:)
>>>
>>> chyba jednak rozpuścił...sorki
>>
>> jeszcze dzisiaj gardłowałeś po co jest ta grupa i powinna służyć czemuś
>> specjalnemu, jak to ująłeś,
>> ... czy to właśnie ten Twój wątek specjalny ?
>> az
> przeczytaj dwa posty wstecz a nie jędrkuj się
ale robisz chłopie zamieszanie
az
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
22. Data: 2006-01-12 10:36:54
Temat: Re: zupa cebulowaMarek W. napisał(a):
[...]
> hmmm ale o czerwonym czosnku to nie słyszałem ...;(
Zobacz:
http://www.stevenfoster.com/photography/imageviews/A
llium%20sativum/4021005/images/Allium%20sativum.2802
0.jpg
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
23. Data: 2006-01-12 11:54:27
Temat: Re: zupa cebulowa
Użytkownik "JerzyN" <0...@m...pl> napisał w wiadomości
news:dq5bie$kev$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Marek W. napisał(a):
> [...]
> > hmmm ale o czerwonym czosnku to nie słyszałem ...;(
>
> Zobacz:
>
http://www.stevenfoster.com/photography/imageviews/A
llium%20sativum/4021005/images/Allium%20sativum.2802
0.jpg
> pozdr. Jerzy
Gites...
ale łon taki nieobrany..wiec sie chiba nie liczy taki...:>
M.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
24. Data: 2006-01-12 19:32:03
Temat: Re: zupa cebulowaMarek W. napisał(a):
> Gites...
>
> ale łon taki nieobrany..wiec sie chiba nie liczy taki...:>
Wrzuć w google "red+garlic".
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
25. Data: 2006-01-12 20:11:57
Temat: Re: zupa cebulowaJerzyN wrote:
> Marek W. napisał(a):
> > Gites...
>
>>
>> ale łon taki nieobrany..wiec sie chiba nie liczy taki...:>
>
>
> Wrzuć w google "red+garlic".
> pozdr. Jerzy
My wlasnie taki czosnek uprawiamy, nazywa sie Inchelium Red - jest
piekny, wielki, dorodny, kazdy zabek okryty rozowo-wisniowa skorka.
Nazwa czerwony czosnek pochodzi od koloru lupiny, nie samego czosnku.
zdjecie tu:
http://www.territorial-seed.com/stores/1/images/prod
uct_images/xg304.jpg
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
26. Data: 2006-01-12 20:17:20
Temat: Re: zupa cebulowaMagdalena Bassett napisał(a):
> JerzyN wrote:
>> Wrzuć w google "red+garlic".
> My wlasnie taki czosnek uprawiamy, nazywa sie Inchelium Red - jest
> piekny, wielki, dorodny, kazdy zabek okryty rozowo-wisniowa skorka.
> Nazwa czerwony czosnek pochodzi od koloru lupiny, nie samego czosnku.
[...]
Są i takie z nitkowatymi przebarwieniami, zgadzam się, ze nie do końca
czerwone.
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
27. Data: 2006-01-12 20:20:22
Temat: Re: zupa cebulowaJerzyN wrote:
> Marek W. napisał(a):
> > Gites...
>
>>
>> ale łon taki nieobrany..wiec sie chiba nie liczy taki...:>
>
>
> Wrzuć w google "red+garlic".
> pozdr. Jerzy
Zainspirowaliscie mnie. Dzis zupa cebulowa na obiad. Najpierw robie
rosol z koncowek skrzydelek, ktorych mi sie pol garnka nazbieralo.
Potem karmelizuje cebule na bardzo ciemny kolor (my tak lubimy). Dodaje
tez pozniej "spoconego" pora i szalotki.
Zalewam rosolem, dodaje ziol prowansalskich, i dusze na malym ogniu az
dojdzie, okolo 2 godziny. Dodaje sol, pieprz, maggi, sos sojowy, ocet
balsamiczny do smaku.Robie grzanki na patelni z dodatkiem masla, soli i
pieprzu. Ukladam je na dnie zaroodpornych kubkow do zupy, zalewam zupa,
ukladam na wierzchu plastry starego sera i zapiekam, az ser zacznie sie
brazowic.
Podaje z salata z vinaigrette z octem balsamicznym.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
28. Data: 2006-01-12 20:27:36
Temat: Re: zupa cebulowaJerzyN wrote:
> Magdalena Bassett napisał(a):
>
>> JerzyN wrote:
>>
>>> Wrzuć w google "red+garlic".
>
>
>> My wlasnie taki czosnek uprawiamy, nazywa sie Inchelium Red - jest
>> piekny, wielki, dorodny, kazdy zabek okryty rozowo-wisniowa skorka.
>> Nazwa czerwony czosnek pochodzi od koloru lupiny, nie samego czosnku.
>
> [...]
>
>
> Są i takie z nitkowatymi przebarwieniami, zgadzam się, ze nie do końca
> czerwone.
> pozdr. Jerzy
Spojrz na te piekne czosnki - ja sie nimi zachwycam. My uprawiamy kilka
gatunkow, wszystkie czerwone, oprocz elephant garlic, ktory w koncu nie
jest czosnkiem, ale dobrze sie sprzedaje :)
http://www.seedsofchange.com/garden_center/browse_ca
tegory.asp?category_id=387&UID=
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
29. Data: 2006-01-12 21:02:43
Temat: Re: zupa cebulowa
Użytkownik "JerzyN" <0...@m...pl> napisał w wiadomości
news:dq6atr$6ck$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Marek W. napisał(a):
> > Gites...
> >
> > ale łon taki nieobrany..wiec sie chiba nie liczy taki...:>
>
> Wrzuć w google "red+garlic".
> pozdr. Jerzy
Wrzuciłem...i niestety łupinki są czerwonawe w róznym stopniu...
ale zeby był uczciwie czerwony to niema..
Pozdr. Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
30. Data: 2006-01-13 21:20:38
Temat: Re: zupa cebulowa
Użytkownik "szymon" <s...@i...pl> napisał w wiadomości
news:dq30ac$2sp$1@nemesis.news.tpi.pl...
> mozecie polecic jakis fajny przepis?
>
pokrojone w kostke 2 lub 3 srednie cebule zrumienic na masle ,750 ml wody
zagotowac z kostka rosolowa, wrzucic cebule ,kromke chleba, gotowac 10 min,
a nastepnie zmiksowac(koniecznie) powstanie swietna zupa-krem
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |