Strona główna Grupy pl.misc.dieta Spostrzezenia: tluszcz + bialko? [lekko dlugawe]

Grupy

Szukaj w grupach

 

Spostrzezenia: tluszcz + bialko? [lekko dlugawe]

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 20


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2002-02-06 23:57:10

Temat: Re: Spostrzezenia: tluszcz + bialko? [lekko dlugawe]
Od: Leszek Serdyński <l...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:67f4.00000e0f.3c61ad79@newsgate.onet.pl...
> > Czy świnkę karmi się rodzynkami z miodem? :-)
> > Karmi się zbożem lub ziemniakami, czyli cukrami złożonymi, a ona tyje.
> > Wszystkie cukry proste i złożone wnikają do organizmu jako cukry proste.
Nie
> > ma więc specjalnego znaczenia forma zjadanych węglowodanów dla procesu
> > tycia. Liczy się tu ogólny bilans zjedzonych kalorii do ich
zużytkowania.
>
> Forma zjadanych weglowodanow MA znaczenie.

Dla mnie nie ma:-)
Czy zjem dziennie 50 gram w postaci skrobii, czy cukru, to nie ma
znaczenia.

Im nizszy indeks glikemiczny spozytych weglowodanow tym mniejsze wydzielenie
insuliny.

Jeżeli zjesz węglowodany w małych porcjach, oddzielone w czasie, to indeks
nic do tego nie będzie miał.

A chyba nie musze mowic jak bardzo anabolicznie dziala insulina. Jesli nie
wierzysz sprobuj zrobic eksperyment. Jedz przez miesiac weglowodany o niskim
IG a przez drugi miesiac weglowodany o wysokim. Roznica w przybranej wadze
bedzie i to znaczna.

Akurat nie przybieram na wadze.

> Oczywiscie ilosc zjedzonych kalorii ma znaczenie. Im ich wiecej tym
wieksze tycie to nie podlega dyskusji ale IG jest bardzo wazny.

IG nic nie mówi o szkodliwości węglowodanów. Najbardziej szkodliwa jest
fruktoza, która dziesięciokrotnie szybciej od glukozy glikozyluje białka, a
nie powoduje podwyższenia insuliny, ani nie jest mierzalna w badaniach
poziomu glukozy. Fruktoza ponadto szybko uruchamia szlak pentozofosforowy
zamieniając się w tłuszczyk.

Pozdrawiam
Leszek



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2002-02-07 12:29:38

Temat: Re: Spostrzezenia: tluszcz + bialko? [lekko dlugawe]
Od: <h...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

>
>
> Dla mnie nie ma:-)
> Czy zjem  dziennie 50 gram w postaci skrobii, czy cukru, to nie ma
> znaczenia.
>
> Im nizszy indeks glikemiczny spozytych weglowodanow tym mniejsze wydzielenie
> insuliny.
>
> Jeżeli zjesz węglowodany w małych porcjach, oddzielone w czasie, to indeks
> nic do tego nie będzie miał.
>
A umiałbys sprecyzować jaka porcja węglowodanu o wysokim IG jest "bezpieczna" a
po jakiej już się tyje? Czy jak zjem jedną kostkę czekolady to OK a jak dwie to
insulina mi skacze i następuje przyrost tkanki tłuszczowej? Ponieważ myślę, że
trudno byłoby podać dokładną wielkość takiej porcji więc chyba należałoby
jednak przyznać, że gruboziarniste pieczywo jest mniej tuczące od białego mimo,
że ich kaloryczność jest porównywalna?
Pozdrawiam
H.RL.

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2002-02-07 12:45:19

Temat: Re: Spostrzezenia: tluszcz + bialko? [lekko dlugawe]
Od: "Magdalena Szymko" <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


> Problem w tym, że nie zawiera kilku typowo polskich produktów jak np kasza
> gryczana czy jęczmienna które bardzo lubię i jadam, zakładając, że mają ni
ski
> IG. Może wiesz coś na ten temat?
Ta chyba tez nie zawiera ale sprawdz: http://www.dieta.info.pl/indeks_glikem
iczny.htm

Pozdrawiam.
MagDusia !!!


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2002-02-07 16:46:21

Temat: Re: Spostrzezenia: tluszcz + bialko? [lekko dlugawe]
Od: <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


> > Im nizszy indeks glikemiczny spozytych weglowodanow tym mniejsze wydzielenie
> > insuliny.
> >
> > Jeżeli zjesz węglowodany w małych porcjach, oddzielone w czasie, to indeks
> > nic do tego nie będzie miał.
> >
> A umiałbys sprecyzować jaka porcja węglowodanu o wysokim IG jest "bezpieczna" a
> po jakiej już się tyje? Czy jak zjem jedną kostkę czekolady to OK a jak dwie to
> insulina mi skacze i następuje przyrost tkanki tłuszczowej? Ponieważ myślę, że
> trudno byłoby podać dokładną wielkość takiej porcji więc chyba należałoby
> jednak przyznać, że gruboziarniste pieczywo jest mniej tuczące od białego mimo,
> że ich kaloryczność jest porównywalna?


Nie ma czegos takiego jak weglowodany nie powodujace wydzielenia insuliny. Kazde
powoduje ale jedna mniej a drugie bardziej.
Ciemne pieczywo z racji nizszego indeksu glikemicznego jest mniej tuczace od jasnego.
Mniej tuczy poniewaz nie powoduje takiego duzego wydzielenia insuliny jak biale
pieczywo i nie jest tak szybko trawione, rozklada sie to w czasie i dlatego
zaspokaja zapotrzebowanie organizmu na energie przez dluzszy czas i jest w mniejszym
stopniu magazynowane w postaci tluszczu. Mam nadzieje, ze rozumiesz:-)

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2002-02-07 18:43:18

Temat: Re: Spostrzezenia: tluszcz + bialko? [lekko dlugawe]
Od: <h...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

>
> > > Im nizszy indeks glikemiczny spozytych weglowodanow tym mniejsze
wydzielenie
> > > insuliny.
> > >
> > > Jeżeli zjesz węglowodany w małych porcjach, oddzielone w czasie, to indeks
> > > nic do tego nie będzie miał.
> > >
> > A umiałbys sprecyzować jaka porcja węglowodanu o wysokim IG
jest "bezpieczna" a
> > po jakiej już się tyje? Czy jak zjem jedną kostkę czekolady to OK a jak
dwie to
> > insulina mi skacze i następuje przyrost tkanki tłuszczowej? Ponieważ myślę,
że
> > trudno byłoby podać dokładną wielkość takiej porcji więc chyba należałoby
> > jednak przyznać, że gruboziarniste pieczywo jest mniej tuczące od białego
mimo,
> > że ich kaloryczność jest porównywalna?
>
>
> Nie ma czegos takiego jak weglowodany nie powodujace wydzielenia insuliny.
Kazde powoduje ale jedna mniej a drugie bardziej.
> Ciemne pieczywo z racji nizszego indeksu glikemicznego jest mniej tuczace od
jasnego. Mniej tuczy poniewaz nie powoduje takiego duzego wydzielenia insuliny
jak biale pieczywo i  nie jest tak szybko trawione, rozklada sie to w czasie i
dlatego zaspokaja zapotrzebowanie organizmu na energie przez dluzszy czas i
jest w mniejszym stopniu magazynowane w postaci tluszczu. Mam nadzieje, ze
rozumiesz:-)
>
> --
A co tu jest do niezrozumienia..... :-o Przeczytaj uważnie mój post. Odnoszę
się w nim tylko i wyłącznie do słów "Jeżeli zjesz węglowodany w małych
porcjach, oddzielone w czasie, to indeks nic do tego nie będzie miał." Koniec
cytatu. Dla mnie to, że białe pieczywo ma wysoki IG a ciemne niski i wszystkie
wynikające z tego konsekwencje jest jasne i klarowne, chciałabym tylko
zrozumieć jak to się ma do wielkości porcji o której wspomniał L.Serdyński
Pozdrawiam
H.RL.


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2002-02-07 22:03:00

Temat: Re: Spostrzezenia: tluszcz + bialko? [lekko dlugawe]
Od: <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Odnoszę się w nim tylko i wyłącznie do słów "Jeżeli zjesz węglowodany w małych
> porcjach, oddzielone w czasie, to indeks nic do tego nie będzie miał." Koniec
> cytatu. Dla mnie to, że białe pieczywo ma wysoki IG a ciemne niski i wszystkie
> wynikające z tego konsekwencje jest jasne i klarowne, chciałabym tylko
> zrozumieć jak to się ma do wielkości porcji o której wspomniał L. Serdynski.


L. Serdynski sie myli. Indeks glikemiczny bedzie wazny niezaleznie od porcji(no,
chyba, ze ktos zje "az" 5gr weglowodanow...). Wystarczy przeprowadzic eksperyment:
jesc dziennie np. 5 posilkow co 3 godziny, na kazdy posilek bedzie sie skladalo 50gr
glukozy rozpuszczonej w wodzie. Przyrost tluszczu gwarantowany!


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


17. Data: 2002-02-08 07:40:21

Temat: Re: Spostrzezenia: tluszcz + bialko? [lekko dlugawe]
Od: <h...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Odnoszę się w nim tylko i wyłącznie do słów "Jeżeli zjesz węglowodany w
małych
> > porcjach, oddzielone w czasie, to indeks nic do tego nie będzie miał."
Koniec
> > cytatu. Dla mnie to, że białe pieczywo ma wysoki IG a ciemne niski i
wszystkie
> > wynikające z tego konsekwencje jest jasne i klarowne, chciałabym tylko
> > zrozumieć jak to się ma do wielkości porcji o której wspomniał L. Serdynski.
>
>
> L. Serdynski sie myli. Indeks glikemiczny bedzie wazny niezaleznie od porcji
(no, chyba, ze ktos zje "az" 5gr weglowodanow...). Wystarczy przeprowadzic
eksperyment: jesc dziennie np. 5 posilkow co 3 godziny, na kazdy posilek bedzie
sie skladalo 50gr glukozy rozpuszczonej w wodzie. Przyrost tluszczu
gwarantowany!
>
> Tak właśnie mi się wydawało. Skoro jesteśmy przy indeksie glikemicznym to mam
takie pytanie: czy znasz może polskie opracowania na ten temat (tabele
produktów, najlepiej gdzieś w necie) Ja korzystam z anglojęzycznego IG na
stronie http://www.mendosa.com/gilists.htm
Problem w tym, że nie zawiera kilku typowo polskich produktów jak np kasza
gryczana czy jęczmienna które bardzo lubię i jadam, zakładając, że mają niski
IG. Może wiesz coś na ten temat?
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


18. Data: 2002-02-08 14:01:03

Temat: Re: Spostrzezenia: tluszcz + bialko? [lekko dlugawe]
Od: <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> > Tak właśnie mi się wydawało. Skoro jesteśmy przy indeksie glikemicznym to mam
> takie pytanie: czy znasz może polskie opracowania na ten temat (tabele
> produktów, najlepiej gdzieś w necie) Ja korzystam z anglojęzycznego IG na
> stronie http://www.mendosa.com/gilists.htm
> Problem w tym, że nie zawiera kilku typowo polskich produktów jak np kasza
> gryczana czy jęczmienna które bardzo lubię i jadam, zakładając, że mają niski
> IG. Może wiesz coś na ten temat?


Niestety, korzystam tylko z zagranicznych stron. Wklejam ich linki, moze Cie
zainteresuja
http://www.naturalbodybuilder.com/glycemic.htm (tylko najwazniejsze produkty)
http://www.glycemicindex.com/ (gigantyczny zbior!)




--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


19. Data: 2002-02-08 16:05:07

Temat: Re: Spostrzezenia: tluszcz + bialko? [lekko dlugawe]
Od: <h...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> > > Tak właśnie mi się wydawało. Skoro jesteśmy przy indeksie glikemicznym to
mam
> > takie pytanie: czy znasz może polskie opracowania na ten temat (tabele
> > produktów, najlepiej gdzieś w necie) Ja korzystam z anglojęzycznego IG na
> > stronie http://www.mendosa.com/gilists.htm
> > Problem w tym, że nie zawiera kilku typowo polskich produktów jak np kasza
> > gryczana czy jęczmienna które bardzo lubię i jadam, zakładając, że mają
niski
> > IG. Może wiesz coś na ten temat?
>
>
> Niestety, korzystam tylko z zagranicznych stron. Wklejam ich linki, moze Cie
zainteresuja
> http://www.naturalbodybuilder.com/glycemic.htm (tylko najwazniejsze produkty)
> http://www.glycemicindex.com/ (gigantyczny zbior!)
>
>
>
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
Dzieki za linka - przydał się, zbiór faktycznie dużo większy niż ten którego do
tej pory używałam. BTW sprawdziłam moje kasze i jestem trochę zaskoczona.
Kasza jęczmienna jest w porządku, zaledwie 25 ale za to gryczana sporo bo 54.
Chyba będę musiała trochę zmienić upodobania :-(((
Pozdrawiam
H.RL.

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


20. Data: 2002-02-08 20:21:00

Temat: Re: Spostrzezenia: tluszcz + bialko? [lekko dlugawe]
Od: Leszek Serdyński <l...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik <h...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:47fa.000009ff.3c63f733@newsgate.onet.pl...
> Kasza jęczmienna jest w porządku, zaledwie 25 ale za to gryczana sporo bo
54.
> Chyba będę musiała trochę zmienić upodobania :-(((

Na zmianę upodobań dobrze może zrobić lektura tekstów dr Rona Rosendale,
które przetłumaczone przez Karolinę są do poczytania na grupie optymalnej
serwera: slawin.lublin.pl
Tematy: "insulina-tłumaczenie 1" "2" i "3".

Pozdrawiam
Leszek



> Pozdrawiam
> H.RL.
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Ceny !?
przeliczanie
zna ktos zielona herbate w kapsulkach???
uwaga na kiełbasę !!!!
ZIELONA HERBATA w kapsułkach

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Prasa do oleju na domowy użytek
niedobory skł. mineralnych a alergie skórne
Sekret Odchudzania z Pasją
Darmowe Mp3 Discopolo 2015 i premiery
Re: Solution Manual Switching and Finite Automata Theory, 3rd Ed by Kohavi, K. Jha

zobacz wszyskie »