Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Sos z czarnych pożeczek

Grupy

Szukaj w grupach

 

Sos z czarnych pożeczek

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-08-28 13:04:05

Temat: Sos z czarnych pożeczek
Od: "Bakino" <b...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

W Wysokich Obcasach (z 23 sierpnia 2003 - ale dopiero dziś dorwałam)
wyczytałam dwa świtne przepisy. Mniemam, że nie wszyscy czytają ten dodatek
więc przytocze, bo chyba warto.

1) Słodki sos z czarnej porzeczki.
250 g czarnych porzeczek świrzych lub mrożonych
60 g brązowego cukru
2 łyżki wody
sok z 1 cytryny
Do rondla wrzucić owoce i cukier. Dolac wody. Gotować na małym ogniu około 5
minut - owoce powinny zmieknąć. Sos przetrzeć przez nylonowe sito. Dodac sok
z cytryny do smaku. Najlepiej serwować na ciepło.
Świetnie nadaje się do sorbetów, lodów, ale chyba najsmaczniejszy będzie
sernik z takim sosem.


2) Wytrawny sos z czarnej porzeczki
500 ml czerwonego wina
50 g cukru
200 g czarnych porzeczek
1 łyżka octu z czerwonego wina
Wino wlać do rondla i docypać cukier. Dokładnie wymieszać i gotować (cały
czas od czasu do czasu mieszając) do momentu, aż zmiajszy o połowę swoją
objętość i co za tym idzie zgęstnieje. Dodać czarne porzeczki i ocet. Dalej
gotować od czasu do czasu mieszając, aż porzeczki będą zupełnie miękkie.
Można podawać z grilowaną piersią kurczaka.
Sosy z czarnych porzeczek są też świetne do wieprzowiny, dziczyzny no i
oczywi ście drobiu.

Są to przepisy Marty Gessler.
(Opis wykonania napisałam własnymi słowami więc proszę, bo osoby które
czytały artykuł nie dziwiły się)

Smacznie pozdrawiam :-)

Bakino


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-08-28 13:05:23

Temat: Re: Sos z czarnych pożeczek
Od: "Bakino" <b...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Oj oj oj
oczywiście do tytułu wkradł się błąd - za szybko chciałam się podzieliś
przepisami i porzeczki stały się poŻeczkami. Przepraszam
Bakino


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-08-28 13:38:43

Temat: Re: Sos z czarnych pożeczek
Od: "Agata" <a...@g...com.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Bakino <b...@w...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:bikumk$1uu$...@m...pseinfo.pl...
> Oj oj oj
> oczywiście do tytułu wkradł się błąd - za szybko chciałam się podzieliś
> przepisami i porzeczki stały się poŻeczkami. Przepraszam
> Bakino

...sama zaczelas.


....(a swieze staly sie SwieRZymi ;) niesamowicie popularny blont :)

Agataw z pozdrowieniami


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-08-28 14:24:59

Temat: Re: Sos z czarnych pożeczek
Od: "Bakino" <b...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

> ....(a swieze staly sie SwieRZymi ;) niesamowicie popularny blont :)

Jejku, ale wstyd :-(((
To może ja już nie będę się wypowiadać....

Bakino


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-08-28 16:01:38

Temat: Re: Sos z czarnych pożeczek (OT)
Od: "Agata" <a...@g...com.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Bakino <b...@w...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:bil3br$bol$...@m...pseinfo.pl...
> > ....(a swieze staly sie SwieRZymi ;) niesamowicie popularny blont :)
>
> Jejku, ale wstyd :-(((
> To może ja już nie będę się wypowiadać....
>
> Bakino

.....luzik....wszak wspomnialam ze to niezwykle popularne......

Pisz pisz ...

agataw


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-08-29 08:18:07

Temat: Re: Sos z czarnych pożeczek (OT)
Od: "Bakino" <b...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

> .....luzik....wszak wspomnialam ze to niezwykle popularne......
>
> Pisz pisz ...

Dzięki

Słoneczne pozdrowienia
Bakino


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

utopence czyli wspomnienie z czech
zupa piwna (p)
Chleb kukurydziany
śliwki
Przysmak z wloskiej kuchni (chrupiace grzanki)

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »