« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2014-02-07 14:28:03
Temat: Ryz idealny Joli L-LNauczyla mnie kolezanka z Bangladeszu :
Ryz typu basmati - ziarna dlugie i waskie. Pol szklanki suchego na osobe.
Nie potrzebuje soli , jest wystarczajaco aromatyczny bez.
Ryz przeplukac. Do malutkiego rondelka wrzucic szklanke ryzu i dodac wody tyle , aby
wystawala ponad powierzchnie ryzu na grubosc palca wskazujacego, ani mniej, ani
wiecej. Zakryc dobrze dopasowana pokrywka, zagotowac i natychmast zmniejszyc gaz na
najmniejszy.Nie ma sie gotowac tylko wchlaniac. Po 20 minutach jest gotowy.Ryz
idealny.
Pewnie u kazdego ten minimalny palnik jest inny ale powtarzalnosc czyni mistrza. Ryz
jest dobry kiedy jest juz miekki ale nie jest ani mokry ani tez za suchy no i
oczywiscie sypki jak go poruszysz widelcem.
Wersja alternatywna na mojej kuchence : od razu wstawic przykryty ryz na minimalne
ustawienie i wtedy 25 min.
Dobrze jest odstawic taki ugotowany i przykryty ryz na 10 min zanim wyladuje na
talerzu.
Zachecam do sprobowania. Nigdy wiecej nie bedziecie chcieli powrocic do gotowania
metoda duzej ilosci wody bo caly smak i aromat zostaje wylany z woda. I nawet sol mu
nie pomoze.
Pozdrawiam serdecznie wszystkich przyjaciol
Jola L-L
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2014-02-07 14:32:10
Temat: Re: Ryz idealny Joli L-LUzytkownik <j...@g...com> napisal w wiadomosci
news:1f89eeed-25a2-47f2-90d0-df92194b3283@googlegrou
ps.com...
> Nauczyla mnie kolezanka z Bangladeszu :
> Ryz typu basmati - ziarna dlugie i waskie. /.//> Pozdrawiam serdecznie
> wszystkich przyjaciol
> Jola L-L
==============
Jola !!! :-)*
bp
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2014-02-08 00:37:59
Temat: Re: Ryz idealny Joli L-LDnia Fri, 7 Feb 2014 05:28:03 -0800 (PST), j...@g...com napisał(a):
> Ryz przeplukac. Do malutkiego rondelka wrzucic szklanke ryzu i dodac wody tyle ,
aby wystawala ponad powierzchnie ryzu na grubosc palca wskazujacego, ani mniej, ani
wiecej. Zakryc dobrze dopasowana pokrywka, zagotowac i natychmast zmniejszyc gaz na
najmniejszy.Nie ma sie gotowac tylko wchlaniac. Po 20 minutach jest gotowy.Ryz
idealny.
Bzdura. Ryż wsypuje się do wrzątku albo zalewa wrzatkiem i do czasu
zagotowania miesza, aby nie przywarł. Po zagotowaniu - owszem, 20 minut na
minigrzaniu. Ja wkładam do piekarnika - pisałam. Zwykła, rutynowa
procedura, zaraz tam ideał...
--
XL
"Świat Amerykanina jest tak wielki jak jego gazeta. " A. Einstein
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2014-02-08 01:28:18
Temat: Re: Ryz idealny Joli L-LW dniu 08.02.2014 00:37, Ikselka pisze:
> Bzdura. Ryż wsypuje się do wrzątku albo zalewa wrzatkiem i do czasu
> zagotowania miesza, aby nie przywarł. Po zagotowaniu - owszem, 20 minut na
> minigrzaniu. Ja wkładam do piekarnika - pisałam. Zwykła, rutynowa
> procedura, zaraz tam ideał...
>
Ixi czy Ty z a w s z e musisz mieć ostatnie słowo?
--
Pozdrówki
Anai
*** MóJ SŁitAśNy TofFanY BloGasEk: http://kuchniaanai.blogspot.com/ ***
~*~ Moje słit focie: http://infobot.pl/r/26aE *
http://annamagdalenape.deviantart.com/gallery/ ~*~
"Jesteśmy tylko szczególnie zaawansowaną w rozwoju odmianą małp na
niezbyt ważnej planecie, krążącej wokół całkiem przeciętnego Słońca. (S.
Hawking)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2014-02-08 01:34:04
Temat: Re: Ryz idealny Joli L-LW dniu 2014-02-08 01:28, Anai pisze:
>> Bzdura. Ryż wsypuje się do wrzątku albo zalewa wrzatkiem i do czasu
>> zagotowania miesza, aby nie przywarł. Po zagotowaniu - owszem, 20
>> minut na
>> minigrzaniu. Ja wkładam do piekarnika - pisałam. Zwykła, rutynowa
>> procedura, zaraz tam ideał...
>>
> Ixi czy Ty z a w s z e musisz mieć ostatnie słowo?
Oprócz otwockiej i falenickiej mamy trzecią szkołę - kielecką, zawsze
najlepszą.
--
Nie ma na tym świecie bestii podobnej złej kobiecie, chociaż bowiem
wśród czworonogów lew jest najsroższy, a wśród wężów drakon najdzikszy,
to żadnego z nich nie można porównać ze złą kobietą. (Piotr Komes)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2014-02-08 01:56:30
Temat: Re: Ryz idealny Joli L-LDnia Sat, 08 Feb 2014 01:34:04 +0100, Aicha napisał(a):
> W dniu 2014-02-08 01:28, Anai pisze:
>
>>> Bzdura. Ryż wsypuje się do wrzątku albo zalewa wrzatkiem i do czasu
>>> zagotowania miesza, aby nie przywarł. Po zagotowaniu - owszem, 20
>>> minut na
>>> minigrzaniu. Ja wkładam do piekarnika - pisałam. Zwykła, rutynowa
>>> procedura, zaraz tam ideał...
>>>
>> Ixi czy Ty z a w s z e musisz mieć ostatnie słowo?
>
> Oprócz otwockiej i falenickiej mamy trzecią szkołę - kielecką, zawsze
> najlepszą.
W kwestii zwyczajnego gotowania ryżu nie ma żadnej szkoły - jest zwyczajne
gotowanie ryżu.
--
XL
"Świat Amerykanina jest tak wielki jak jego gazeta. " A. Einstein
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2014-02-08 02:16:15
Temat: Re: Ryz idealny Joli L-LDnia Sat, 08 Feb 2014 01:28:18 +0100, Anai napisał(a):
> W dniu 08.02.2014 00:37, Ikselka pisze:
>
>> Bzdura. Ryż wsypuje się do wrzątku albo zalewa wrzatkiem i do czasu
>> zagotowania miesza, aby nie przywarł. Po zagotowaniu - owszem, 20 minut na
>> minigrzaniu. Ja wkładam do piekarnika - pisałam. Zwykła, rutynowa
>> procedura, zaraz tam ideał...
>>
> Ixi czy Ty z a w s z e
"Zawsze", "nigdy"... Jak ja lubię te duże kwantyfikatory, bo ZAWSZE są od
nich wyjątki 3333-)
> musisz mieć ostatnie słowo?
Kiedy pisane są oczywiste bzdury lub nie są doprecyzowane istotne szczegóły
- muszę oponować, dla dobra potencjalnych niedoświadczonych pokoleń oraz
dla prestiżu tej grupy (skoro nikt inny nie stoi na straży tegoż) 3-)
Z tym "ostatnim" natomiast chyba przesadziłaś, byłaś przecież po mnie 3-]
Zalewałaś kiedyś ryż wodą i pod przykryciem doprowadzałaś do wrzenia - i to
(siłą rzeczonego opisu) bez mieszania? Gwarancja wykipienia i przypalenia w
jednym. Spróbuj, polecam.
3333-]
--
XL
"Świat Amerykanina jest tak wielki jak jego gazeta. " A. Einstein
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2014-02-08 10:05:52
Temat: Odp: Ryz idealny Joli L-L
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:1nvk8yz545rkv$.1lb2h4xjv3dqc.dlg@40tude.net...
> Dnia Sat, 08 Feb 2014 01:28:18 +0100, Anai napisał(a):
>
>> W dniu 08.02.2014 00:37, Ikselka pisze:
>>
>>> Bzdura. Ryż wsypuje się do wrzątku albo zalewa wrzatkiem i do czasu
>>> zagotowania miesza, aby nie przywarł. Po zagotowaniu - owszem, 20 minut
>>> na
>>> minigrzaniu. Ja wkładam do piekarnika - pisałam. Zwykła, rutynowa
>>> procedura, zaraz tam ideał...
>>>
>> Ixi czy Ty z a w s z e
>
> "Zawsze", "nigdy"... Jak ja lubię te duże kwantyfikatory, bo ZAWSZE są od
> nich wyjątki 3333-)
>
>
>> musisz mieć ostatnie słowo?
>
> Kiedy pisane są oczywiste bzdury lub nie są doprecyzowane istotne
> szczegóły
> - muszę oponować, dla dobra potencjalnych niedoświadczonych pokoleń oraz
> dla prestiżu tej grupy (skoro nikt inny nie stoi na straży tegoż) 3-)
> Z tym "ostatnim" natomiast chyba przesadziłaś, byłaś przecież po mnie 3-]
>
> Zalewałaś kiedyś ryż wodą i pod przykryciem doprowadzałaś do wrzenia - i
> to
> (siłą rzeczonego opisu) bez mieszania? Gwarancja wykipienia i przypalenia
> w
> jednym. Spróbuj, polecam.
> 3333-]
> --
> XL
Wlasnie wczoraj sprobowalam - ryz wychodzi rewelacyjny. Sypki i jedrny.
Wiec moze przestan medrkowac teoretycznie i wez sie za praktyke, co ?
@
---
Ta wiadomość e-mail jest wolna od wirusów i złośliwego oprogramowania, ponieważ
ochrona avast! Antivirus jest aktywna.
http://www.avast.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2014-02-08 10:14:28
Temat: Re: Ryz idealny Joli L-LW dniu 08.02.2014 02:16, Ikselka pisze:
> Dnia Sat, 08 Feb 2014 01:28:18 +0100, Anai napisał(a):
>> Ixi czy Ty z a w s z e
>
> "Zawsze", "nigdy"... Jak ja lubię te duże kwantyfikatory, bo ZAWSZE są od
> nich wyjątki 3333-)
Wielkość kwantyfikatora ma znaczenie drugorzędne - po prostu rzuca mi
się czasem w oczy taka tendencja, ze ktokolwiek cokolwiek by nie napisał
w odpowiedzi od Ciebie dostaje: aja to robię tak i wychodzi lepsze...
hmmm...
> Z tym "ostatnim" natomiast chyba przesadziłaś, byłaś przecież po mnie 3-]
W kwestii gotowania ryżu ostatnie było Twoje, ja się w tym temacie nie
wypowiadałam wcale.
> Zalewałaś kiedyś ryż wodą i pod przykryciem doprowadzałaś do wrzenia - i to
> (siłą rzeczonego opisu) bez mieszania? Gwarancja wykipienia i przypalenia w
> jednym. Spróbuj, polecam.
> 3333-]
>
A gdybym napisała, że zalewałam i że wyszedł super-extra?
Mi byś uwierzyła?
Ja zakładam, że skoro jolalux pisze, że tak robi i wychodzi jej
najsuperowszy ryż na świecie, to tak jej wychodzi...
--
Pozdrówki
Anai
*** MóJ SŁitAśNy TofFanY BloGasEk: http://kuchniaanai.blogspot.com/ ***
~*~ Moje słit focie: http://infobot.pl/r/26aE *
http://annamagdalenape.deviantart.com/gallery/ ~*~
"Jesteśmy tylko szczególnie zaawansowaną w rozwoju odmianą małp na
niezbyt ważnej planecie, krążącej wokół całkiem przeciętnego Słońca. (S.
Hawking)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2014-02-08 12:21:06
Temat: Re: Ryz idealny Joli L-LW dniu 2014-02-08 02:16, Ikselka pisze:
> Zalewałaś kiedyś ryż wodą i pod przykryciem doprowadzałaś do wrzenia - i to
> (siłą rzeczonego opisu) bez mieszania? Gwarancja wykipienia i przypalenia w
> jednym. Spróbuj, polecam.
> 3333-]
Ja tak robię zawsze. Nie zdarzyło mi się, żeby się przypalił albo wykipiał.
Pozdrawiam,
MW
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |