« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-04-29 19:18:15
Temat: Smażenie 20-tu schaboszczakówWitam.
Otóż na przyjęcie z okazji chrzcin dziecka, planuję usmażyć ok. 20 kotletów
schabowych i ok. 10 "de volajów" (nie wiem niestety jak się pisze) . Wydaje
mi się, że najlepiej zrobić to w głębokim oleju. Nigdy jednakże nie
smażyłem w ten sposób, w związku z czym bardzo bym prosił o radę. A oto moje
pytania:
W jak dużym rondlu?
Ile oleju?
Po ile sztuk naraz, itd...
Za wszelkie wskazówki będę nad wyraz zobowiązany ...
P.S.
A może jednak nie w głębokim ?
Pozdrawiam andie
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-04-29 19:52:43
Temat: Re: Smażenie 20-tu schaboszczakówLe jeudi 29 avril 2004 ŕ 21:18:15, andie a écrit :
> Witam.
> Otóż na przyjęcie z okazji chrzcin dziecka, planuję usmażyć ok. 20 kotletów
> schabowych i ok. 10 "de volajów" (nie wiem niestety jak się pisze) . Wydaje
> mi się, że najlepiej zrobić to w głębokim oleju.
Nie.
Na głębokim oleju sie smazy maczne / panierowane (i niewielkie) rzeczy
> P.S.
> A może jednak nie w głębokim ?
Po prostu w goracym, i juz
> Pozdrawiam andie
Courage :-)
Ewcia
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-29 19:55:19
Temat: Re: Smażenie 20-tu schaboszczakówIn <5507150059$20040429215246@ewcia> Ewa (siostra Ani) N. wrote:
> Le jeudi 29 avril 2004 ŕ 21:18:15, andie a écrit :
>
>> Witam.
>> Otóż na przyjęcie z okazji chrzcin dziecka, planuję usmażyć ok. 20
>> kotletów schabowych i ok. 10 "de volajów" (nie wiem niestety jak się
>> pisze) . Wydaje mi się, że najlepiej zrobić to w głębokim oleju.
>
> Nie.
> Na głębokim oleju sie smazy maczne / panierowane (i niewielkie) rzeczy
>
>> P.S.
>> A może jednak nie w głębokim ?
>
> Po prostu w goracym, i juz
I raczej nie na oleju, lecz na smalcu, a jeżeli jesteś, Andie,
uprzedzona(y) do smalcu, to na tłuszczu roślinnym typu "Planta". Daj
tego tłuszczu sporo na patelnię, tak, żeby rozlał się dość grzbą warstwą
i niech będzie dosyć gorący, by się ładnie usmażyło.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-29 20:01:13
Temat: Re: Smażenie 20-tu schaboszczaków
Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:20040429215527127+0200@news.onet.pl...
> uprzedzona(y) do smalcu, to na tłuszczu roślinnym
To jest tłuszcz jak najbardziej niezdrowy - wyrabiany z jakiś odpadków.
Smażenie na nim zmienia smak mięsa.
xenon
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-29 20:13:07
Temat: Re: Smażenie 20-tu schaboszczakówIn <1917965295$20040429221321@ewcia> Ewa (siostra Ani) N. wrote:
> Le jeudi 29 avril 2004 ŕ 21:55:19, Wladyslaw Los a écrit :
>
>> In <5507150059$20040429215246@ewcia> Ewa (siostra Ani) N. wrote:
>
>>> Po prostu w goracym, i juz
>
>> I raczej nie na oleju, lecz na smalcu, a jeżeli jesteś, Andie,
>> uprzedzona(y) do smalcu, to na tłuszczu roślinnym typu "Planta". Daj
>> tego tłuszczu sporo na patelnię, tak, żeby rozlał się dość grzbą
>> warstwą i niech będzie dosyć gorący, by się ładnie usmażyło.
>
> Dziekuje za uzupelnienie :-)
To dodam jeszcze, że do kotletów de volaye nie od rzeczy będzie
sklarowane masło. :-)
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-29 20:13:18
Temat: Re: Smażenie 20-tu schaboszczakówLe jeudi 29 avril 2004 ŕ 21:55:19, Wladyslaw Los a écrit :
> In <5507150059$20040429215246@ewcia> Ewa (siostra Ani) N. wrote:
>> Po prostu w goracym, i juz
> I raczej nie na oleju, lecz na smalcu, a jeżeli jesteś, Andie,
> uprzedzona(y) do smalcu, to na tłuszczu roślinnym typu "Planta". Daj
> tego tłuszczu sporo na patelnię, tak, żeby rozlał się dość grzbą warstwą
> i niech będzie dosyć gorący, by się ładnie usmażyło.
Dziekuje za uzupelnienie :-)
Ewcia
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-29 20:15:54
Temat: Re: Smażenie 20-tu schaboszczaków
> > uprzedzona(y) do smalcu, to na tłuszczu roślinnym
> To jest tłuszcz jak najbardziej niezdrowy - wyrabiany z jakiś odpadków.
hehehe, byłem pewny, że odpadki wywozi sie na wysypiska, a tu sie okazuje,
że do zakładów tłuszczowych
> Smażenie na nim zmienia smak mięsa.
>
Poważnie?
Różni się w smaku od surowego?
T.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-29 20:17:07
Temat: Re: Smażenie 20-tu schaboszczaków
Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:20040429221316892+0200@news.onet.pl...
> To dodam jeszcze, że do kotletów de volaye nie od rzeczy będzie
> sklarowane masło. :-)
I pietruszka.
xenon
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-29 20:22:38
Temat: Re: Smażenie 20-tu schaboszczakówLe jeudi 29 avril 2004 ŕ 22:13:07, Wladyslaw Los a écrit :
> To dodam jeszcze, że do kotletów de volaye
Arrrgh, zapomnialam :
de volaille
> nie od rzeczy będzie
> sklarowane masło. :-)
Albo nawet zwykle beurre noir Š, hé hé
Ewcia
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-29 20:23:06
Temat: Re: Smażenie 20-tu schaboszczakówIn <1666647874$20040429222240@ewcia> Ewa (siostra Ani) N. wrote:
> Le jeudi 29 avril 2004 ŕ 22:13:07, Wladyslaw Los a écrit :
>
>> To dodam jeszcze, że do kotletów de volaye
>
> Arrrgh, zapomnialam :
> de volaille
Słusznie
>
>> nie od rzeczy będzie
>> sklarowane masło. :-)
>
> Albo nawet zwykle beurre noir Š, hé hé
Nie, przcecież sklarowane masło nie spali się tak prędko, wytrzymuje
wysoką temperaturę.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |