« poprzedni wątek | następny wątek » |
31. Data: 2018-11-30 23:21:23
Temat: Re: SzybkowarXL <i...@g...pl> wrote:
> Stokrotka <o...@i...pl> wrote:
>>
>> Użytkownik "XL" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
>> news:5bfe8c40$0$500$65785112@news.neostrada.pl...
>>> Stokrotka <o...@i...pl> wrote:
>>>>
>>>>
>>>>>>> ... nie mam żadnego powodu aby kupić.
>>>>>>
>>>>>> Profilaktyka raka jelita grubego. Ta wymaga fasoli, groszku, grohu,
>>>>>> kalerepy, kapusty, brokuła, kalafiora.
>>>>>> A połowa z tego wymaga szybkowaru.
>>>>>>
>>>>>
>>>>> Wręcz przeciwnie - profilaktyka wymaga surowizny: kalarepa, kapusta,
>>>>> brokuł, kalafior, groszek...
>>>>
>>>> Bzdury piszesz.
>>>
>>> Nie.
>>> Vide - błonnik i antyoksydanty. I inne takie, ktorym gotowanie niezbyt
>>> sprzyja.
>>>
>>>> I niby dlaczego pozbawiasz ludzi grohu, fasoli i kalafiora?
>>>
>>> Kalafior wymieniłam, a groch i fasola na surowo to zły pomysł.
>>
>> No właśnie, więc dlaczego ludzi pozbawić pragniesz dietą opartą na
>> surowiźnie
>> dobroczynnej fasoli i grohu?
>>
>> A co do tracenia witamin itp w wyniku gotowania, to czasem należy się z tym
>> pogodzić,
>> by pszyswajalne były inne substancje, te właśnie niepszysfajalne na surowo.
>> Tym ludzie wypszedzili małpy, że opanowali ogień, gotowanie
>> i powinni czerpać z tego kożyści.
>>
>
> Gotowanie ma na celu uzdatnienie skrobi z masowej produkcji zbóż. Spożycie
> skrobi wzrosło nadmiernie. Trywializując - małpy nie uprawiają zbóż i
> dlatego nie obżerają się skrobią - przez to są wolne od chorob
> cywilizacyjnych.
>
Aha, a co do surowej fasoli i grochu, to zawierają one szkodliwą substancję
lektynę, a także fazynę, białko powodujące sklejanie się erytrocytów.
Dlatego wyłączyłam te nasiona z surowizn polecanych w diecie antyrakowej.
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
32. Data: 2018-12-01 20:17:37
Temat: Re: Szybkowar
Użytkownik "XL" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:5c01b7e3$0$493$65785112@news.neostrada.pl...
> XL <i...@g...pl> wrote:
>> Stokrotka <o...@i...pl> wrote:
>>>
>>> Użytkownik "XL" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
>>> news:5bfe8c40$0$500$65785112@news.neostrada.pl...
>>>> Stokrotka <o...@i...pl> wrote:
>>>>>
>>>>>
>>>>>>>> ... nie mam żadnego powodu aby kupić.
>>>>>>>
>>>>>>> Profilaktyka raka jelita grubego. Ta wymaga fasoli, groszku, grohu,
>>>>>>> kalerepy, kapusty, brokuła, kalafiora.
>>>>>>> A połowa z tego wymaga szybkowaru.
>>>>>>>
>>>>>>
>>>>>> Wręcz przeciwnie - profilaktyka wymaga surowizny: kalarepa, kapusta,
>>>>>> brokuł, kalafior, groszek...
>>>>>
>>>>> Bzdury piszesz.
>>>>
>>>> Nie.
>>>> Vide - błonnik i antyoksydanty. I inne takie, ktorym gotowanie niezbyt
>>>> sprzyja.
>>>>
>>>>> I niby dlaczego pozbawiasz ludzi grohu, fasoli i kalafiora?
>>>>
>>>> Kalafior wymieniłam, a groch i fasola na surowo to zły pomysł.
>>>
>>> No właśnie, więc dlaczego ludzi pozbawić pragniesz dietą opartą na
>>> surowiźnie
>>> dobroczynnej fasoli i grohu?
>>>
>>> A co do tracenia witamin itp w wyniku gotowania, to czasem należy się z
>>> tym
>>> pogodzić,
>>> by pszyswajalne były inne substancje, te właśnie niepszysfajalne na
>>> surowo.
>>> Tym ludzie wypszedzili małpy, że opanowali ogień, gotowanie
>>> i powinni czerpać z tego kożyści.
>>>
>>
>> Gotowanie ma na celu uzdatnienie skrobi z masowej produkcji zbóż.
>> Spożycie
>> skrobi wzrosło nadmiernie. Trywializując - małpy nie uprawiają zbóż i
>> dlatego nie obżerają się skrobią - przez to są wolne od chorob
>> cywilizacyjnych.
>>
>
> Aha, a co do surowej fasoli i grochu, to zawierają one szkodliwą
> substancję
> lektynę, a także fazynę, białko powodujące sklejanie się erytrocytów.
> Dlatego wyłączyłam te nasiona z surowizn polecanych w diecie antyrakowej.
Zapominasz, zboża można jeść na surowo - np będąc dzieckiem podjadałam
ziarna żyta i pszenicy, prosto z kłosa.
Płatki owsiane masz w sklepie w formie na pszetwożonej termicznie i do
zjedzenia wystarczy je zalać surowym, zimnym jogurtem, a nawet wodą , byle
zdatną do picia.
Więc nieprawdą jest, że umiejętność gotowania wywodzi się z uprawy zboża.
Umiejętność obrubki termicznej pierwotnie wywodzi się ze zjadania mięsa
upieczonego naturalnie w wyniku np pożaru lasu po buży lub po wybuhu
wulkanu.
Potem człowiek opanował ogień, jego rozpalanie, i na pewno zaczynał od
pieczenia, nie od gotowania.
Co zaś się tyczy zmian substancji w wyniku gotowania na substancje łatwo
pszyswajalne, to mamy tego bardzo wiele.
Najbardziej znane są pewnie pomidory, ale to obecnie.
Dawniej pewnie ludzie by wymienili żelatynę uwalniającą się kości itp.
--
(tekst bez: ó, ch, rz i -ii)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. ( ortografia . pev . pl )
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
33. Data: 2018-12-02 21:08:54
Temat: Re: SzybkowarStokrotka <o...@i...pl> wrote:
>
> Użytkownik "XL" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:5c01b7e3$0$493$65785112@news.neostrada.pl...
>> XL <i...@g...pl> wrote:
>>> Stokrotka <o...@i...pl> wrote:
>>>>
>>>> Użytkownik "XL" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
>>>> news:5bfe8c40$0$500$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>> Stokrotka <o...@i...pl> wrote:
>>>>>>
>>>>>>
>>>>>>>>> ... nie mam żadnego powodu aby kupić.
>>>>>>>>
>>>>>>>> Profilaktyka raka jelita grubego. Ta wymaga fasoli, groszku, grohu,
>>>>>>>> kalerepy, kapusty, brokuła, kalafiora.
>>>>>>>> A połowa z tego wymaga szybkowaru.
>>>>>>>>
>>>>>>>
>>>>>>> Wręcz przeciwnie - profilaktyka wymaga surowizny: kalarepa, kapusta,
>>>>>>> brokuł, kalafior, groszek...
>>>>>>
>>>>>> Bzdury piszesz.
>>>>>
>>>>> Nie.
>>>>> Vide - błonnik i antyoksydanty. I inne takie, ktorym gotowanie niezbyt
>>>>> sprzyja.
>>>>>
>>>>>> I niby dlaczego pozbawiasz ludzi grohu, fasoli i kalafiora?
>>>>>
>>>>> Kalafior wymieniłam, a groch i fasola na surowo to zły pomysł.
>>>>
>>>> No właśnie, więc dlaczego ludzi pozbawić pragniesz dietą opartą na
>>>> surowiźnie
>>>> dobroczynnej fasoli i grohu?
>>>>
>>>> A co do tracenia witamin itp w wyniku gotowania, to czasem należy się z
>>>> tym
>>>> pogodzić,
>>>> by pszyswajalne były inne substancje, te właśnie niepszysfajalne na
>>>> surowo.
>>>> Tym ludzie wypszedzili małpy, że opanowali ogień, gotowanie
>>>> i powinni czerpać z tego kożyści.
>>>>
>>>
>>> Gotowanie ma na celu uzdatnienie skrobi z masowej produkcji zbóż.
>>> Spożycie
>>> skrobi wzrosło nadmiernie. Trywializując - małpy nie uprawiają zbóż i
>>> dlatego nie obżerają się skrobią - przez to są wolne od chorob
>>> cywilizacyjnych.
>>>
>>
>> Aha, a co do surowej fasoli i grochu, to zawierają one szkodliwą
>> substancję
>> lektynę, a także fazynę, białko powodujące sklejanie się erytrocytów.
>> Dlatego wyłączyłam te nasiona z surowizn polecanych w diecie antyrakowej.
>
> Zapominasz, zboża można jeść na surowo - np będąc dzieckiem podjadałam
> ziarna żyta i pszenicy, prosto z kłosa.
To kup sobie parę kilo owsa czy pszenicy na miesiąc i jedz w naturalnej
postaci - po co chleb.
> Płatki owsiane masz w sklepie w formie na pszetwożonej termicznie i do
> zjedzenia wystarczy je zalać surowym, zimnym jogurtem, a nawet wodą , byle
> zdatną do picia.
> Więc nieprawdą jest, że umiejętność gotowania wywodzi się z uprawy zboża.
> Umiejętność obrubki termicznej pierwotnie wywodzi się ze zjadania mięsa
> upieczonego naturalnie w wyniku np pożaru lasu po buży lub po wybuhu
> wulkanu.
> Potem człowiek opanował ogień, jego rozpalanie, i na pewno zaczynał od
> pieczenia, nie od gotowania.
>
> Co zaś się tyczy zmian substancji w wyniku gotowania na substancje łatwo
> pszyswajalne, to mamy tego bardzo wiele.
> Najbardziej znane są pewnie pomidory, ale to obecnie.
> Dawniej pewnie ludzie by wymienili żelatynę uwalniającą się kości itp.
>
Nawet mi się nie chce odpowiadać na te bzdety.
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
34. Data: 2018-12-03 09:19:23
Temat: Re: Szybkowar
>> Zapominasz, zboża można jeść na surowo - np będąc dzieckiem podjadałam
>> ziarna żyta i pszenicy, prosto z kłosa.
>
> To kup sobie parę kilo owsa czy pszenicy na miesiąc i jedz w naturalnej
> postaci - po co chleb.
I tak nie raz robię. W pobliskiem sklepiku pieczywo jest niejadalne,
a w supermarkecie jestem powiedzmy 1-2 razy w tygodniu.
Jak mi się pieczywo skończy jem płatki i inne formy mąki.
>> Co zaś się tyczy zmian substancji w wyniku gotowania na substancje łatwo
>> pszyswajalne, to mamy tego bardzo wiele.
>> Najbardziej znane są pewnie pomidory, ale to obecnie.
>> Dawniej pewnie ludzie by wymienili żelatynę uwalniającą się kości itp.
>>
>
> Nawet mi się nie chce odpowiadać na te bzdety.
Jednak z dżewa nie zeszłaś, ognia nie opanowałaś.
--
(tekst bez: ó, ch, rz i -ii)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. ( ortografia . pev . pl )
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
35. Data: 2018-12-03 19:15:17
Temat: Re: SzybkowarStokrotka <o...@i...pl> wrote:
>
>>> Zapominasz, zboża można jeść na surowo - np będąc dzieckiem podjadałam
>>> ziarna żyta i pszenicy, prosto z kłosa.
>>
>> To kup sobie parę kilo owsa czy pszenicy na miesiąc i jedz w naturalnej
>> postaci - po co chleb.
>
> I tak nie raz robię. W pobliskiem sklepiku pieczywo jest niejadalne,
> a w supermarkecie jestem powiedzmy 1-2 razy w tygodniu.
> Jak mi się pieczywo skończy jem płatki i inne formy mąki.
>
>
>>> Co zaś się tyczy zmian substancji w wyniku gotowania na substancje łatwo
>>> pszyswajalne, to mamy tego bardzo wiele.
>>> Najbardziej znane są pewnie pomidory, ale to obecnie.
>>> Dawniej pewnie ludzie by wymienili żelatynę uwalniającą się kości itp.
>>>
>>
>> Nawet mi się nie chce odpowiadać na te bzdety.
>
> Jednak z dżewa nie zeszłaś, ognia nie opanowałaś.
>
Idź już Ty lepiej i jedz ten swoj owies.
http://www.tlustezycie.pl/2012/07/jak-jednak-zjesc-t
o-zboze.html
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |