« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2009-09-29 08:23:12
Temat: Ryż smażony po chińskuWitam serdecznie.
Pomimo, odszukania wielu przepisów, smaku ryżu, który kiedyś jadłam w
pewnej knajpie nigdy nie mogłam odnaleźć.
Zaczęłam więc kombinować i tak o to powstał ten przepis.
Potrzebne są:
ugotowana torebka ryżu, 2 jajka,1/4słoika marynowanych pędów fasoli
mung, 1/4 słoika marynowanych, pociętych w słupki pędów bambusa, jedna
łodyga selera naciowego, kolendra, marynowana chili, sos sojowy,
przyprawa chińska Kamis
Na rozgrzany w woku olej wlewamy rozbełtane jajka i zanim zdążą się
ściąć dorzucamy ryż. Następnie dorzucamy wcześniej posiekane dodatki,
pędy soi i bambusa na pół, seler w malutką kosteczkę, chili
najdrobniej jak się da (ja zrobiłam prawie pastę). Posypujemy mniej
więcej łyżką przyprawy i podlewamy 2 łyżkami jasnego sosu sojowego.
Posypujemy drobno posiekaną kolendrą (może być szczypiorkiem/natką).
Smażymy jeszcze 2 minuty.
Czas przygotowania około 15min.
Podane może być jako dodatek ja osobiście lubię jako samodzielną
potrawę z podaną z surówką oraz sosem słodko-ostrym tao-tao.
Pozdrawiam
Mania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2009-09-29 11:46:08
Temat: Re: Ryż smażony po chińskuDnia Tue, 29 Sep 2009 01:23:12 -0700 (PDT), Mania napisał(a):
> Witam serdecznie.
>
> Pomimo, odszukania wielu przepisów, smaku ryżu, który kiedyś jadłam w
> pewnej knajpie nigdy nie mogłam odnaleźć.
> Zaczęłam więc kombinować i tak o to powstał ten przepis.
> Potrzebne są:
> ugotowana torebka ryżu, 2 jajka,1/4słoika marynowanych pędów fasoli
> mung, 1/4 słoika marynowanych, pociętych w słupki pędów bambusa, jedna
> łodyga selera naciowego, kolendra, marynowana chili, sos sojowy,
> przyprawa chińska Kamis
>
> Na rozgrzany w woku olej wlewamy rozbełtane jajka i zanim zdążą się
> ściąć dorzucamy ryż. Następnie dorzucamy wcześniej posiekane dodatki,
> pędy soi i bambusa na pół, seler w malutką kosteczkę, chili
> najdrobniej jak się da (ja zrobiłam prawie pastę). Posypujemy mniej
> więcej łyżką przyprawy i podlewamy 2 łyżkami jasnego sosu sojowego.
> Posypujemy drobno posiekaną kolendrą (może być szczypiorkiem/natką).
> Smażymy jeszcze 2 minuty.
>
> Czas przygotowania około 15min.
> Podane może być jako dodatek ja osobiście lubię jako samodzielną
> potrawę z podaną z surówką oraz sosem słodko-ostrym tao-tao.
Noaletozwykłyomletzdodatkami!
--
Ikselka.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2009-09-29 12:36:05
Temat: Re: Ryż smażony po chińsku
Użytkownik "XL" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:1t6ozvu4nsgyc.1x0v0zpy59g9m.dlg@40tude.net...
> Dnia Tue, 29 Sep 2009 01:23:12 -0700 (PDT), Mania napisał(a):
>
>> Witam serdecznie.
>>
>> Pomimo, odszukania wielu przepisów, smaku ryżu, który kiedyś jadłam w
>> pewnej knajpie nigdy nie mogłam odnaleźć.
>> Zaczęłam więc kombinować i tak o to powstał ten przepis.
>> Potrzebne są:
>> ugotowana torebka ryżu, 2 jajka,1/4słoika marynowanych pędów fasoli
>> mung, 1/4 słoika marynowanych, pociętych w słupki pędów bambusa, jedna
>> łodyga selera naciowego, kolendra, marynowana chili, sos sojowy,
>> przyprawa chińska Kamis
>>
>> Na rozgrzany w woku olej wlewamy rozbełtane jajka i zanim zdążą się
>> ściąć dorzucamy ryż. Następnie dorzucamy wcześniej posiekane dodatki,
>> pędy soi i bambusa na pół, seler w malutką kosteczkę, chili
>> najdrobniej jak się da (ja zrobiłam prawie pastę). Posypujemy mniej
>> więcej łyżką przyprawy i podlewamy 2 łyżkami jasnego sosu sojowego.
>> Posypujemy drobno posiekaną kolendrą (może być szczypiorkiem/natką).
>> Smażymy jeszcze 2 minuty.
>>
>> Czas przygotowania około 15min.
>> Podane może być jako dodatek ja osobiście lubię jako samodzielną
>> potrawę z podaną z surówką oraz sosem słodko-ostrym tao-tao.
>
>
> Noaletozwykłyomletzdodatkami!
>
Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogo
gogoch
(http://pl.wikipedia.org/wiki/Llanfairpwllgwyngyllgo
gerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch)
W tym mieście lubią to.
p.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2009-09-29 13:31:10
Temat: Re: Ryż smażony po chińskuOn 29 Wrz, 13:46, XL wrote:
> [...]
> > Czas przygotowania około 15min.
> > Podane może być jako dodatek ja osobiście lubię jako samodzielną
> > potrawę z podaną z surówką oraz sosem słodko-ostrym tao-tao.
> Noaletozwykłyomletzdodatkami!
A Tobie co?! Z tyłu liceum, z przodu muzeum? -- To tak na
marginesie;p
Wracając do treści Twojej wypowiedzi to ona jakaś dziwnawa. Czyżbyś
zmieniła styl? Toż jajko w różnych potrawach ma różny smak. A tu
podstawowym składnikiem jest ryż. I dziewczę trochę się natrudziło, by
odnaleźć jego "niebiański" smak. No i dzieli się z nami swoim
odkryciem sposobu uzyskanie tego smaku:)
A Ty Jej w łeb pałką?!
Poza tym, o ile mnie pamięć nie myli, to cechą charakterystyczną
omletu jest ubijanie jajek, a nie ich rozbełtanie;p
Oj, popraw się, popraw;)
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html
Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://www.zwijaj.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2009-09-29 17:02:07
Temat: Re: Ryż smażony po chińskuDnia Tue, 29 Sep 2009 06:31:10 -0700 (PDT), JaMyszka napisał(a):
> On 29 Wrz, 13:46, XL wrote:
>> [...]
>>> Czas przygotowania około 15min.
>>> Podane może być jako dodatek ja osobiście lubię jako samodzielną
>>> potrawę z podaną z surówką oraz sosem słodko-ostrym tao-tao.
>> Noaletozwykłyomletzdodatkami!
>
> A Tobie co?! Z tyłu liceum, z przodu muzeum? -- To tak na
> marginesie;p
I z tyłu, i z przodu - kwitnę i rozkwitam :-D
> Wracając do treści Twojej wypowiedzi to ona jakaś dziwnawa. Czyżbyś
> zmieniła styl?
Szkoda czasu na spacje - życie płynie...
> Toż jajko w różnych potrawach ma różny smak. A tu
> podstawowym składnikiem jest ryż.
Aha. Nie ważyłam. I nie używam torebkowanego ryżu - gotuję tradycyjnie.
> I dziewczę trochę się natrudziło, by
> odnaleźć jego "niebiański" smak.
Ryżu? - no, nie przesadzajmy.
> No i dzieli się z nami swoim
> odkryciem sposobu uzyskanie tego smaku:)
Że niby jajka ten smak nadają?
> A Ty Jej w łeb pałką?!
A co jej się stanie? - w końcu tylko taką do ucierania...
> Poza tym, o ile mnie pamięć nie myli, to cechą charakterystyczną
> omletu jest ubijanie jajek, a nie ich rozbełtanie;p
> Oj, popraw się, popraw;)
Ubijane jajka - to na omlet biszkoptowy, i to osobno białka, osobno żóltka.
:-)
--
Ikselka.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2009-09-29 22:58:44
Temat: Re: Ryż smażony po chińsku
Użytkownik "XL" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:1t6ozvu4nsgyc.1x0v0zpy59g9m.dlg@40tude.net...
> Dnia Tue, 29 Sep 2009 01:23:12 -0700 (PDT), Mania napisał(a):
>
>> Witam serdecznie.
>>
>> Pomimo, odszukania wielu przepisów, smaku ryżu, który kiedyś jadłam w
>> pewnej knajpie nigdy nie mogłam odnaleźć.
>> Zaczęłam więc kombinować i tak o to powstał ten przepis.
>> Potrzebne są:
>> ugotowana torebka ryżu, 2 jajka,1/4słoika marynowanych pędów fasoli
>> mung, 1/4 słoika marynowanych, pociętych w słupki pędów bambusa, jedna
>> łodyga selera naciowego, kolendra, marynowana chili, sos sojowy,
>> przyprawa chińska Kamis
>>
>> Na rozgrzany w woku olej wlewamy rozbełtane jajka i zanim zdążą się
>> ściąć dorzucamy ryż. Następnie dorzucamy wcześniej posiekane dodatki,
>> pędy soi i bambusa na pół, seler w malutką kosteczkę, chili
>> najdrobniej jak się da (ja zrobiłam prawie pastę). Posypujemy mniej
>> więcej łyżką przyprawy i podlewamy 2 łyżkami jasnego sosu sojowego.
>> Posypujemy drobno posiekaną kolendrą (może być szczypiorkiem/natką).
>> Smażymy jeszcze 2 minuty.
>>
>> Czas przygotowania około 15min.
>> Podane może być jako dodatek ja osobiście lubię jako samodzielną
>> potrawę z podaną z surówką oraz sosem słodko-ostrym tao-tao.
>
>
> Noaletozwykłyomletzdodatkami!
Czy Ty Ikselka miedzy "2 minuty" a "czas przygotowania" coś usunęłaś z
poprzedniego postu?
Bo jak nie, to może ktoś by mi wytłumaczył, co się stało z "czasookresem"
miedzy 2 a 15 minutą. No bo już nie smażymy, a jedynie przygotowujemy. No
chyba, że ktoś sieka z prędkością ślimaka przez 13 minut ;-))
P.S.
To nie omlet, to danie pt. "Wpadło mi do woka co miałam pod ręką"
pzdr
Grzesiacz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2009-09-30 06:16:10
Temat: Re: Ryż smażony po chińskuGrzesiacz pisze:
> Bo jak nie, to może ktoś by mi wytłumaczył, co się stało z
> "czasookresem" miedzy 2 a 15 minutą.
Wspomniane w przepisie 15 min. to imo czas ugotowania torebki ryżu.
> To nie omlet, to danie pt. "Wpadło mi do woka co miałam pod ręką"
Oczywiście, że to nie omlet.
Wygląda całkiem nieźle. Wiele dobrych dań powstało właśnie przez
przypadek.
--
BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2009-09-30 08:23:32
Temat: Re: Ryż smażony po chińskuOn 30 Wrz, 08:16, Bbjk <b...@q...pl> wrote:
>
> Wspomniane w przepisie 15 min. to imo czas ugotowania torebki ryżu.
Dokładnie tak - siekanie w tępię ślimaczym w międzyczasie ;)
>
> Oczywiście, że to nie omlet.
Żeby zrobić z tego omlet przydały by się jeszcze z 4jajka. W tych
proporcjach ledwo to jajko czuć.
> Wygląda całkiem nieźle. Wiele dobrych dań powstało właśnie przez
> przypadek.
Oj uwierz to nie był przypadek tylko długa droga do uzyskania smaku z
"chińczyka", który kiedyś mieścił się koło dworca Wileńskiego zanim
tam stanęła galeria.
> --
> BBjk
Pzdr
Mania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2009-09-30 09:19:31
Temat: [ORT] Re: Ryż smażony po chińsku*Mania*! Zawsze tak wrzeszczysz żeby cię za granicą było słychać (C Pippi):
> Dokładnie tak - siekanie w tępię ślimaczym w międzyczasie ;)
^^^^^^^
Tępisz ślimaki czy co?
NMSP
--
Magda *gdaMa*
__________ Informacja programu ESET NOD32 Antivirus, wersja bazy sygnatur
wirusow 4468 (20090929) __________
Wiadomosc zostala sprawdzona przez program ESET NOD32 Antivirus.
http://www.eset.pl lub http://www.eset.com
__________ Informacja programu ESET NOD32 Antivirus, wersja bazy sygnatur wirusow
4468 (20090929) __________
Wiadomosc zostala sprawdzona przez program ESET NOD32 Antivirus.
http://www.eset.pl lub http://www.eset.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2009-09-30 09:53:03
Temat: Re: Ryż smażony po chińskuGrzesiacz pisze:
> P.S.
> To nie omlet, to danie pt. "Wpadło mi do woka co miałam pod ręką"
Może wg Iksel, wszystko co ma w sobie rozbełtane jajka, to omlet ,,z
dodatkami'', nawet jak ,,dodatki'' dominują?
th
--
http://nitkowo.bloog.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |