Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Smażone ziemniaki z ssiadłym mlekiem

Grupy

Szukaj w grupach

 

Smażone ziemniaki z ssiadłym mlekiem

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-11-27 23:06:15

Temat: Re: Smażone ziemniaki z ssiadłym mlekiem
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora


Le samedi 27 novembre 2004 ŕ 22:48:02, vous écriviez :

> A zeby nie bylo, ze nie mowie co znalazlam, to wczoraj na targu przy
> Boulvard Raspail, skrzyzowanie z Rue de Rennes, widzialam takie
> wieeeelkie pietruszki, domyslam sie, ze to byl pasternak ;)


Spytalam sie na "moim" targu (Vaugirard), wlasnie z okazji pasternaka,
czy nie widzieli gdzies korzenia pietruszki... nawet nie wiedzieli ze
to sie je :-(

To jest jednak dziwna sprawa z tym korzeniem pietruszki, kolega
pozyczyl mi "Répertoire de la cuisine" Gringoire-Saulnier (to jest cos
w rodzaju podrecznika dla kucharzy zawodowych) i korzen pietruszki
wystepuje doslownie wszedzie... w zupach, sosach, bulionach.
Wiec podejrzewam ze ta nieszczesna pietruszka zniknela dosc niedawno w
tym kraju...


Ewcia


--
Niesz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-11-28 07:17:09

Temat: Re: Smażone ziemniaki z ssiadłym mlekiem
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <4...@p...onet.pl>,
m...@p...onet.pl (Kot) wrote:

> mojra wrote:
>
> > Nawet nie wiesz, jak Ci zazdroszcze :)) Moja mama twierdzi, ze mnie do
> > szczescia potrzeba tylko mleczna krowe, zagon ziemniakow i stado kur
> > (nie na rosol, tylko dla jajek). A od kiedy zniknely litrowe szklane
> > butle na mleko, z aluminiowymi kapslami, nie jadlam mleka zsiadlego, bo
> > teraz ciagle tylko wszedzie UHaTe :( A smazone ziemniaczki to dla mnie
> > podstawa egzystencji :)
>
> Z uhatego tez mozna zrobic kwasne - po prostu dodac bakterii kwasu
> mlekowego ;)

Dziwne. Mnie z uhatego nie wychodzi, zwasze się popuje. Tylko ze
zwykłego pasteryzowanego.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-28 08:21:25

Temat: Re: [OT] Re: Smażone ziemniaki z ssiadłym mlekiem
Od: "Atunia " <a...@N...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Sławek SWP <s...@w...pl> napisał(a):

> A może ma być zsiadłe (?) do tej pory tego nie pisałem a mówię ssiadłe to
> się mi jakoś tak też napisało ...
> Już sprawdziłem http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=72692 ma być zsiadłe !

Uhm, i dlatego "ssiadłe" mi się bardziej ze ssaniem skojarzyło. Ot, taka
skłonność do skojarzeń wzrokowych ;-).

> Koperek był na ziemniakach - w garnku. To źle czy dobrze ?

Grunt, że był. Zapach koperku przy ziemniakach i zsiadłym mleku mi osobiście
wydaje się nieodzowny.

> A nie, jajeczko mam jedno na tydzień albo wymiennie takie coś smażone ...
> cholesterol :-(
> Chociarz gdybym tak sobie zrobił jajecznicę z 20 jaj przepiórczych :D one
> nie mają cholesterolu - podobno ...

E tam, na coś trzeba umrzeć ;-). Ja lubię cholesterol, mam niskie ciśnienie,
może mi się odłoży i mi się ciśnienie naprawi? A bardziej serio - ja jakoś
pokochałam jajko sadzone smażone na oliwie z oliwek. A ona ponoć dla odmiany
obniża poziom cholesterolu.

Pozdrawiam
Atunia


--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-28 08:50:49

Temat: Re: Smażone ziemniaki z ssiadłym mlekiem
Od: m...@p...onet.pl (Kot) szukaj wiadomości tego autora

Ewa (siostra Ani) N. wrote:

> To jest jednak dziwna sprawa z tym korzeniem pietruszki, kolega
> pozyczyl mi "Répertoire de la cuisine" Gringoire-Saulnier (to jest cos
> w rodzaju podrecznika dla kucharzy zawodowych) i korzen pietruszki
> wystepuje doslownie wszedzie... w zupach, sosach, bulionach.
> Wiec podejrzewam ze ta nieszczesna pietruszka zniknela dosc niedawno w
> tym kraju...

A podrecznik z ktorego roku?

--
Kot
m...@p...onet.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-28 09:00:06

Temat: Re: Smażone ziemniaki z ssiadłym mlekiem
Od: m...@p...onet.pl (Kot) szukaj wiadomości tego autora

Wladyslaw Los wrote:
> In article <4...@p...onet.pl>,
> m...@p...onet.pl (Kot) wrote:
>
>
>>mojra wrote:
>>
>>
>>>Nawet nie wiesz, jak Ci zazdroszcze :)) Moja mama twierdzi, ze mnie do
>>>szczescia potrzeba tylko mleczna krowe, zagon ziemniakow i stado kur
>>>(nie na rosol, tylko dla jajek). A od kiedy zniknely litrowe szklane
>>>butle na mleko, z aluminiowymi kapslami, nie jadlam mleka zsiadlego, bo
>>>teraz ciagle tylko wszedzie UHaTe :( A smazone ziemniaczki to dla mnie
>>>podstawa egzystencji :)
>>
>>Z uhatego tez mozna zrobic kwasne - po prostu dodac bakterii kwasu
>>mlekowego ;)
>
>
> Dziwne. Mnie z uhatego nie wychodzi, zwasze się popuje. Tylko ze
> zwykłego pasteryzowanego.

Pewnie wlasnie tych bakterii Ci brakuje. Juz tysiac razy byl przytaczany
przepis na twarog wg Ewci Niesz, wiec z pewnoscia znajdziesz w
archiwumie ;))

--
Kot
m...@p...onet.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-28 09:56:42

Temat: Re: Smażone ziemniaki z ssiadłym mlekiem
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora


>
>A zeby nie bylo, ze nie mowie co znalazlam, to wczoraj na targu przy
>Boulvard Raspail, skrzyzowanie z Rue de Rennes, widzialam takie
>wieeeelkie pietruszki, domyslam sie, ze to byl pasternak ;)
>
>--
>Kot
>m...@p...onet.pl


Jak wieeeelkieee to pasternak na pewno

Pierz, z pastenakiem w planach na obiad dzis
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-28 12:50:30

Temat: Re: Smażone ziemniaki z ssiadłym mlekiem
Od: "batory" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

>
> Pierz, z pastenakiem w planach na obiad dzis
>
A co sie robi z pasternaku oprócz oczywiscie figi z makiem?
Pozdrówka - Agnieszka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-28 13:57:58

Temat: Re: Smażone ziemniaki z ssiadłym mlekiem
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora


Le dimanche 28 novembre 2004 ŕ 09:50:49, vous écriviez :

>> To jest jednak dziwna sprawa z tym korzeniem pietruszki, kolega
>> pozyczyl mi "Répertoire de la cuisine" Gringoire-Saulnier (to jest cos
>> w rodzaju podrecznika dla kucharzy zawodowych) i korzen pietruszki
>> wystepuje doslownie wszedzie... w zupach, sosach, bulionach.
>> Wiec podejrzewam ze ta nieszczesna pietruszka zniknela dosc niedawno w
>> tym kraju...

> A podrecznik z ktorego roku?

Wydanie 34te, z 1977. Z tego co widze w katalogu BN to byly nowe
wydania de 1983 roku (wyd. 40te).
Odnalazlam tamze informacje ze 3cie wydanie jest z 1923. Czyli przez
caly XX wiek korzen pietruszki byl we Francji uzywany...


Ewcia


--
Niesz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-28 14:00:03

Temat: Re: Smażone ziemniaki z ssiadłym mlekiem
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora


Le dimanche 28 novembre 2004 ŕ 08:17:09, vous écriviez :

>> Z uhatego tez mozna zrobic kwasne - po prostu dodac bakterii kwasu
>> mlekowego ;)

> Dziwne. Mnie z uhatego nie wychodzi, zwasze się popuje. Tylko ze
> zwykłego pasteryzowanego.

A jak robisz : czekasz az sie zsiadzie samo z siebie czy dodajesz
kwasnej smietany ?


Ewcia


--
Niesz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-28 15:53:58

Temat: Re: Smażone ziemniaki z ssiadłym mlekiem
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Sun, 28 Nov 2004 13:50:30 +0100, "batory"
<b...@p...onet.pl> wrote:

>>
>> Pierz, z pastenakiem w planach na obiad dzis
>>
>A co sie robi z pasternaku oprócz oczywiscie figi z makiem?
>Pozdrówka - Agnieszka
>


ja robie na 2 1/2 sposobu.
1 - obgotowac a jeszcze lepiej wlozyc do naczynia, do mikrofali,
ale pokrojony w byle jaka kostke. jak polmiekki albo prawie, to
robie bardzo byle jakie puree widelcem, dodaje posiekanej cebuli
troche i rzucam to na patelnie, gdzie dochodzi rumieniac sie a
nie ma sie czego wstydzic ;))) )

1 i 1/2 - obrac (a w tamtym tez oczywiscie obrac), pokroic wzdluz
na dosc cienkie czesci - tak pol centymetra, jak najrowniejsze, ,
smazyc dosc powoli na oleju, nie za duzo go ale i nie za malo ;)
polowka przepisu to robic to samo ale w brytfannie ;) az dobrze
zazlocone

ja czesem jeszcze kroje na bardzo cenkie kawalki i smaze w
glebokim tluszczu

Pierz
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

prażona cebula
jak się robi bogracz?
mięsko z rosołu?
:)
co moment :)

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »