« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-02-21 20:12:25
Temat: Sernik GotowanyWitam
Jest to ciasto, ktore zawsze sie udaje, smakuje zupelnie inaczej niz
tradycyjne, pieczone serniki, gdyz ser nie jest zbity. Przygotowanie nie
jest trudne.
Skladniki na czesc serowa:
1 kg sera mielonego
3 jajka
1 szkl. cukru
2 budynie smietankowe
20dkg margaryny
1 olejek cytrynowy
rodzynki
Roztopic margaryne w garnku, dodac ser, cukier i pozostale skladniki.
Zagotowac czesto mieszajac (czasamie nie chce sie zagotowac, wystarczy ze
jest bardzo gorace). W celu unikniecia przypalenia sie masy najlepiej garnek
wstawic do drugiego garnka z gotujaca sie woda. Ciepla mase wylozyc pomiedzy
2 placki z grubego biszkoptu przecietego na pol, lub upiec 2 placki wedlug
przepisu:
ciasto do sernika gotowanego:
30dkg maki
2 jajka
1 szklana cukru
15 dkg margaryny
3 lyz. smietany
1 cukier waniliowy
1 maly proszek do pieczenia
Zarobic ciasto ze skladnikow, wstawic do lodowki na 1 godz.
Podzielic ciasto na 2 czesci, rozwalkowac na placki, wylozyc na prostokatnej
plaszce najlepiej na papierze do pieczenia, upiec na zloty kolor (ok.
20min).
Z jeszcze cieplego usunac papier, jak ostygnie wylac na placek mase serowa,
przykryc drugim, na to polewa cytrynowa, lub z bialej czekolady.
To ciasto po ubieczeniu jest bardzo twarde i kruche, jednak pozniej
miekknie, dlatego nalezy je przygotowac kilka godzin przed konsumpcja.
Pozdrawiam
Marzena
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
« poprzedni wątek | następny wątek » |