« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-08-18 17:39:56
Temat: Smazony SerWitam, poszperalem troche w archiwum i prawie znalazlem to co chcialem.
Mianowicie smazony ser (taki jak w czechach czy na slowacji) jest z jakiego
gatunku sera przyzadzany ? Gouda wydaje mi sie za miekka i za slona.
Ponoc traktuje sie taki ser jak kotleta schabowego, tj w jajko, bulke tarta
(make) i na patelke. Czyli calkiem prosto :-)
Jeszcze jedno pytanie: jak sie smazy, dlugo na malym czy szybko na duzym
ogniu ??
Z gory dzieki :-)
topek -> jak zawsze pozdrawiajacy
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-08-18 18:50:11
Temat: Re: Smazony SerOn Sun, 18 Aug 2002 17:39:56 +0000 (UTC), "Stefan Elefant"
<t...@N...gazeta.pl> wrote:
>Witam, poszperalem troche w archiwum i prawie znalazlem to co chcialem.
>Mianowicie smazony ser (taki jak w czechach czy na slowacji) jest z jakiego
>gatunku sera przyzadzany ? Gouda wydaje mi sie za miekka i za slona.
>
>Ponoc traktuje sie taki ser jak kotleta schabowego, tj w jajko, bulke tarta
>(make) i na patelke. Czyli calkiem prosto :-)
>
>Jeszcze jedno pytanie: jak sie smazy, dlugo na malym czy szybko na duzym
>ogniu ??
>
>Z gory dzieki :-)
>
>topek -> jak zawsze pozdrawiajacy
zadnych rozsadnych informacji ode mnie nie uzyskasz, ale przyszlo
mi do glowy, ze pewnie w archiwum szukales pod nazwa "ser", a o
ile mnie pamiec nie myli, watek byl chyba "smazeny syr"...moze
srpobuj kombinacje serowe i zobacz co z tego wyjdzie.
Trys
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-18 19:03:31
Temat: Re: Smazony Ser
Użytkownik Stefan Elefant <t...@N...gazeta.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:ajom5c$om$...@n...gazeta.pl...
> Witam, poszperalem troche w archiwum i prawie znalazlem to co chcialem.
> Mianowicie smazony ser (taki jak w czechach czy na slowacji) jest z
jakiego
> gatunku sera przyzadzany ? Gouda wydaje mi sie za miekka i za slona.
>
> Ponoc traktuje sie taki ser jak kotleta schabowego, tj w jajko, bulke
tarta
> (make) i na patelke. Czyli calkiem prosto :-)
>
> Jeszcze jedno pytanie: jak sie smazy, dlugo na malym czy szybko na duzym
> ogniu ??
>
> Z gory dzieki :-)
>
> topek -> jak zawsze pozdrawiajacy
srednio szybko sie smazy na srednim ogniu , panierka ma byc po protu
brazowa.opanieruj dokladnie, aby sie ser na patelni nie rozciapal. ja lubie
przed panierowaniem cieniutko posmarowac ser musztarda , mniam:)
==
annaM
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-18 19:13:41
Temat: Re: Smazony Ser> zadnych rozsadnych informacji ode mnie nie uzyskasz, ale przyszlo
> mi do glowy, ze pewnie w archiwum szukales pod nazwa "ser", a o
> ile mnie pamiec nie myli, watek byl chyba "smazeny syr"...moze
tak jest po czesku,po slowacku to prazeny syr :-))
Najlepiej nadaje sie do tego ser o mniejszej zawartosci tluszczu,niz nasz
polski 40%-owy. Tak bynajmniej tlumaczyl mi kiedys czeski kucharz.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-18 19:49:15
Temat: Re: Smazony Serw Austrii funkcjonuje toto jako Gebackene Ementaler, wiec chyba ementaler
bylby na miejscu (tzn na patelni:))
Pozdrawiam
Kaczucha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-19 07:58:20
Temat: Re: Smazony SerStefan Elefant wrote:
> Witam, poszperalem troche w archiwum i prawie znalazlem to co chcialem.
> Mianowicie smazony ser (taki jak w czechach czy na slowacji) jest z
> jakiego gatunku sera przyzadzany ? Gouda wydaje mi sie za miekka i za
> slona.
Ja kupowalem na Slowacji 1 cm plastry pakowane pojedynczo. Na opakowaniu
stalo 'Eidam', czyli po naszemu edamski. Z polskimi serami jeszcze nie
probowalem.
Po podwojnym opanierowaniu wrzucalem na dobrze rozgrzany olej. Na srednim
ogniu trzymalem chwile z jednej strony i potem przewracalem. Najtrudniejsze
jest to przewracanie - wymaga chwili treningu, bo jesli 'uszkodzi' sie
panierke, ser wyplynie. Wygodnie jest to robic dwoma nozami. Jednym lekko
podwazamy na rogu ser, podkladamy drugi noz. Wyciagamy pierwszy,
przytrzymujemy ser z wierzchu (od spodu caly czas drugi noz) i przewracamy.
Ser rozpuszczal sie w srodku bardzo szybko - jak tyko panierka sie
zarumienila, mozna bylo zdejmowac.
Do tego oczywiscie tatarska omacka. U nas nie widzialem, ale bardzo podobny
w smaku jest sos tatarski. Surowka ze swiezych pomidorow i cebulki jak
najbardziej wskazana.
Pozdrowienia
Jarek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-19 08:10:35
Temat: Re: Smazony Ser> Ja kupowalem na Slowacji 1 cm plastry pakowane pojedynczo. Na opakowaniu
> stalo 'Eidam', czyli po naszemu edamski. Z polskimi serami jeszcze nie
> probowalem.
najlepsze zólte sery do wyprazania to wszelkiego rodzaju "podeszwy" (czyli
takie bez dziur). Sery z dziurami (Np. Gouda) sa za miekkie i sie
"rozciapuja" na patelni. nie mniej jednak i z takich da sie zrobic (mozna
owinac szyneczka, mocna panierke a potem delikatnie przewracac). Dla
chcacego nic trudnego :))
pozdrawiam
Anka
--
"Niepewnosc jest jak sól.
Zadna potrawa bez niej nie nadaje sie do zjedzenia,
ale wyobrazmy sobie, ze mielibysmy sie zywic wylacznie sola..."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-19 09:29:12
Temat: Re: Smazony Sertaki ser jest do nabycia w hipermarkecie Tesco w Preszowie na Slowacji.
wczorqj kupilam sobie zapasik :-) 3 sztuki kosztuja 2 zlote. nie trzeba ich
panierowac, bo po wrzuceniu na patelnie same nabieraja pysznej skorki.
maja
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-19 12:26:41
Temat: Re: Smazony SerW PL ser salami jest najlepszy... i należy go konsumować z frytkami i
ciapovanym pivem - w ostateczności flaszkowym. Żadnych tam jajek itp - to
jest grzech!! Najlepiej panierować 2-3 razy i luuu na gorący olej. Nie można
za długo smarzyć bo wypłynie.
*p*
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-19 19:22:14
Temat: Re: Smazony Ser - jezyk [OT](...) Tak bynajmniej tlumaczyl mi kiedys czeski kucharz.
^^^^^^^^^
No zaraz mnie szlag trafi. Przepraszam ale juz nie moge. Wszedzie to
"bynajmniej". W ZLYM ZNACZENIU. Teraz wyjasnienie. Za slownikiem języka
polskiego PWN:
"bynajmniej
bynajmniej <wcale, zupełnie, ani trochę, zgoła (zwykle w połączeniu z
następującą partykułą nie)>
Głos miał donośny, ale bynajmniej nie przykry.
Z miłością bynajmniej się nie taił."
Wiec teraz przeczytaj, co napisales.
Ja bardzo prosze, nie zamieniajmy slowa "przynajmniej" slowem "bynajmniej".
Jest to po prostu jezykowo niepoprawne
--
Mattik
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |