« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-11-03 14:50:34
Temat: zupa czosnkowaWitam, jadłem kiedyś coś takiego w górach i sie zastanawiam jak to zrobić .
Jakieś pomysły ?? :)
--
Czaszek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-11-03 14:54:15
Temat: Re: zupa czosnkowa
Użytkownik "Czaszek" <c...@N...pl> napisał w wiadomości
news:cmar92$38d$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam, jadłem kiedyś coś takiego w górach i sie zastanawiam jak to zrobić
.
> Jakieś pomysły ?? :)
>
Składniki:
- 1 cebula
- 2 jajka
- 1 łyżka oleju
- 4 ząbki czosnku
- 1 kostka bulionu wołowego (lub litr domowego rosołu)
- 1 mały okrągły bochenek chleba
- wegeta
- sól
Sposób przyrządzania:
Odkrój wierzch chleba i wybierz miękisz. Cebulę i posiekany czosnek zeszklij
na oleju. Wlej litr wody, gdy zacznie wrzeć, włóż kostkę bulionową. Przypraw
solą i wegetą. Dodaj kilka łyżek miękiszu chleba, wbij jajka. Zupę od razu
zmiksuj, aby jajka się nie ścięły. Podawaj w chlebie
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-03 15:00:39
Temat: Re: zupa czosnkowa
> Odkrój wierzch chleba i wybierz miękisz. Cebulę i posiekany czosnek
> zeszklij na oleju. Wlej litr wody, gdy zacznie wrzeć, włóż kostkę
> bulionową. Przypraw solą i wegetą. Dodaj kilka łyżek miękiszu chleba,
> wbij jajka. Zupę od razu zmiksuj, aby jajka się nie ścięły. Podawaj w
> chlebie
Super, dzięki :)
a myśmy sie zastanawiali jak to zrobić :)
--
Czaszek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-03 15:26:17
Temat: Re: zupa czosnkowa
Użytkownik "Czaszek" <c...@N...pl> napisał w wiadomości
news:cmar92$38d$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam, jadłem kiedyś coś takiego w górach i sie zastanawiam jak to zrobić
.
> Jakieś pomysły ?? :)
>
Takie tez znazlem
Zupa czosnkowa - ostra jazda :: Jak zwykle, dzięki kompilacji kilku
znalezionych w internecie przepisów i tego co akurat było pod ręka powstał
przepis na diabelską zupę czosnkowa, o urzekającym, niepokojacym,
wypalającym smaku i niepowtarzalnym aromacie czosnku :) Produkcja tego
specyjału jest banalna...
Składniki:
- 2 główki czosnku polskiego (bo ostrzejrzy od jego wschodniego brata)
- 1 pomidor
- 1 duza lub 2 małe cebule
- nać pietruszki
- litr wywaru z warzyw lub ewentualnie bulion z kostki
- olej
- pieprz, sól, przyprawy ostre (np. pieprz cayenne, kwintesencja słabego
przy nim chilli)
Cebulę siekamy drobno i wrzucamy na olej na patelnię aż się zeszkli. Na
chwilę przed zdjęciem z ognia dorzucamy 1/3 drobno posiekanego czosnku oraz
w drobno pokrojony, obrany ze skóry pomidor. Chwilę smażymy. Tymczasem do
bulionu wrzucamy 2/3 posiekanego czosnku, przekładamy to co na patelni,
przyprawiamy pieprzem i solą i gotujamy razem 20 minut. 3/3 czosnku dodajemy
na 5 minut prze dkońcem gotowania. Najlepiej tę cześć czosnku przecisnąć.
Podawać gorące! :)
Można podac "na grzance" i z wtartym serem żółtym, można podac z jajkiem. Ja
jednak lubię tą zupę "solo". :)
Inne przepisy znalezione w sieci:
Ekstremalna zupa czosnkowa:
http://pesto.art.pl/kuchnia/zupy/zupa_czosnkowa.php
Kamis - Zupa czosnkowa francuska
http://www.kamis.pl/x.pro/ModRecipes/ShowRecipe/14/
juras
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-03 17:57:38
Temat: Re: zupa czosnkowato chyba przepis z dodatku kulinarnego do gazety wyborczej, prawda ?? ;p
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-03 18:30:45
Temat: Re: zupa czosnkowa
Ja robie taki krem czosnkowy:
3 glowki czosnku + 1 zabek
2 ziemniaki
4 szalotki
1 por
3-4 szklanki mocnego rosolu
majeranek, sol, pieprz
1 zoltko
1/4 szklanki smietanki
1 lyzka masla
3 glowki czosnku sciac na tyle, zeby wyeksponowac konce zabkow. Zawinac w folie
i upiec w goracym piecu az bardzo miekkie. W tym samym czasie upiec dwa
ziemniaki w mundurkach, tez zawiniete w folie - ziemniaki mozna pokroic na
cwiartki, zeby sie szybciej piekly.
W garnku zeszklic drobno posiekane szalotki i biala koncowke jednego grubego
pora pokrojona w krazki. Dodac rosol, wycisnac upieczony czosnek i dodac do
zupy, obrac ziemniaki, rozbic widelcem i dodac do zupy. Dodac plaska lyzeczke
majeranku, troche soli i pieprzu, i gotowac na malym ogniu 15 minut. Odcedzic
zupe przez sito, i przetrzec albo zmielic w blenderze z polowa plynu. Przelac
do garnka pozostaly plyn, i cala przetarta czy zmielona reszte i doprowadzic do
wrzenia na malym ogniu. Zmieszac zoltko z smietanka i dodac do tego pol
szklanki zupy, wymieszac. Zdjac zupe z ognia, dodac mieszanke smietanowo
jajeczna i dokladnie wymieszac. Nie gotowac, bo zoltko sie zwazy. Doprawic do
smaku. Podac zupe z groszkiem ptysiowym podsmazonym na patelni na masle z
pokrojonym zabkiem czosnku.
Jest to bardzo blada zupa, wiec wyglada ladnie podana w ciemnych miseczkach czy
talerzach, czy w wydrazonym chlebie.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-03 19:05:48
Temat: Re: zupa czosnkowa
Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@o...com> napisał w wiadomości
news:418923D4.AFADA2BB@olypen.com...
>
> Ja robie taki krem czosnkowy:
> 3 glowki czosnku + 1 zabek
Ten jeden ząbek to chyba koronka, co się rozpadła ze starości!
;-PPP
Rysia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-04 08:16:37
Temat: Re: zupa czosnkowaW: cmata9$eco$...@a...news.tpi.pl,
Od: juras <j...@m...ru>
Było:
> Użytkownik "Czaszek" <c...@N...pl> napisał w wiadomości
> news:cmar92$38d$1@atlantis.news.tpi.pl...
> ...
> Cebulę siekamy drobno i wrzucamy na olej na patelnię aż się zeszkli.
> Na chwilę przed zdjęciem z ognia dorzucamy 1/3 drobno posiekanego
> czosnku oraz w drobno pokrojony, obrany ze skóry pomidor. Chwilę
> smażymy. Tymczasem do bulionu wrzucamy 2/3 posiekanego czosnku,
> przekładamy to co na patelni, przyprawiamy pieprzem i solą i gotujamy
> razem 20 minut. 3/3 czosnku dodajemy na 5 minut prze dkońcem
> gotowania. Najlepiej tę cześć czosnku przecisnąć. Podawać gorące! :)
1/3 + 2/3 + 3/3 = 6/3 = 2
33% + 66% + 100% = 200%
<lol>
Ale zupę zrobiłem już będzie na obiad, nareszcie jakaś odmiana po rosołach i
pomidorowej :-)
--
----------------------------------------------------
--------
Przy odpowiedzi na priv proszę usunąć oczywiste 2 nadwyżki tekstu
----------------------------------------------------
--------
Sławek SWP
---------------------------------------------------
Ekspert to człowiek, który przestał myśleć - on wie :-)
Zajrzyj na : http://teampoland.republika.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-04 09:57:10
Temat: Re: zupa czosnkowa
Użytkownik Egon Olsen <e...@c...chello.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:cmarfc$499$...@a...news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Czaszek" <c...@N...pl> napisał w wiadomości
> news:cmar92$38d$1@atlantis.news.tpi.pl...
> > Witam, jadłem kiedyś coś takiego w górach i sie zastanawiam jak to
zrobić
> .
> > Jakieś pomysły ?? :)
> >
> Składniki:
> - 1 cebula
> - 2 jajka
> - 1 łyżka oleju
> - 4 ząbki czosnku
> - 1 kostka bulionu wołowego (lub litr domowego rosołu)
> - 1 mały okrągły bochenek chleba
(ciach)
to ma szanse byc bardzo dobre! Oj dobre....
szukalam "tego" przepisu od czasu gdy jadalam w Janeczce w Falenicy tylko
zupe czosnkowa w chlebie....a kucharz powiedzial ze w zyciu nie zdradzi skad
ten smak....analizowalam...wyszlo mi ze to to...MAM cie cwany kucharzu...juz
mi nie jestes potrzebny Ty i ta Twoja Janeczka!
dzieki....tak mniej wiecej to mialo wlasnie wygladac po moich analizach z J.
agataw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-04 10:45:04
Temat: Re: zupa czosnkowa
Użytkownik "Agata" <a...@g...com.pl> napisał w wiadomości
news:cmctu6$18nt$1@mamut1.aster.pl...
>
>
> dzieki....tak mniej wiecej to mialo wlasnie wygladac po moich analizach z
J.
> agataw
>
Smacznego :) jak zrobisz to podziel się wrażeniami :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |