« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-08-28 13:04:05
Temat: Sos z czarnych pożeczekW Wysokich Obcasach (z 23 sierpnia 2003 - ale dopiero dziś dorwałam)
wyczytałam dwa świtne przepisy. Mniemam, że nie wszyscy czytają ten dodatek
więc przytocze, bo chyba warto.
1) Słodki sos z czarnej porzeczki.
250 g czarnych porzeczek świrzych lub mrożonych
60 g brązowego cukru
2 łyżki wody
sok z 1 cytryny
Do rondla wrzucić owoce i cukier. Dolac wody. Gotować na małym ogniu około 5
minut - owoce powinny zmieknąć. Sos przetrzeć przez nylonowe sito. Dodac sok
z cytryny do smaku. Najlepiej serwować na ciepło.
Świetnie nadaje się do sorbetów, lodów, ale chyba najsmaczniejszy będzie
sernik z takim sosem.
2) Wytrawny sos z czarnej porzeczki
500 ml czerwonego wina
50 g cukru
200 g czarnych porzeczek
1 łyżka octu z czerwonego wina
Wino wlać do rondla i docypać cukier. Dokładnie wymieszać i gotować (cały
czas od czasu do czasu mieszając) do momentu, aż zmiajszy o połowę swoją
objętość i co za tym idzie zgęstnieje. Dodać czarne porzeczki i ocet. Dalej
gotować od czasu do czasu mieszając, aż porzeczki będą zupełnie miękkie.
Można podawać z grilowaną piersią kurczaka.
Sosy z czarnych porzeczek są też świetne do wieprzowiny, dziczyzny no i
oczywi ście drobiu.
Są to przepisy Marty Gessler.
(Opis wykonania napisałam własnymi słowami więc proszę, bo osoby które
czytały artykuł nie dziwiły się)
Smacznie pozdrawiam :-)
Bakino
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-08-28 13:05:23
Temat: Re: Sos z czarnych pożeczekOj oj oj
oczywiście do tytułu wkradł się błąd - za szybko chciałam się podzieliś
przepisami i porzeczki stały się poŻeczkami. Przepraszam
Bakino
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-28 13:38:43
Temat: Re: Sos z czarnych pożeczek
Użytkownik Bakino <b...@w...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:bikumk$1uu$...@m...pseinfo.pl...
> Oj oj oj
> oczywiście do tytułu wkradł się błąd - za szybko chciałam się podzieliś
> przepisami i porzeczki stały się poŻeczkami. Przepraszam
> Bakino
...sama zaczelas.
....(a swieze staly sie SwieRZymi ;) niesamowicie popularny blont :)
Agataw z pozdrowieniami
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-28 14:24:59
Temat: Re: Sos z czarnych pożeczek> ....(a swieze staly sie SwieRZymi ;) niesamowicie popularny blont :)
Jejku, ale wstyd :-(((
To może ja już nie będę się wypowiadać....
Bakino
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-28 16:01:38
Temat: Re: Sos z czarnych pożeczek (OT)
Użytkownik Bakino <b...@w...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:bil3br$bol$...@m...pseinfo.pl...
> > ....(a swieze staly sie SwieRZymi ;) niesamowicie popularny blont :)
>
> Jejku, ale wstyd :-(((
> To może ja już nie będę się wypowiadać....
>
> Bakino
.....luzik....wszak wspomnialam ze to niezwykle popularne......
Pisz pisz ...
agataw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-29 08:18:07
Temat: Re: Sos z czarnych pożeczek (OT)> .....luzik....wszak wspomnialam ze to niezwykle popularne......
>
> Pisz pisz ...
Dzięki
Słoneczne pozdrowienia
Bakino
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |