« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2017-04-10 19:58:45
Temat: Re: Różne żołądki - Europa dwóch prędkościW dniu 2017-04-10 o 16:36, Waldemar pisze:
> Am 10.04.2017 um 16:10 schrieb Animka:
>> W dniu 2017-04-10 o 12:13, Waldemar pisze:
>>> W polskiej marmoladzie przez całe lata dominującym składnikiem był burak
>>> czerwony i jakoś nikt nie protestował. Tylko jak gdzieś na papierze jest
>>> napisane, to zaraz larum i do kos...
>>
>> Gdzie widziałeś marmoladę z buraków. Gdzie kupowałeś?
>
> Nie pamiętam. Chyba w Szwecji. Ale są przepisy w sieci na marmolady
> własnego sumptu. Marchewkową jadłem w Danii, też niezła.
>
> Tu masz na dzień dobry, co znalazłem:
> http://pomarancza.blox.pl/2009/07/Dzem-z-burakow.htm
l
Dzięki. Jestem po prostu zaskoczona, że z buraków można też zrobić dżem.
Po prostu komuś to smakuje, więc robi.
--
animka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2017-04-10 20:00:50
Temat: Re: Różne żołądki - Europa dwóch prędkościW dniu 2017-04-10 o 17:28, stefan pisze:
> W dniu 2017-04-10 o 16:10, Animka pisze:
>> W dniu 2017-04-10 o 12:13, Waldemar pisze:
>>> W polskiej marmoladzie przez całe lata dominującym składnikiem był burak
>>> czerwony i jakoś nikt nie protestował. Tylko jak gdzieś na papierze jest
>>> napisane, to zaraz larum i do kos...
>>
>> Gdzie widziałeś marmoladę z buraków. Gdzie kupowałeś?
>>
> W latach 60-tych w sklepie PSS Społem przy ul. Zwierzynieckiej w
> Krakowie :).
> Poważnie. Przez wiele lat przechowywałem etykietę - chyba to było z
> Tymbarku albo z Tarnowa, już nie pamiętam...
Może to była ćwikła, a nie dżem tylko już nie pamiętasz? :-)
--
animka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2017-04-10 20:03:36
Temat: Re: Różne żołądki - Europa dwóch prędkościW dniu 2017-04-10 o 17:38, Waldemar pisze:
> Am 10.04.2017 um 16:10 schrieb Animka:
>> W dniu 2017-04-10 o 12:13, Waldemar pisze:
>>> W polskiej marmoladzie przez całe lata dominującym składnikiem był burak
>>> czerwony i jakoś nikt nie protestował. Tylko jak gdzieś na papierze jest
>>> napisane, to zaraz larum i do kos...
>>
>> Gdzie widziałeś marmoladę z buraków. Gdzie kupowałeś?
>
> Aha, marmolada w blokach, którą można było kupic w latach 60tych i
> 70tych miała też buraki w składzie. Na skrzyni była etykieta ;-)
A to ciekawe :-) Lubiłam taką marmoladę i ją jadałam. Myślałam, że ona
jest z jabłek.
--
animka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2017-04-10 20:22:35
Temat: Re: Różne żołądki - Europa dwóch prędkościAnimka pisze:
>>>> W polskiej marmoladzie przez całe lata dominującym składnikiem
>>>> był burak czerwony i jakoś nikt nie protestował. Tylko jak
>>>> gdzieś na papierze jest napisane, to zaraz larum i do kos...
>>> Gdzie widziałeś marmoladę z buraków. Gdzie kupowałeś?
>> Aha, marmolada w blokach, którą można było kupic w latach 60tych
>> i 70tych miała też buraki w składzie. Na skrzyni była etykieta ;-)
>
> A to ciekawe :-) Lubiłam taką marmoladę i ją jadałam. Myślałam,
> że ona jest z jabłek.
Tran z wieloryba, a salami z osła.
Jarek
--
Złapał dziadek kurcze blade
Zrobię z ciebie marmoladę
Marmolada lepsza z jabłka
Powiedziała trzeźwo babka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2017-04-10 21:03:32
Temat: Re: Różne żołądki - Europa dwóch prędkościW dniu 2017-04-10 o 20:00, Animka pisze:
> W dniu 2017-04-10 o 17:28, stefan pisze:
>> W dniu 2017-04-10 o 16:10, Animka pisze:
>>> W dniu 2017-04-10 o 12:13, Waldemar pisze:
>>>> W polskiej marmoladzie przez całe lata dominującym składnikiem był
>>>> burak
>>>> czerwony i jakoś nikt nie protestował. Tylko jak gdzieś na papierze
>>>> jest
>>>> napisane, to zaraz larum i do kos...
>>>
>>> Gdzie widziałeś marmoladę z buraków. Gdzie kupowałeś?
>>>
>> W latach 60-tych w sklepie PSS Społem przy ul. Zwierzynieckiej w
>> Krakowie :).
>> Poważnie. Przez wiele lat przechowywałem etykietę - chyba to było z
>> Tymbarku albo z Tarnowa, już nie pamiętam...
>
> Może to była ćwikła, a nie dżem tylko już nie pamiętasz? :-)
>
>
>
to jeszcze pamiętam, takie duże bloki owinięte pergaminem z wbitym
potężnym nożem - była dość twarda...
pozdr
Stefan
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2017-04-10 22:19:36
Temat: Re: Różne żołądki - Europa dwóch prędkościW dniu 10.04.2017 o 17:48, Jarosław Sokołowski pisze:
> Być może nawet był zapis cenzorski na buraka na
> etykiecie.
Teraz zapis może być na sok z buraka.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2017-04-10 22:21:40
Temat: Re: Różne żołądki - Europa dwóch prędkościW dniu 10.04.2017 o 12:13, Waldemar pisze:
> Am 10.04.2017 um 12:06 schrieb Wiesiaczek:
>
>> W razie potrzeby legalizacji wprowadza się rozporządzenie, ze ślimak
>> jest rybą a marchewka owocem i koncerny już sprzedają je legalnie.
>> Prawda jakie to proste? :D
>
> to nie całkiem tak, ale trochę ;-)
>
> Z marchewką jest to tak, że tylko w jednym przypadku jest ona owocem
> (burak zresztą też): jako składnik dżemów i konfitur. Po prostu od lat
> jest ustanowione, że dżemy i konfitury mają być robione z owoców.
> Ponieważ np w krajach skandynawskich marchewka i buraki są składnikami
> niektórych dżemów, wprowadzono tą klauzulę. W polskiej marmoladzie
> przez całe lata dominującym składnikiem był burak czerwony i jakoś
> nikt nie protestował. Tylko jak gdzieś na papierze jest napisane, to
> zaraz larum i do kos...
>
> O ślimakach nie wiem, nie chce mi się szukać rozporządzenia.
To urban legend o tym ślimaku. Ślimak jest zakwalifikowany (słusznie)
jako zwierzę akwakultury, to wszystko.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2017-04-10 22:23:34
Temat: Re: Różne żołądki - Europa dwóch prędkościW dniu 2017-04-10 o 20:22, Jarosław Sokołowski pisze:
> Animka pisze:
>
>>>>> W polskiej marmoladzie przez całe lata dominującym składnikiem
>>>>> był burak czerwony i jakoś nikt nie protestował. Tylko jak
>>>>> gdzieś na papierze jest napisane, to zaraz larum i do kos...
>>>> Gdzie widziałeś marmoladę z buraków. Gdzie kupowałeś?
>>> Aha, marmolada w blokach, którą można było kupic w latach 60tych
>>> i 70tych miała też buraki w składzie. Na skrzyni była etykieta ;-)
>>
>> A to ciekawe :-) Lubiłam taką marmoladę i ją jadałam. Myślałam,
>> że ona jest z jabłek.
>
> Tran z wieloryba, a salami z osła.
Prawda czy fałsz?
Kiedyś mamusia karmiła mnie łyżką tranu. Taki trend wtedy był. Nawet nie
protestowałam, ale z czego był ten tran faktycznie to do dzisiaj nie wiem.
--
animka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2017-04-10 22:25:52
Temat: Re: Różne żołądki - Europa dwóch prędkościW dniu 2017-04-10 o 21:03, stefan pisze:
> W dniu 2017-04-10 o 20:00, Animka pisze:
>> W dniu 2017-04-10 o 17:28, stefan pisze:
>>> W dniu 2017-04-10 o 16:10, Animka pisze:
>>>> W dniu 2017-04-10 o 12:13, Waldemar pisze:
>>>>> W polskiej marmoladzie przez całe lata dominującym składnikiem był
>>>>> burak
>>>>> czerwony i jakoś nikt nie protestował. Tylko jak gdzieś na papierze
>>>>> jest
>>>>> napisane, to zaraz larum i do kos...
>>>>
>>>> Gdzie widziałeś marmoladę z buraków. Gdzie kupowałeś?
>>>>
>>> W latach 60-tych w sklepie PSS Społem przy ul. Zwierzynieckiej w
>>> Krakowie :).
>>> Poważnie. Przez wiele lat przechowywałem etykietę - chyba to było z
>>> Tymbarku albo z Tarnowa, już nie pamiętam...
>>
>> Może to była ćwikła, a nie dżem tylko już nie pamiętasz? :-)
>>
>>
>>
> to jeszcze pamiętam, takie duże bloki owinięte pergaminem z wbitym
> potężnym nożem - była dość twarda...
No to taką i ja pamiętam.
--
animka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2017-04-10 23:42:40
Temat: Re: Różne żołądki - Europa dwóch prędkościPani Ewa napisała:
>> Być może nawet był zapis cenzorski na buraka na etykiecie.
>
> Teraz zapis może być na sok z buraka.
Teraz to w ogóle obowiązuje całkiem inna etykieta.
--
Jarek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |