« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2010-06-30 15:35:09
Temat: Smakołyk rybny.Mam dwa wiaderka ryb w zamrażarce, efekt wędkowania MŚK.
Coś muszę już z nimi zrobić, bo sezon na warzywa i owoce u progu, a gdzieś
dzwoniło, że jest pyszna sprawa z takich ryb do zrobienia. Szkic mniej
więcej taki:
Smaży się rybę otoczoną w mące? jajku? bułce?
Zalewa się w słoiku octem z przyprawami.
Czeka się ileś-tam czasu.
I ma to być na koniec pyszne bardzo.
Kto zna dokładny przepis? Poproszę.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2010-06-30 16:09:49
Temat: Re: Smakołyk rybny.
"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:13fn9hmb71slv$.10b4kfuxk1ma6$.dlg@40tude.net...
> Mam dwa wiaderka ryb w zamrażarce, efekt wędkowania MŚK.
> Coś muszę już z nimi zrobić, bo sezon na warzywa i owoce u progu, a gdzieś
> dzwoniło, że jest pyszna sprawa z takich ryb do zrobienia. Szkic mniej
> więcej taki:
> Smaży się rybę otoczoną w mące? jajku? bułce?
> Zalewa się w słoiku octem z przyprawami.
> Czeka się ileś-tam czasu.
> I ma to być na koniec pyszne bardzo.
>
> Kto zna dokładny przepis? Poproszę.
Przeciez podałaś dokładny - smażona panierowana ryba w marynacie.
Drobnicę można przepuscić przez maszynkę do mięsa, posolić dodac jajka,
bułkę i zrobic kotleciki.
Pychotka.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2010-06-30 16:38:45
Temat: Re: Smakołyk rybny.Dnia Wed, 30 Jun 2010 18:09:49 +0200, Panslavista napisał(a):
> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
> news:13fn9hmb71slv$.10b4kfuxk1ma6$.dlg@40tude.net...
>> Mam dwa wiaderka ryb w zamrażarce, efekt wędkowania MŚK.
>> Coś muszę już z nimi zrobić, bo sezon na warzywa i owoce u progu, a gdzieś
>> dzwoniło, że jest pyszna sprawa z takich ryb do zrobienia. Szkic mniej
>> więcej taki:
>> Smaży się rybę otoczoną w mące? jajku? bułce?
>> Zalewa się w słoiku octem z przyprawami.
>> Czeka się ileś-tam czasu.
>> I ma to być na koniec pyszne bardzo.
>>
>> Kto zna dokładny przepis? Poproszę.
>
> Przeciez podałaś dokładny - smażona panierowana ryba w marynacie.
No tia - a proporcje? Przyprawy? Stężenie? Mąka czy buła? Czas
przechowywania? Konserwacja?
> Drobnicę można przepuscić przez maszynkę do mięsa, posolić dodac jajka,
> bułkę i zrobic kotleciki.
> Pychotka.
E, ości nie lubię. I skóry. Skóry to te małe mają najwięcej i ości. A w
occie one się rozpuszczają.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2010-06-30 16:56:53
Temat: Re: Smakołyk rybny.Dnia Wed, 30 Jun 2010 18:38:45 +0200, Ikselka napisał(a):
> Dnia Wed, 30 Jun 2010 18:09:49 +0200, Panslavista napisał(a):
>
>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>> news:13fn9hmb71slv$.10b4kfuxk1ma6$.dlg@40tude.net...
>>> Mam dwa wiaderka ryb w zamrażarce, efekt wędkowania MŚK.
>>> Coś muszę już z nimi zrobić, bo sezon na warzywa i owoce u progu, a gdzieś
>>> dzwoniło, że jest pyszna sprawa z takich ryb do zrobienia. Szkic mniej
>>> więcej taki:
>>> Smaży się rybę otoczoną w mące? jajku? bułce?
>>> Zalewa się w słoiku octem z przyprawami.
>>> Czeka się ileś-tam czasu.
>>> I ma to być na koniec pyszne bardzo.
>>>
>>> Kto zna dokładny przepis? Poproszę.
>>
>> Przeciez podałaś dokładny - smażona panierowana ryba w marynacie.
>
> No tia - a proporcje? Przyprawy? Stężenie? Mąka czy buła? Czas
> przechowywania? Konserwacja?
>
>> Drobnicę można przepuscić przez maszynkę do mięsa, posolić dodac jajka,
>> bułkę i zrobic kotleciki.
>> Pychotka.
>
> E, ości nie lubię. I skóry. Skóry to te małe mają najwięcej i ości. A w
> occie one się rozpuszczają.
Ha - znalazłam! Różne przepisy.
http://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=381338
http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/ryby/przysmak-
w%EAdkarza.html
http://www.fishing.pl/artykuly/kulinaria/ryba-w-occi
e/(language)/pol-PL
http://kuchnia-polska.net/?category_id=154&recipe_id
=5314
http://www.smaczny.pl/forum/topic/2066-ryba-w-occie-
doskonala-na-przyjecia/
Coś z tego wszystkiego sobie wypośrodkuję - jak żyję nie wykorzystałam
żadnego "obcego" przepisu słowo w słowo :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2010-06-30 17:06:38
Temat: Re: Smakołyk rybny."Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:scv0up37yjl5.5q53mkq7w63k$.dlg@40tude.net...
> Dnia Wed, 30 Jun 2010 18:09:49 +0200, Panslavista napisał(a):
>
>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>> news:13fn9hmb71slv$.10b4kfuxk1ma6$.dlg@40tude.net...
>>> Mam dwa wiaderka ryb w zamrażarce, efekt wędkowania MŚK.
>>> Coś muszę już z nimi zrobić, bo sezon na warzywa i owoce u progu, a
>>> gdzieś
>>> dzwoniło, że jest pyszna sprawa z takich ryb do zrobienia. Szkic mniej
>>> więcej taki:
>>> Smaży się rybę otoczoną w mące? jajku? bułce?
>>> Zalewa się w słoiku octem z przyprawami.
>>> Czeka się ileś-tam czasu.
>>> I ma to być na koniec pyszne bardzo.
>>>
>>> Kto zna dokładny przepis? Poproszę.
>>
>> Przeciez podałaś dokładny - smażona panierowana ryba w marynacie.
>
> No tia - a proporcje? Przyprawy? Stężenie? Mąka czy buła? Czas
> przechowywania? Konserwacja?
>
>> Drobnicę można przepuscić przez maszynkę do mięsa, posolić dodac jajka,
>> bułkę i zrobic kotleciki.
>> Pychotka.
>
> E, ości nie lubię. I skóry. Skóry to te małe mają najwięcej i ości. A w
> occie one się rozpuszczają.
Zgoda. A te kotleciki też fantastyczne, choć na zupę rybną też mogą być, też
pychotka.
Na lato w occie można zamarynować parówki, serdelki. Tyle, że lepiej mieć
własnej produkcji. Albo od dobrego masarza.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2010-06-30 17:10:34
Temat: Re: Smakołyk rybny.Dnia Wed, 30 Jun 2010 19:06:38 +0200, Panslavista napisał(a):
> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
> news:scv0up37yjl5.5q53mkq7w63k$.dlg@40tude.net...
>> Dnia Wed, 30 Jun 2010 18:09:49 +0200, Panslavista napisał(a):
>>
>>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>>> news:13fn9hmb71slv$.10b4kfuxk1ma6$.dlg@40tude.net...
>>>> Mam dwa wiaderka ryb w zamrażarce, efekt wędkowania MŚK.
>>>> Coś muszę już z nimi zrobić, bo sezon na warzywa i owoce u progu, a
>>>> gdzieś
>>>> dzwoniło, że jest pyszna sprawa z takich ryb do zrobienia. Szkic mniej
>>>> więcej taki:
>>>> Smaży się rybę otoczoną w mące? jajku? bułce?
>>>> Zalewa się w słoiku octem z przyprawami.
>>>> Czeka się ileś-tam czasu.
>>>> I ma to być na koniec pyszne bardzo.
>>>>
>>>> Kto zna dokładny przepis? Poproszę.
>>>
>>> Przeciez podałaś dokładny - smażona panierowana ryba w marynacie.
>>
>> No tia - a proporcje? Przyprawy? Stężenie? Mąka czy buła? Czas
>> przechowywania? Konserwacja?
>>
>>> Drobnicę można przepuscić przez maszynkę do mięsa, posolić dodac jajka,
>>> bułkę i zrobic kotleciki.
>>> Pychotka.
>>
>> E, ości nie lubię. I skóry. Skóry to te małe mają najwięcej i ości. A w
>> occie one się rozpuszczają.
>
> Zgoda. A te kotleciki też fantastyczne, choć na zupę rybną też mogą być, też
> pychotka.
> Na lato w occie można zamarynować parówki, serdelki. Tyle, że lepiej mieć
> własnej produkcji. Albo od dobrego masarza.
Trochę się boję takich eksperymentów, więc wolę zamrażać mięsny nadmiar,
niż słoikować, natomiast z rybkami muszę coś postanowić, bo to się MŚK i
nałowił, i naczyścił (co złowi, to musi oczyścić, ja ryb z "bebechami" nie
tykam) - nie mogę zmarnować tej całej jego roboty. A miejsce w zamrażarce
potrzebne na nowe nabytki wędkarskie i warzywne i owocowe zapasy zimowe :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2010-06-30 17:17:49
Temat: Re: Smakołyk rybny.Dnia Wed, 30 Jun 2010 19:10:34 +0200, Ikselka napisał(a):
> Dnia Wed, 30 Jun 2010 19:06:38 +0200, Panslavista napisał(a):
>
>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>> news:scv0up37yjl5.5q53mkq7w63k$.dlg@40tude.net...
>>> Dnia Wed, 30 Jun 2010 18:09:49 +0200, Panslavista napisał(a):
>>>
>>>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>>>> news:13fn9hmb71slv$.10b4kfuxk1ma6$.dlg@40tude.net...
>>>>> Mam dwa wiaderka ryb w zamrażarce, efekt wędkowania MŚK.
>>>>> Coś muszę już z nimi zrobić, bo sezon na warzywa i owoce u progu, a
>>>>> gdzieś
>>>>> dzwoniło, że jest pyszna sprawa z takich ryb do zrobienia. Szkic mniej
>>>>> więcej taki:
>>>>> Smaży się rybę otoczoną w mące? jajku? bułce?
>>>>> Zalewa się w słoiku octem z przyprawami.
>>>>> Czeka się ileś-tam czasu.
>>>>> I ma to być na koniec pyszne bardzo.
>>>>>
>>>>> Kto zna dokładny przepis? Poproszę.
>>>>
>>>> Przeciez podałaś dokładny - smażona panierowana ryba w marynacie.
>>>
>>> No tia - a proporcje? Przyprawy? Stężenie? Mąka czy buła? Czas
>>> przechowywania? Konserwacja?
>>>
>>>> Drobnicę można przepuscić przez maszynkę do mięsa, posolić dodac jajka,
>>>> bułkę i zrobic kotleciki.
>>>> Pychotka.
>>>
>>> E, ości nie lubię. I skóry. Skóry to te małe mają najwięcej i ości. A w
>>> occie one się rozpuszczają.
>>
>> Zgoda. A te kotleciki też fantastyczne, choć na zupę rybną też mogą być, też
>> pychotka.
>> Na lato w occie można zamarynować parówki, serdelki. Tyle, że lepiej mieć
>> własnej produkcji. Albo od dobrego masarza.
>
> Trochę się boję takich eksperymentów, więc wolę zamrażać mięsny nadmiar,
> niż słoikować, natomiast z rybkami muszę coś postanowić, bo to się MŚK i
> nałowił, i naczyścił (co złowi, to musi oczyścić, ja ryb z "bebechami" nie
> tykam) - nie mogę zmarnować tej całej jego roboty. A miejsce w zamrażarce
> potrzebne na nowe nabytki wędkarskie i warzywne i owocowe zapasy zimowe :-)
O, a tutaj cała ciekawa opowieść ze szczegółami i niuansami:
http://mojewino.blox.pl/2008/09/Ryba-po-grecku.html
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2010-06-30 17:32:07
Temat: Re: Smakołyk rybny."Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:15vut2g42s0tr.17bxgjvkbwk7n.dlg@40tude.net...
> Dnia Wed, 30 Jun 2010 19:06:38 +0200, Panslavista napisał(a):
>
>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>> news:scv0up37yjl5.5q53mkq7w63k$.dlg@40tude.net...
>>> Dnia Wed, 30 Jun 2010 18:09:49 +0200, Panslavista napisał(a):
>>>
>>>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>>>> news:13fn9hmb71slv$.10b4kfuxk1ma6$.dlg@40tude.net...
>>>>> Mam dwa wiaderka ryb w zamrażarce, efekt wędkowania MŚK.
>>>>> Coś muszę już z nimi zrobić, bo sezon na warzywa i owoce u progu, a
>>>>> gdzieś
>>>>> dzwoniło, że jest pyszna sprawa z takich ryb do zrobienia. Szkic mniej
>>>>> więcej taki:
>>>>> Smaży się rybę otoczoną w mące? jajku? bułce?
>>>>> Zalewa się w słoiku octem z przyprawami.
>>>>> Czeka się ileś-tam czasu.
>>>>> I ma to być na koniec pyszne bardzo.
>>>>>
>>>>> Kto zna dokładny przepis? Poproszę.
>>>>
>>>> Przeciez podałaś dokładny - smażona panierowana ryba w marynacie.
>>>
>>> No tia - a proporcje? Przyprawy? Stężenie? Mąka czy buła? Czas
>>> przechowywania? Konserwacja?
>>>
>>>> Drobnicę można przepuscić przez maszynkę do mięsa, posolić dodac jajka,
>>>> bułkę i zrobic kotleciki.
>>>> Pychotka.
>>>
>>> E, ości nie lubię. I skóry. Skóry to te małe mają najwięcej i ości. A w
>>> occie one się rozpuszczają.
>>
>> Zgoda. A te kotleciki też fantastyczne, choć na zupę rybną też mogą być,
>> też
>> pychotka.
>> Na lato w occie można zamarynować parówki, serdelki. Tyle, że lepiej mieć
>> własnej produkcji. Albo od dobrego masarza.
>
> Trochę się boję takich eksperymentów, więc wolę zamrażać mięsny nadmiar,
> niż słoikować, natomiast z rybkami muszę coś postanowić, bo to się MŚK i
> nałowił, i naczyścił (co złowi, to musi oczyścić, ja ryb z "bebechami" nie
> tykam) - nie mogę zmarnować tej całej jego roboty. A miejsce w zamrażarce
> potrzebne na nowe nabytki wędkarskie i warzywne i owocowe zapasy zimowe
> :-)
Kup kolejną zamrażarkę, albo wędliny wędź jak litewskie.
To nie jest eksperyment - marynata to marynata - po pasteryzacji nic nie
ruszy przetworu.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2010-06-30 17:45:44
Temat: Re: Smakołyk rybny.Dnia Wed, 30 Jun 2010 19:32:07 +0200, Panslavista napisał(a):
> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
> news:15vut2g42s0tr.17bxgjvkbwk7n.dlg@40tude.net...
>> Dnia Wed, 30 Jun 2010 19:06:38 +0200, Panslavista napisał(a):
>>
>>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>>> news:scv0up37yjl5.5q53mkq7w63k$.dlg@40tude.net...
>>>> Dnia Wed, 30 Jun 2010 18:09:49 +0200, Panslavista napisał(a):
>>>>
>>>>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>>>>> news:13fn9hmb71slv$.10b4kfuxk1ma6$.dlg@40tude.net...
>>>>>> Mam dwa wiaderka ryb w zamrażarce, efekt wędkowania MŚK.
>>>>>> Coś muszę już z nimi zrobić, bo sezon na warzywa i owoce u progu, a
>>>>>> gdzieś
>>>>>> dzwoniło, że jest pyszna sprawa z takich ryb do zrobienia. Szkic mniej
>>>>>> więcej taki:
>>>>>> Smaży się rybę otoczoną w mące? jajku? bułce?
>>>>>> Zalewa się w słoiku octem z przyprawami.
>>>>>> Czeka się ileś-tam czasu.
>>>>>> I ma to być na koniec pyszne bardzo.
>>>>>>
>>>>>> Kto zna dokładny przepis? Poproszę.
>>>>>
>>>>> Przeciez podałaś dokładny - smażona panierowana ryba w marynacie.
>>>>
>>>> No tia - a proporcje? Przyprawy? Stężenie? Mąka czy buła? Czas
>>>> przechowywania? Konserwacja?
>>>>
>>>>> Drobnicę można przepuscić przez maszynkę do mięsa, posolić dodac jajka,
>>>>> bułkę i zrobic kotleciki.
>>>>> Pychotka.
>>>>
>>>> E, ości nie lubię. I skóry. Skóry to te małe mają najwięcej i ości. A w
>>>> occie one się rozpuszczają.
>>>
>>> Zgoda. A te kotleciki też fantastyczne, choć na zupę rybną też mogą być,
>>> też
>>> pychotka.
>>> Na lato w occie można zamarynować parówki, serdelki. Tyle, że lepiej mieć
>>> własnej produkcji. Albo od dobrego masarza.
>>
>> Trochę się boję takich eksperymentów, więc wolę zamrażać mięsny nadmiar,
>> niż słoikować, natomiast z rybkami muszę coś postanowić, bo to się MŚK i
>> nałowił, i naczyścił (co złowi, to musi oczyścić, ja ryb z "bebechami" nie
>> tykam) - nie mogę zmarnować tej całej jego roboty. A miejsce w zamrażarce
>> potrzebne na nowe nabytki wędkarskie i warzywne i owocowe zapasy zimowe
>> :-)
>
> Kup kolejną zamrażarkę,
O nie, mam dużą, starczy. Juz z tej jednej nie ma kto wszystkiego wyjeść
:-)
> albo wędliny wędź jak litewskie.
To jak będę miała murowaną wędzarnię, bo do takiej nic z zewnątrz nie
wejdzie i wędlin nie zeżre ani nie spaskudzi podczas ich długiego pobytu w
niej.
> To nie jest eksperyment - marynata to marynata - po pasteryzacji nic nie
> ruszy przetworu.
Owszem.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2010-06-30 18:01:51
Temat: Re: Smakołyk rybny.
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:1i4r2tl3vwcp2$.k4dky3gukdip.dlg@40tude.net...
> Dnia Wed, 30 Jun 2010 19:32:07 +0200, Panslavista napisał(a):
>
>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>> news:15vut2g42s0tr.17bxgjvkbwk7n.dlg@40tude.net...
>>> Dnia Wed, 30 Jun 2010 19:06:38 +0200, Panslavista napisał(a):
>>>
>>>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>>>> news:scv0up37yjl5.5q53mkq7w63k$.dlg@40tude.net...
>>>>> Dnia Wed, 30 Jun 2010 18:09:49 +0200, Panslavista napisał(a):
>>>>>
>>>>>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>>>>>> news:13fn9hmb71slv$.10b4kfuxk1ma6$.dlg@40tude.net...
>>>>>>> Mam dwa wiaderka ryb w zamrażarce, efekt wędkowania MŚK.
>>>>>>> Coś muszę już z nimi zrobić, bo sezon na warzywa i owoce u progu, a
>>>>>>> gdzieś
>>>>>>> dzwoniło, że jest pyszna sprawa z takich ryb do zrobienia. Szkic
>>>>>>> mniej
>>>>>>> więcej taki:
>>>>>>> Smaży się rybę otoczoną w mące? jajku? bułce?
>>>>>>> Zalewa się w słoiku octem z przyprawami.
>>>>>>> Czeka się ileś-tam czasu.
>>>>>>> I ma to być na koniec pyszne bardzo.
>>>>>>>
>>>>>>> Kto zna dokładny przepis? Poproszę.
>>>>>>
>>>>>> Przeciez podałaś dokładny - smażona panierowana ryba w marynacie.
>>>>>
>>>>> No tia - a proporcje? Przyprawy? Stężenie? Mąka czy buła? Czas
>>>>> przechowywania? Konserwacja?
>>>>>
>>>>>> Drobnicę można przepuscić przez maszynkę do mięsa, posolić dodac
>>>>>> jajka,
>>>>>> bułkę i zrobic kotleciki.
>>>>>> Pychotka.
>>>>>
>>>>> E, ości nie lubię. I skóry. Skóry to te małe mają najwięcej i ości. A
>>>>> w
>>>>> occie one się rozpuszczają.
>>>>
>>>> Zgoda. A te kotleciki też fantastyczne, choć na zupę rybną też mogą
>>>> być,
>>>> też
>>>> pychotka.
>>>> Na lato w occie można zamarynować parówki, serdelki. Tyle, że lepiej
>>>> mieć
>>>> własnej produkcji. Albo od dobrego masarza.
>>>
>>> Trochę się boję takich eksperymentów, więc wolę zamrażać mięsny nadmiar,
>>> niż słoikować, natomiast z rybkami muszę coś postanowić, bo to się MŚK i
>>> nałowił, i naczyścił (co złowi, to musi oczyścić, ja ryb z "bebechami"
>>> nie
>>> tykam) - nie mogę zmarnować tej całej jego roboty. A miejsce w
>>> zamrażarce
>>> potrzebne na nowe nabytki wędkarskie i warzywne i owocowe zapasy zimowe
>>> :-)
>>
>> Kup kolejną zamrażarkę,
>
> O nie, mam dużą, starczy. Juz z tej jednej nie ma kto wszystkiego wyjeść
> :-)
>
>> albo wędliny wędź jak litewskie.
>
> To jak będę miała murowaną wędzarnię, bo do takiej nic z zewnątrz nie
> wejdzie i wędlin nie zeżre ani nie spaskudzi podczas ich długiego pobytu w
> niej.
>
>> To nie jest eksperyment - marynata to marynata - po pasteryzacji nic nie
>> ruszy przetworu.
>
> Owszem.
A chcesz przepis na zupę rybną z małych i dużych ryb?
Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |