Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia TATAR

Grupy

Szukaj w grupach

 

TATAR

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 29


« poprzedni wątek następny wątek »

21. Data: 2006-05-15 09:18:08

Temat: Re: TATAR
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Akulka" <s...@g...pl> wrote in message
news:e49dvr$hh9$1@inews.gazeta.pl...
> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:e49bel$793$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> Przechorowałem - żołądki z drobiu krojone nożem, którym, wymytym
> płynem
>> do garów, kroiłem po... kiełbasę.
> <ciach>
>
> Cóż, współczuję;-(
>
> Aczkolwiek to swiństwo było w mięsie, nie w jajach:P Swoją drogą, to jak
> mogli coś takiego dać do sprzedaży? Do sanepidu było ich zgłosić...

W żołądkach, kiełbasę jedli inni, nie chorowali...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


22. Data: 2006-05-15 09:33:16

Temat: Re: TATAR
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Akulka" <s...@g...pl> wrote in message
news:e49dvr$hh9$1@inews.gazeta.pl...
> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:e49bel$793$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> Przechorowałem - żołądki z drobiu krojone nożem, którym, wymytym
> płynem
>> do garów, kroiłem po... kiełbasę.
> <ciach>
>
> Cóż, współczuję;-(

W Sanepidzie pouczono mnie, że po obróbce dowolnego drobiu noże trzeba
opalić nad palnikiem, a wiem, że mało kto to robi...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


23. Data: 2006-05-15 16:09:24

Temat: Re: TATAR
Od: "nemezis" <p...@v...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Misiek" <p...@o...pl> napisał
>> To jest wersja standart mieszczański .
>> Do full wypasu trzeba nieco podnieść standart.
>> Należy do każdej porcji dodać dwa półplasterki cytryny.
>> Cebulę i żółtko posypać słodką mieloną papryką. A świeżą
>> żółtą lub czerwoną (mały paseczek pokrojony w drobną kostkę)
>> ułozyć na tależyku obok "kopczyka" w "towarzystwie" cebulki,
>> grzybka marynowanego i korniszona (wszystko pokrojone w drobną
>> kostkę) Całość ukladamy na liściu sałaty. Zamiast sardynki
>> lepiej dać wędzonego posiekanego łososia..Całość dekorujemy
>> kilkona gałązkami natki.
>> Spożywać należy z bułką barową posmarowaną masłem oraz
>> 2 razy po 40 g. "Żubrówki". Dla pań "Krupnik".
>> Jerzy J.
>>
>
> Ok zgoda z papryka, i przyprawami natomiast z wedzonym lososiem sie uz nie
> zgodze. Zdominuje smak tatara
> Tak zreszta jak i szprotki. Osobiscie nie jadam z takimi "wynalazkami" :-)

Rzeczywiście nieco "przestawia" samak.
Ale to moim zdaniem w tym przypadku wychodzi na dobre.
Jest pełniejszy .
Zresztą jeżeli ktoś woli tradycyjny tatar może nie dawać.
Proporcja około 1 : 10 podkreśli raczej niż zdominuje smak.
Jerzy J.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


24. Data: 2006-05-16 00:07:16

Temat: Re: TATAR
Od: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak) szukaj wiadomości tego autora

On Mon, 15 May 2006 11:33:16 +0200, "Panslavista" <p...@w...pl>
wrote:


>W Sanepidzie pouczono mnie, że po obróbce dowolnego drobiu noże trzeba
>opalić nad palnikiem, a wiem, że mało kto to robi...

Opalanie nad palnikiem niszczy ostrze. W sumie wystarczy na salmonelle
porzadne (z zagrzaniem metalu i plastiku/drewna raczki) wyparzenie we
wrzatku. Generalnie musi byc znacznie wiecej jak Pasteurowskie 70
stopni w dowolnym miejscu - inaczej gdzies mikroby moga sie uchowac.

--
Darek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


25. Data: 2006-05-16 00:49:54

Temat: Re: TATAR
Od: "@nn" <a...@b...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dariusz K. Ladziak wrote:
> Opalanie nad palnikiem niszczy ostrze. W sumie wystarczy na salmonelle
> porzadne (z zagrzaniem metalu i plastiku/drewna raczki) wyparzenie we
> wrzatku. Generalnie musi byc znacznie wiecej jak Pasteurowskie 70
> stopni w dowolnym miejscu - inaczej gdzies mikroby moga sie uchowac.

Mogę oczywiście nie mieć racji, ale moim nożom szkodzi już krojenie
gorących potraw (pieczeń) czy mycie w zbyt gorącej wodzie, ale ja była
blondynka jestem...
Ania

--
******e-mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ *******gg:1737648*******
***** www.madej.master.pl ****** http://skocz.pl/bjbu *****
"Tylko pokłady bezinteresownego skurwysyństwa mają nieograniczone
możliwości regeneracyjne."

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


26. Data: 2006-05-16 02:32:26

Temat: Re: TATAR
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Dariusz K. Ladziak" <l...@w...pdi.net> wrote in message
news:44691550.10953239@news.tpi.pl...
> On Mon, 15 May 2006 11:33:16 +0200, "Panslavista" <p...@w...pl>
> wrote:
>
>
>>W Sanepidzie pouczono mnie, że po obróbce dowolnego drobiu noże trzeba
>>opalić nad palnikiem, a wiem, że mało kto to robi...
>
> Opalanie nad palnikiem niszczy ostrze. W sumie wystarczy na salmonelle
> porzadne (z zagrzaniem metalu i plastiku/drewna raczki) wyparzenie we
> wrzatku. Generalnie musi byc znacznie wiecej jak Pasteurowskie 70
> stopni w dowolnym miejscu - inaczej gdzies mikroby moga sie uchowac.
>
> --
> Darek

Nad ogniem można szybciej osuiągnąć temperaturę powierszchni znacznie
przewyższająca wymagan ą do zabicia mikrobów, bez nagrzania ostrza, w wodzie
będzie ona dużo niższa, a ostrze mocniej zagrzane. Do odpuszczenia dobrej
stali trzeba więcej czasu...
A więc ogień.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


27. Data: 2006-05-16 02:33:06

Temat: Re: TATAR
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"@nn" <a...@b...pl> wrote in message news:e4b7j8$ikf$1@ns.netstone.pl...


> blondynka jestem...
> Ania

Pewnie przy zakupie...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


28. Data: 2006-05-16 07:40:11

Temat: Re: TATAR
Od: "Misiek" <p...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:e4bdni$sl$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> "Dariusz K. Ladziak" <l...@w...pdi.net> wrote in message
> news:44691550.10953239@news.tpi.pl...
> > On Mon, 15 May 2006 11:33:16 +0200, "Panslavista" <p...@w...pl>
> > wrote:
> >
> >
> Nad ogniem można szybciej osuiągnąć temperaturę powierszchni znacznie
> przewyższająca wymagan ą do zabicia mikrobów, bez nagrzania ostrza, w
wodzie
> będzie ona dużo niższa, a ostrze mocniej zagrzane. Do odpuszczenia dobrej
> stali trzeba więcej czasu...
> A więc ogień.

A jak studzić?
Odpuszczanie polega na nagraniu sali do okreslonej temperatury przemiany
strukturalnej, wygrzaniu jej w tej temperaturze oraz wolnym studzeniu.
Hartowanie to proces polegajacy na ... (w tym przypadku o ile dobrze
pamietam do temperatury przemiany martenzytycznej) ... i szybkim ostudzeniu.
Czesto tez nagrzewa sie jedynie powierchnmiowo (plomieniowo, indukcyjnie) i
pomija sie okres wygrzewania ostrza noza...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


29. Data: 2006-05-16 07:40:50

Temat: Re: TATAR
Od: "Misiek" <p...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "@nn" <a...@b...pl> napisał w wiadomości
news:e4b7j8$ikf$1@ns.netstone.pl...
> Dariusz K. Ladziak wrote:
> > Opalanie nad palnikiem niszczy ostrze. W sumie wystarczy na salmonelle
> > porzadne (z zagrzaniem metalu i plastiku/drewna raczki) wyparzenie we
> > wrzatku. Generalnie musi byc znacznie wiecej jak Pasteurowskie 70
> > stopni w dowolnym miejscu - inaczej gdzies mikroby moga sie uchowac.
>
> Mogę oczywiście nie mieć racji, ale moim nożom szkodzi już krojenie
> gorących potraw (pieczeń) czy mycie w zbyt gorącej wodzie, ale ja była
> blondynka jestem...
> Ania
>
A krojenie cebuli, cytryny czy inych kwasnych rzeczy? To to dopiero niszczy
ostrza...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . 2 . [ 3 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

czy można upiec ciasto w naczyniu żaroodpornym??
maślanka a kefir
Gorczyca biała
drozdze_Londyn_gdzie?
DO

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »