« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-09-21 07:48:17
Temat: zupa gulaszowaZachcialo mi sie zupy gulaszowej. W komputrze mi cos wysiadlo albo nie
wiem co ale google ani mniamnim ani wiele innych stron sie nie otwiera
:(. Kto poratuje mnie jakims mniej wiecej przepisem co powinno sie w
takiej zupie oprocz miesa znalezc?
--
+++++++++++++++++++++++++++++++
Justyna - walkie!
http://walkie.cegla.art.pl
Nawet ząb bywa wstawiony!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-09-21 08:15:30
Temat: Re: zupa gulaszowawalkie! <walkie_precz_ze_spamem@wroclaw_tu_cos_do_wywalenia.
net.pl>
wrote:
> Zachcialo mi sie zupy gulaszowej. W komputrze mi cos wysiadlo albo nie
> wiem co ale google ani mniamnim ani wiele innych stron sie nie otwiera
> :(. Kto poratuje mnie jakims mniej wiecej przepisem co powinno sie w
> takiej zupie oprocz miesa znalezc?
Wegierski "gulyas" - gesta zupa, z kawalkami wolowiny, podawana jako
samodzielne danie. U nas, w Austrii, Niemczech, Czechach to "zupa
gulaszowa".
Wegierski "gulyas leves", doslownie "zupa gulaszowa", to podobna
potrawa, tyle ze rzadsza.
"Hamisgulyas leves" - falszywa zupa gulaszowa -- rzadka zupa z papryka,
na kosciach.
Zupa gulaszowa poza Wegrami, to zwykle dosc ostra zageszczana maka zupa
z dodatkiem papryki i z kawalkami miesa, niewiele majaca wspolnego z
prawdfziwym gulaszem. U nas ostatnio znana jako "bogracz" od "bogracs
gulyas" czyli gulasz z kociolka.
Gulasz wegierski (bogracs gulyas)
1 kg wolowiny bez kosci
80 g smalcu
300 g cebuli
20 g papryki w proszku
sol, pieprz, kminek, czosnek
1 kg ziemniakow z takiego gatunku, ktory sie nie rozgotowuje
140 g papryki w strakach
60 g pomidorow
80 g maki, jedno jajko i odrobina soli na kluseczki csipetke
Mieso pokrajac w kostke. Cebule drobno posiekac i podsmazyc na zloto na
smalcu.
Teraz wazne: garnek zdejmujemy na chwile z ognia i z podsmazona cebula
mieszamy papryke w proszku, uwazajac, by sie nie przypalila i zachowala
kolor. Ta czynnosc jest jedna z podstawowych w kuchni wegierskiej.
Dodajemy mieso, solimy i dalej smazymy. Kiedy mieso jest obsmazone i
pusci sos dodajemy kminku, drobno posiekanego czosnku dolewamy odrobine
wody i dusimy pod przykryciem na malym ogniu, regularnie mieszajc i
dodajac odrobine wody w razie potrzeby. Mieso nie ma sie gotowac w
wodzie, ale dusic w gestym sosie.
Tymczasem kroimy w kostke ziemniaki, kroimy papryke i pomidory,
zagniatamy ciasto na kluseczki i walkujemy je do ok. 2 mm. grubosci.
Teraz nastepna wazna czynnosc: kiedy mieso jest juz prawie gotowe,
zdejmujemy pokrywke i pozwalamy odparowac calej wodzie. Wrzucamy
ziemniaki i samzymy je w pozostalym tluszczu z miesem, az sie zrobia
szkliste. Zalewamy woda, taka iloscia, zeby uzyskac gesta zupe,
dodajemy pomidory i papryke i gotujemy. Tymczasem z ciasta urywamy
palcami kawaleczki wielkosci malego paznokcia. Kiedy ziemniaki sa gotowe
wrzucamy kuseczki wprost do zupy i gotujemy az wyplyna.
Gulasz segedynski -- dodaje sie tylko 70 dkg ziemniakow oraz 25 dkg
warzyw (marchewka, pietruszka, seler) pokrajanych w kostke.
Gulasz z Alfoeld -- jak segedynski, ale bez kluseczek csipetke
Gulasz serbski -- jak bogracs gulyas, ale tylko 60 dkg ziemniakow i 60
dkg posiekanej kapusty wloskiej
Gulasz fasolowy (babgulyas) -- jak bogracsgulyas, ale bez ziemniakow i
bez kminku. Razem z miesem gotujemy 35 dkg fasoli
Gulasz jagniecy (birkagulyas) -- uzyc 1,5 kg miesa jagniecego z koscia,
na koncu dodac do samku czerwonego wina
Gulasz a la Czango (Csangogulyas) -- zamiast kartofli dodaje sie 60 dkg
kwasnej kapusty, zamiat csipetke 60 dkg ryzu i na koniec doprawia 200 ml
kwasnej smietany
Gulasz baciarski (Betyargulyas)zamist surowej wolowiny uzywa sie miesa
wedzonego wieprzowego lub wolowego
Likoczanski gulasz wieprzowy -- daje sie mniej smalcu, uzywa wieprzowiny
i zamiast csipetke makaron nitki. Na wydaniu zaprawia kwasna smietana i
dosmacza odrobina cytryny.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-21 08:40:27
Temat: Re: zupa gulaszowaUżytkownik Wladyslaw Los napisał:
/ciach/
Dziekuje Ci bardzo Wladyslawie, na pewno wykorzystam Twoje informacje w
przygotowaniu dzisiejszego obiadu :-). Zobaczymy Ci mi wyjdzie :-)
--
+++++++++++++++++++++++++++++++
Justyna - walkie!
http://walkie.cegla.art.pl
Nawet ząb bywa wstawiony!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |