Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Sos czosnkowy

Grupy

Szukaj w grupach

 

Sos czosnkowy

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-05-22 08:40:38

Temat: Re: Sos czosnkowy
Od: "Kasia Mikołajczyk" <k...@c...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Stanisław Cieślak" <s...@w...pl> napisał w wiadomości
news:acddee$m1t$1@news.tpi.pl...
> Czy ktoś z szanownych grupowiczów wie jak zrobić sos czosnkowy, taki jaki
> podają w Sfinksie?

tamtego nie znam, ale coś na kształt sosu/dipu czosnkowego robię tak:
mieszam zwykły serek homogenizowany naturalny z odrobiną jogurtu naturalnego
Bakomy, przeciskam do tego przez praskę 3-4 ząbki czosnku, wsypuję "zioła do
sałatek" Kamisa, zioła prowansalskie (żadnych nie żaluję) i dodaję jeszcze
2-3 krople soku z cytryny; robię wieczorem i wstawiam do lodówki, do rana
się już fajnie przegryza :)
Kasia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-05-22 20:21:36

Temat: Re: Sos czosnkowy
Od: Mikie <m...@g...de> szukaj wiadomości tego autora

> a co to jest ten Sfinks. Znaczy ta baba lwica w piachu to wiem, moja knajpa
> egipska w której byłem jeden raz bo kto inny płacił to też, ale TEN SFINKS
> tytułowoczosnkowy to co?
> Waldek

Chyba taka siec grillbarow/steakhouse' ow (jak zwal tak zwal)
Kiedys chyba w Poznaniu widzialem.
Ale glowy nie dam :-)

Pzdr.
--
Lukasz Madeksza
Department of Computer Sciences
Technische Universitaet Berlin

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-24 02:34:20

Temat: Re: Sos czosnkowy
Od: "slav" <s...@s...ca> szukaj wiadomości tego autora

Sos Czosnkowy

6 - 8 zabkow czosnku
1 lyzeczka soli
2 rozgniecione ziemniaki (ugotowane)
100g oliwy
50g octu winnego

Rozgniesc czosnek przez wyciskarke. Polaczyc czosnek z ziemniakami. Dobrze
ubic aby bylo gladkie. Ciagle ubijac dodajac po troche ocet i oliwe. Mozna
to zrobic tez w blenderze. Ubijac tak dlugo az sie zagesci, gdyby byl za
rzadki dodac troche bulki tartej. Serwowac z rybami, pieczonymi balkazanami,
cukinia i jak kto lubi.

Odmiana z orzechami:
W blenderze rozdrobnic 1/2 szklanki orzechow wloskich lub migdalow. Dodac
3-4 zabkow czosnku, 1/2 lyzeczki soli, 2-3 lyzek octu winnego i 200g
(objetosciowo) tartej suchej bulki, 5 lyzek oliwy i okolo 100g wody (z
umiarem regulowac gestosc sosu). Blendowac do momentu kiedy sos bedzie
gladki.

Smacznego,

Slav



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

pytanie o kebab
Biała dama
prezent
Pomozcie wymyslic haslo dla serwisu kulinarnego - ksiazki do wygrania! (troszke OT)
dobre danie

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »