Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia zupa gulaszowa

Grupy

Szukaj w grupach

 

zupa gulaszowa

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-09-21 07:48:17

Temat: zupa gulaszowa
Od: "walkie!" <walkie_precz_ze_spamem@wroclaw_tu_cos_do_wywalenia.net.pl> szukaj wiadomości tego autora

Zachcialo mi sie zupy gulaszowej. W komputrze mi cos wysiadlo albo nie
wiem co ale google ani mniamnim ani wiele innych stron sie nie otwiera
:(. Kto poratuje mnie jakims mniej wiecej przepisem co powinno sie w
takiej zupie oprocz miesa znalezc?
--
+++++++++++++++++++++++++++++++
Justyna - walkie!
http://walkie.cegla.art.pl
Nawet ząb bywa wstawiony!

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-09-21 08:15:30

Temat: Re: zupa gulaszowa
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

walkie! <walkie_precz_ze_spamem@wroclaw_tu_cos_do_wywalenia.
net.pl>
wrote:

> Zachcialo mi sie zupy gulaszowej. W komputrze mi cos wysiadlo albo nie
> wiem co ale google ani mniamnim ani wiele innych stron sie nie otwiera
> :(. Kto poratuje mnie jakims mniej wiecej przepisem co powinno sie w
> takiej zupie oprocz miesa znalezc?


Wegierski "gulyas" - gesta zupa, z kawalkami wolowiny, podawana jako
samodzielne danie. U nas, w Austrii, Niemczech, Czechach to "zupa
gulaszowa".
Wegierski "gulyas leves", doslownie "zupa gulaszowa", to podobna
potrawa, tyle ze rzadsza.
"Hamisgulyas leves" - falszywa zupa gulaszowa -- rzadka zupa z papryka,
na kosciach.

Zupa gulaszowa poza Wegrami, to zwykle dosc ostra zageszczana maka zupa
z dodatkiem papryki i z kawalkami miesa, niewiele majaca wspolnego z
prawdfziwym gulaszem. U nas ostatnio znana jako "bogracz" od "bogracs
gulyas" czyli gulasz z kociolka.

Gulasz wegierski (bogracs gulyas)

1 kg wolowiny bez kosci
80 g smalcu
300 g cebuli
20 g papryki w proszku
sol, pieprz, kminek, czosnek
1 kg ziemniakow z takiego gatunku, ktory sie nie rozgotowuje
140 g papryki w strakach
60 g pomidorow

80 g maki, jedno jajko i odrobina soli na kluseczki csipetke

Mieso pokrajac w kostke. Cebule drobno posiekac i podsmazyc na zloto na
smalcu.
Teraz wazne: garnek zdejmujemy na chwile z ognia i z podsmazona cebula
mieszamy papryke w proszku, uwazajac, by sie nie przypalila i zachowala
kolor. Ta czynnosc jest jedna z podstawowych w kuchni wegierskiej.
Dodajemy mieso, solimy i dalej smazymy. Kiedy mieso jest obsmazone i
pusci sos dodajemy kminku, drobno posiekanego czosnku dolewamy odrobine
wody i dusimy pod przykryciem na malym ogniu, regularnie mieszajc i
dodajac odrobine wody w razie potrzeby. Mieso nie ma sie gotowac w
wodzie, ale dusic w gestym sosie.
Tymczasem kroimy w kostke ziemniaki, kroimy papryke i pomidory,
zagniatamy ciasto na kluseczki i walkujemy je do ok. 2 mm. grubosci.

Teraz nastepna wazna czynnosc: kiedy mieso jest juz prawie gotowe,
zdejmujemy pokrywke i pozwalamy odparowac calej wodzie. Wrzucamy
ziemniaki i samzymy je w pozostalym tluszczu z miesem, az sie zrobia
szkliste. Zalewamy woda, taka iloscia, zeby uzyskac gesta zupe,
dodajemy pomidory i papryke i gotujemy. Tymczasem z ciasta urywamy
palcami kawaleczki wielkosci malego paznokcia. Kiedy ziemniaki sa gotowe
wrzucamy kuseczki wprost do zupy i gotujemy az wyplyna.

Gulasz segedynski -- dodaje sie tylko 70 dkg ziemniakow oraz 25 dkg
warzyw (marchewka, pietruszka, seler) pokrajanych w kostke.
Gulasz z Alfoeld -- jak segedynski, ale bez kluseczek csipetke
Gulasz serbski -- jak bogracs gulyas, ale tylko 60 dkg ziemniakow i 60
dkg posiekanej kapusty wloskiej
Gulasz fasolowy (babgulyas) -- jak bogracsgulyas, ale bez ziemniakow i
bez kminku. Razem z miesem gotujemy 35 dkg fasoli
Gulasz jagniecy (birkagulyas) -- uzyc 1,5 kg miesa jagniecego z koscia,
na koncu dodac do samku czerwonego wina
Gulasz a la Czango (Csangogulyas) -- zamiast kartofli dodaje sie 60 dkg
kwasnej kapusty, zamiat csipetke 60 dkg ryzu i na koniec doprawia 200 ml
kwasnej smietany
Gulasz baciarski (Betyargulyas)zamist surowej wolowiny uzywa sie miesa
wedzonego wieprzowego lub wolowego
Likoczanski gulasz wieprzowy -- daje sie mniej smalcu, uzywa wieprzowiny
i zamiast csipetke makaron nitki. Na wydaniu zaprawia kwasna smietana i
dosmacza odrobina cytryny.

Wladyslaw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-09-21 08:40:27

Temat: Re: zupa gulaszowa
Od: "walkie!" <walkie_precz_ze_spamem@wroclaw_tu_cos_do_wywalenia.net.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Wladyslaw Los napisał:
/ciach/
Dziekuje Ci bardzo Wladyslawie, na pewno wykorzystam Twoje informacje w
przygotowaniu dzisiejszego obiadu :-). Zobaczymy Ci mi wyjdzie :-)

--
+++++++++++++++++++++++++++++++
Justyna - walkie!
http://walkie.cegla.art.pl
Nawet ząb bywa wstawiony!

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

ocet bialy, ocet czerwony (winny)
Olej z orzechow laskowych
co do gołąbków?
Ryżowo-irysowe szyszki
orzechy w miodzie

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »